• Rijeka
  • +385 51 648 900
  • 7:00 - 20:00
  • Poreč
  • +385 52 496 350
  • 7:30 - 17:00

Oseointegracija dentalnih implantata (srastanje s kosti)

Dentalni implantati su umjetni korijeni - titanski vijci. A kako drže u kosti? Mehanički, kao čavli, vijci ili tiple ili kao naši prirodni zubi?

Primarna, mehanička stabilnost

Neposredno nakon stavljanja implantata i nekoliko tjedana nakon ugradnje dentalnih implantata njihova stabilnost u kosti je čisto mehaničke prirode. Implantati imaju navoje, ležište implantata se pripremi ovisno o tvrdoći kosti tako da se implantati ugrađuju određenom silom.

Naravno da nakon ugradnje dentalnih implantata dolazi do reakcije u okolnoj kosti te se čisto mehanička stabilnost smanjuje već dva tjedna nakon stavljanja implantata.

No, otprilike istovremeno s gubitkom mehaničke stabilnosti razvija se biološka stabilnost.

Sekundarna, biološka stabilnost

Zahvaljujući biokompatibilnosti titana i hrapavoj površini dentalnih implantata razvija se biološka stabilnost. „Hrapava“ površina implantata je pridjev iza koga stoje desetljeća intenzivnog istraživanja i eksperimentiranja, s ciljem dobivanja površine implantata koji će optimalno interreagirati s kosti. Posljednjih je godina napravljen veliki napredak u usavršavanju dizajna i površine implantata. Cilj je u što kraćem vremenu ostvariti što bolje urastanje vitalnih koštanih stanica u mikrostrukturu površine dentalnih implantata. Govorimo o srastanju dentalnih implantata s kosti, o oseointegraciji.

Tercijarna stabilnost

Tercijarna stabilnost nastupa nakon funkcionalne integracije i opterećenja dentalnih implantata. Znači, nakon što su na implantate stavljene krunice, mostovi ili skeletirane proteze i implantati izloženi žvačnim silama.

Nema odgovora?

Niste pronašli odgovor u našoj rubrici često postavljana pitanja? Pitajte nas i mi ćemo Vam vrlo rado odgovoriti.

Prijavite se na newsletter