• Rijeka
  • +385 51 648 900
  • 7:00 - 20:00
  • Poreč
  • +385 52 496 350
  • 7:30 - 17:00

Protetska rješenja na dentalnim implantatima za bezube čeljusti

Na žalost nemate više zubi, proteza Vam zagorčava život: nesigurni ste u društvu jer ne drži dobro, hranite se samo mekanim jelima, nepce je prekriveno i uslijed toga osjećaj okusa smanjen?

Ili znate da Vas svi ti problemi uskoro očekuju, jer uviđate da su i tih nekoliko preostalih zubi uskoro za vađenje? Što sada?

Univerzalna rješenja su rijetko idealna – Vi ste individualni i zaslužujete individualno rješenje. A ono će ovisiti o Vašem karakteru i očekivanjima, vremenu i novcu koje ste spremni investirati, dimenzijama kosti i mekog tkiva, očekivanom estetskom rezultatu. Evo nekoliko najčešćih:

Četiri implantata, prečka i skeletirana proteza

Klasično, standardno rješenje za pacijenta koji želi provjereno i jednostavno. Gotovo uvijek izvedivo, čak i kada je kost znatno atrofirala. Od početka do kraja terapije treba 4-6 mjeseci te 5 posjeta. Kako težina kirurškog zahvata, tako i cijena su umjereni. Ne treba se bojati što je riječ o tzv. „mobilnoj“ protetici. Nitko osim Vas i Vašeg doktora to neće primjetiti – nepce je slobodno, jezik ima prostora, a skeletirane proteze su tako čvrste na implantatima da se možete smijati i žvakati iz sveg srca.

Fiksni rad na implantatima

Inzistirate na fiksnoj protetici? Ne želite niti pokušati s protezom, bilo da je klasična totalna ili skeletirana i čvrsto uglavljena na implantatima? Tada je potrebno staviti po osam implantata po čeljusti. Obično je potrebno na nekim mjestima izgraditi kost. Kad je rad gotov, sreća pacijenata je dirljiva! Opet kao nekada! Ali oprez: potrebno je napraviti pomnu estetsku analizu prije početka terapije, da bi bili sigurni da ćete imati ne samo čvrste zube, nego i lijepi osmijeh. U slučajevima s uznapredovalom atrofijom kosti (obično kod pacijenata koji već niz godina imaju totalnu protezu), ovaj rad nije moguć ili je moguć samo nakon opsežnih kirurških zahvata izgradnje kosti. Fiksni rad na implantatima je financijski najzahtjevnije rješenje, a ovisno o polaznoj situaciji, od početka do kraja terapije protekne 5-14 mjeseci.

All on four – All on six

Žurite se, hoćete fiksne zube odmah, za 48 sati? Ova vrsta protetskog rada je nešto novijeg datuma, ali kontrolirano praćenje pacijenata pokazuje izvrsne rezultate nakon 10 godina u funkciji. Rad je fiksni, ali zahvaljujući činjenici da se krajnji implantati postavljaju angulirano, dovoljna su 4 implantata u donjoj te 6 implantata u gornjoj čeljusti. Loša strana: nije idealno za estetski zahtjevna područja, dakle za gornju čeljust kod pacijenata s kratkom gornjom usnom, koji pri osmijehu pokazuju gingivu. Izvrsno funkcionira u donjoj čeljusti. Dobra strana: u roku od 24-48 sati imate fiksne zube, ne rade se velike izgradnje kosti, a najčešće je moguće staviti implantate odmah nakon vađenja preostalih nekoliko zubi. Nakon 3-6 mjeseci se umjesto provizornog mosta stavlja definitivni most. Po cijeni je ovaj rad između prečke i standardnog fiksnog rada.

To još nije sve

Postoje i mini implantati, koji se preferiraju za pacijente koji su limitirani radi zdravstvenog stanja ili financijske situacije. Dobro je znati da se u velikom broju slučajeva mogu za prijelaznu fazu staviti provizorni implantati koji fiksiraju protezu ili most, ili se za to mogu iskoristiti preostali zubi.

Ne zaboravite: Vašu terapiju moraju diktirati Vaša individualna anatomija, Vaše želje i potrebe te Vaša individualna spremnost za investiranje vremena i novca, a ne smije biti limitirana preferencama tima doktora dentalne medicine. Tim koji ste izabrali Vas vodi i pomaže u donošenju odluke, katkada i donosi odluku za Vas, ali pri tome mora vladati cijelim spektrom mogućih terapija.

Nema odgovora?

Niste pronašli odgovor u našoj rubrici često postavljana pitanja? Pitajte nas i mi ćemo Vam vrlo rado odgovoriti.

Prijavite se na newsletter