Često postavljena pitanja

Nažalost nemate više zubi, proteza Vam zagorčava život: nesigurni ste u društvu jer ne drži dobro, hranite se samo mekanim jelima, nepce je prekriveno i uslijed toga osjećaj okusa smanjen?

Ili znate da Vas svi ti problemi uskoro očekuju, jer uviđate da su i tih nekoliko preostalih zubi uskoro za vađenje? Što sada?

Univerzalna rješenja su rijetko idealna – Vi ste individualni i zaslužujete individualno rješenje. A ono će ovisiti o Vašem karakteru i očekivanjima, vremenu i novcu koje ste spremni investirati, dimenzijama kosti i mekog tkiva, očekivanom estetskom rezultatu. Evo nekoliko najčešćih:

Četiri implantata, prečka i skeletirana proteza

Klasično, standardno rješenje za pacijenta koji želi provjereno i jednostavno. Gotovo uvijek izvedivo, čak i kada je kost znatno atrofirala. Od početka do kraja terapije treba 4-6 mjeseci te 5 posjeta. Kako težina kirurškog zahvata, tako i cijena su umjereni. Ne treba se bojati što je riječ o tzv. „mobilnoj“ protetici. Nitko osim Vas i Vašeg doktora to neće primjetiti – nepce je slobodno, jezik ima prostora, a skeletirane proteze su tako čvrste na implantatima da se možete smijati i žvakati iz sveg srca.

Fiksni rad na implantatima

Inzistirate na fiksnoj protetici? Ne želite niti pokušati s protezom, bilo da je klasična totalna ili skeletirana i čvrsto uglavljena na implantatima? Tada je potrebno staviti po osam implantata po čeljusti. Obično je potrebno na nekim mjestima izgraditi kost. Kad je rad gotov, sreća pacijenata je dirljiva! Opet kao nekada! Ali oprez: potrebno je napraviti pomnu estetsku analizu prije početka terapije, da bi bili sigurni da ćete imati ne samo čvrste zube, nego i lijepi osmijeh. U slučajevima s uznapredovalom atrofijom kosti (obično kod pacijenata koji već niz godina imaju totalnu protezu), ovaj rad nije moguć ili je moguć samo nakon opsežnih kirurških zahvata izgradnje kosti. Fiksni rad na implantatima je financijski najzahtjevnije rješenje, a ovisno o polaznoj situaciji, od početka do kraja terapije protekne 5-14 mjeseci.

All on four – All on six

Žurite se, hoćete fiksne zube odmah, za 48 sati? Ova vrsta protetskog rada je nešto novijeg datuma, ali kontrolirano praćenje pacijenata pokazuje izvrsne rezultate nakon 10 godina u funkciji. Rad je fiksni, ali zahvaljujući činjenici da se krajnji implantati postavljaju angulirano, dovoljna su 4 implantata u donjoj te 6 implantata u gornjoj čeljusti. Loša strana: nije idealno za estetski zahtjevna područja, dakle za gornju čeljust kod pacijenata s kratkom gornjom usnom, koji pri osmijehu pokazuju gingivu. Izvrsno funkcionira u donjoj čeljusti. Dobra strana: u roku od 24-48 sati imate fiksne zube, ne rade se velike izgradnje kosti, a najčešće je moguće staviti implantate odmah nakon vađenja preostalih nekoliko zubi. Nakon 3-6 mjeseci se umjesto provizornog mosta stavlja definitivni most. Po cijeni je ovaj rad između prečke i standardnog fiksnog rada.

To još nije sve

Postoje i mini implantati, koji se preferiraju za pacijente koji su limitirani radi zdravstvenog stanja ili financijske situacije. Dobro je znati da se u velikom broju slučajeva mogu za prijelaznu fazu staviti provizorni implantati koji fiksiraju protezu ili most, ili se za to mogu iskoristiti preostali zubi.

Ne zaboravite: Vašu terapiju moraju diktirati Vaša individualna anatomija, Vaše želje i potrebe te Vaša individualna spremnost za investiranje vremena i novca, a ne smije biti limitirana preferencama tima doktora dentalne medicine. Tim koji ste izabrali Vas vodi i pomaže u donošenju odluke, katkada i donosi odluku za Vas, ali pri tome mora vladati cijelim spektrom mogućih terapija.

Najčešće se radi o fiksnom radu na 8 implantata ili uvjetno fiksnom radu na četiri implantata. Predstavljamo Vam naš provjereni, standardni protokol.

Prvi korak

U prvoj posjeti ćemo napraviti klinički pregled i preglednu snimku čeljusti. Ovisno o Vašim očekivanjima i željama te individualnoj anatomiji ćemo predložiti rješenje koje je najbolje za Vas. Animiranim filmom i demonstracijskim modelima ćemo Vam točno predočiti o kakvom rješenju se radi.

Prva posjeta nakon inicijalnog dogovora uključuje vađenje zubi te otisak za privremeni zubni nadomjestak (u vidu proteza ili privremenih krunica, ovisno o situaciji) koje Vam predajemo istog dana tako da kući ne idete bez zubi.

Ovisno o kliničkoj situaciji i podacima koje očitamo s pregledne rentgenske snimke, preporučit ćemo Vam preciznu trodimenzionalna snimku (CT) čeljusti ili već pri prvoj posjeti ili 2-4 mjeseca nakon vađenja zubi. CT snimka je potrebna kako bismo ocijenili dimenziju i kvalitetu čeljusne kosti. Na osnovi CT-a planiramo broj i raspored implantata te eventualne potrebne mjere za izgradnju (augmentaciju) čeljusti.

Drugi korak

Napravili smo CT snimku čeljusti. Zajedno smo odlučili i odabrali protetsko rješenje po Vašoj mjeri. Započinjemo s radom. Pripremit ćemo Vas za kiruršku salu u kojoj će Vas dočekati jedan od naših specijalista za oralnu kirurgiju i implantologiju. Nakon detaljnog opisa zahvata počet ćemo sa radom. Sigurno se pitate je li stavljanje implantata bolno? Zahvat nije bolan, osjetit ćete eventualno peckanje anestezije, kao i pokrete ruku kirurga, ali ništa više. Detaljno ćemo Vas instruirati kako se ponašati nakon zahvata. Dobit ćete pismene instrukcije te sve lijekove i sitnice koje su Vam potrebne nakon operacije. Pismene instrukcije ćete naći i na našim web stranicama.

Nakon zahvata, ponovno ćete se susresti s Vašim protetičarom s kojim ćete dogovoriti nastavak terapije.

Treći korak

Dva do šest mjeseci nakon stavljanja implantata je sljedeći termin. Kirurg će otvoriti implantate te staviti sekundarne vijke za cijeljenje koji će oblikovati gingivu.

Četvrti korak

Mjesec dana nakon stavljanja sekundarnih vijaka uzima se otisak za Vaše definitivne zube.

Peti korak

2 tjedna nakon uzimanja otiska, u dogovoru sa zubnim tehničarom, napravit ćemo probu definitivnih zuba.

Šesti korak

Predat ćemo Vam vaš novi osmijeh! Dobar tek!

Dentalni implantati su umjetni korijeni – titanski vijci. A kako drže u kosti? Mehanički, kao čavli, vijci ili tiple ili kao naši prirodni zubi?

Primarna, mehanička stabilnost

Neposredno nakon stavljanja implantata i nekoliko tjedana nakon ugradnje dentalnih implantata njihova stabilnost u kosti je čisto mehaničke prirode. Implantati imaju navoje, ležište implantata se pripremi ovisno o tvrdoći kosti tako da se implantati ugrađuju određenom silom.

Naravno da nakon ugradnje dentalnih implantata dolazi do reakcije u okolnoj kosti te se čisto mehanička stabilnost smanjuje već dva tjedna nakon stavljanja implantata.

No, otprilike istovremeno s gubitkom mehaničke stabilnosti razvija se biološka stabilnost.

Sekundarna, biološka stabilnost

Zahvaljujući biokompatibilnosti titana i hrapavoj površini dentalnih implantata razvija se biološka stabilnost. „Hrapava“ površina implantata je pridjev iza koga stoje desetljeća intenzivnog istraživanja i eksperimentiranja, s ciljem dobivanja površine implantata koji će optimalno interreagirati s kosti. Posljednjih je godina napravljen veliki napredak u usavršavanju dizajna i površine implantata. Cilj je u što kraćem vremenu ostvariti što bolje urastanje vitalnih koštanih stanica u mikrostrukturu površine dentalnih implantata. Govorimo o srastanju dentalnih implantata s kosti, o oseointegraciji.

Tercijarna stabilnost

Tercijarna stabilnost nastupa nakon funkcionalne integracije i opterećenja dentalnih implantata. Znači, nakon što su na implantate stavljene krunice, mostovi ili skeletirane proteze i implantati izloženi žvačnim silama.

Dobra vijest: ne postoji alergija na titan, a dentalni implantati su u 95% slučajeva od titana.

Od titana su i ortopedske endoproteze, kao što su umjetni kuk, koljeno, rame. Još nije opisana alergija na te endoproteze. Zašto titan za razliku od brojnih drugih metala ne izaziva alergičnu reakciju?

Titan ima veliki afinitet prema kisiku pa se odmah nakon oslobađanja titanskih iona stvara oksidni sloj. Oksidi ne mogu vezati bjelančevine i posljedično titan ne može izazvati alergičnu reakciju.

Manje dobra vijest: otprilike 2% implantata ne oseointegrira (ne sraste s kosti). Dakle, iz nekog razloga budu odbačeni. Niti jedan implantolog niti implantološki centar nemaju 100% uspješnost. Statistički podaci iz naše Poliklinike govore da 1% kod nas ugrađenih implantata ne sraste s kosti. Taj izvanprosječni rezultat vjerojatno zahvaljujemo iskustvu naših kirurga, primjeni samo certificiranih implantata i strogom provođenju mjera sterilnosti.

Zašto nemamo 100% uspješnost?

Kod nekih pacijenata se ne bi smjeli stavljati dentalni implantati:

 • djeca i mladi prije završenog rasta
 • teška kardiovaskularna oboljenja
 • teški poremećaji zgrušavanja krvi
 • stanje nakon zračenja glave, vrata i kemoterapije
 • oboljenja kosti
 • tumori kosti
 • autoimunološke bolesti
 • imunosupresija nakon transplantacije
 • teška metabolička oboljenja
 • nestabilni dijabetes mellitus
 • Morbus Paget
 • Ovisnost o drogama i alkoholu
 • teški pušači
 • bisfosfonati
 • psihijatrijska oboljenja, nekooperabilnost pacijenta

Međutim, govorimo o 1% neuspjeha kod pacijenata kod kojih ne postoji apsolutna kontraindikacija. Istraživanja pokazuju da se najčešće radi o pušačima te lošoj kvaliteti/kvantiteti kosti. Pretvrda kost je loše prokrvljena, jače je razvijanje vrućine pri preparaciji ležišta implantata. Premeka kost pak pruža loše sidrište za dentalne implantate.

Razlog može biti i čisto mehaničke prirode: opterećivanje implantata žvakanjem, pritiskom proteze, mikropokreti protetske konstrukcije prije nego su implantati dobili mehaničku stabilnost.

U nekim slučajevima ne možemo naći zadovoljavajući odgovor.

Što ako implantat ne sraste s kosti, bude odbačen?

Implantat se odstrani te se nakon cijeljenja ugradi novi implantat. Neuspjeh ponovne implantacije mjerimo u promilima, ekstremno je rijedak. Podrazumijeva se da naši pacijenti plaćaju samo za uspješno oseointegrirane implantate.

Ajme, moram na operaciju čeljusti! Što sad?

Bez panike.

Sigurno ima poželjnijih situacija od bespomoćnog ležanja u dentalnoj stolici, otvorenih usta, s popratnim zvukovima. Operacije čeljusti su doduše neugodne, ali bezbolne. No, oprez: lokalna anestezija ne isključuje osjećaj pritiska. Ali pritisak nije bol i ako se pripremite na taj osjećaj, puno lakše ćete podnijeti zahvat. Sve je u glavi, zar ne?

Kako se pripremiti?

 • Ovisno o težini zahvata planirajte da se nekoliko dana poslije operacije ne smijete fizički naprezati i puno pričati.
 • Napunite hladnjak: dječje kašice, juhe i sva hrana koju možete dobro usitniti i/ili pirirati.
 • Dodajte jastuk više. Povišeni položaj glave će smanjiti otok.
 • Pripremite obloge za hlađenje. Postoperativno hlađenje smanjuje otok i bol. Hladite u intervalima i nemojte stavljati ledene predmete direktno na kožu lica – uvijte ih u krpu.
 • Otiđite u ljekarnu: već na konzultacijskom razgovoru uzmite pisane preporuke za postoperativno razdoblje. Pisane upute za pojedine zahvate ćete naći i na https://rident.hr/pitaj-doktora/. Kupite 0,12% otopinu CHX za ispiranje usne šupljine te tablete protiv bolova (npr. Ibuprofen, Analgin). Uzmite i kremu za njegu usana – vazelin, melem i sl.
 • Nabavite tupfere od gaze. Poslije operacije može krvariti, a krvarenje se efikasno zaustavlja pritiskom na mjesto koje krvari. Što dulje, to bolje. Papirnati rupčići nisu pogodni jer se raspadaju pa komadići mogu dospjeti u ranu. Krvarenja u usnoj šupljini se obično doimaju ozbiljnijim nego što jesu: radi miješanja sa slinom čini se da se radi o puno većoj količini. Nikako ne ispirati usta ako krvari!
 • Tjedan dana prije i poslije operacije nemojte protiv bolova uzimati lijekove koji sadrže ASS (tipični predstavnik: Aspirin) radi povećane sklonosti krvarenju.
 • Ponesite popis lijekova koje uzimate na konzultacijski razgovor.
 • NEMOJTE PUŠITI! Možete pušiti jedino ako Vam je baš svejedno hoće li operacija uspjeti ili ne.
 • Organizirajte si prijevoz. Ne samo da lokalni anestetici i lijekovi protiv bolova smanjuju koncentraciju, nego i sama (ipak!) stresna situacija negativno utječe na psihomotorne sposobnosti.
 • Obucite jednostavnu, udobnu odjeću.
 • Poslije trećeg dana nastupa poboljšanje. Ako bolovi i otok ne popuštaju, nemojte se ustručavati kontaktirati Vaseg liječnika.
 • I vjerujte: gotovo svi pacijenti poslije zahvata tvrde da je najgore od svega bio strah prije operacije!

U Poliklinici Rident svaki pacijent ima svoga doktora dentalne medicine, koji planira, prati i koordinira cijelu terapiju te pri svakoj posjeti kontrolira stanje. Tako se na jednome mjestu pruža skrb vlastitog doktora te specijalističke usluge raznih djelatnosti.

Mi u Poliklinici Rident želimo imati zadovoljne i vjerne pacijente, pružiti kvalitetnu uslugu i servis po prihvatljivoj cijeni. Velika većina naših pacijenata dolazi po usmenoj preporuci, a neznatno je mali dio onih koje su privukle naše internet stranice. Zašto? Mi smo velika poliklinika, uspjeh se kod nas podrazumijeva, a svaki makar i mali neuspjeh shvaćamo osobno i ozbiljno te ga u timu analiziramo. Stalo nam je do naših pacijenata. Naša profesionalna odgovornost, ljudska taština i empatija koju razvijemo prema pacijentu dobiju krila kada nam se vraćaju zadovoljni pacijenti i preporuče nas svojoj obitelji i prijateljima.

„Tko može činiti dobro a ne čini, čini grijeh“. Novi Testament

Kod defekata u kosti nastalih kao posljedica parodontitisa moguće je regenerirati, ponovno izgraditi izgubljenu kost. To vrijedi samo za defekte određenog oblika.

Operira se samo nakon pripreme pacijenta, kada nema aktualne upale u usnoj šupljini. Primjenjuju se mikrokirurške tehnike. Defekt se prikaže, temeljito očisti i dezinficira. Potom se apliciraju tzv. caklinski-matrix-proteini. To je biološki aktivna supstanca, koja potiče stvaranje kosti i drugog potpornog tkiva zuba. Po potrebi se dodaje umjetna kost.

Kod širokih defekata se isti nakon čisćenja ispuni umjetnom kosti te prekrije membranom, koja sprječava urastanje mekog tkiva.

Za postavljanje implantata, neovisno o broju, potrebna je samo jedna posjeta. U pravilu se pacijentu prije određivanja i predlaganja protetske terapije uradi CT snimak čeljusti kako bi se ustanovilo stanje koštanih struktura u regijama gdje se žele postaviti implantati. Nakon toga pacijent ulazi u kiruršku salu na obradu koja ne traje više od 2 do 3 sata. 2 do 3 tjedna nakon implantacije pacijent je obavezan doći na kontrolu i uklanjanje šavova. O čeljusti koja je bila tretirana ovisi i period osteintegracije (ili laički rečeno vrijeme koje potrebno da kost prihvati implantat). U pravilu se radi o periodu od otprilike 3 do 4 mjeseca. Nakon toga pacijent dolazi na protetsku obradu koja uključuje 3 do 4 posjete, ovisno o odabranom protetskom rješenju te traje otprilike 2 mjeseca.

Loš zadah može imati više uzroka. U 80-90% slučajeva je uzrok u usnoj šupljini. Za to su odgovorne anaerobne bakterije (bakterije koje žive bez kisika). One proizvode sumporove spojeve neugodnog mirisa. Većim dijelom su u džepićima i na neravnoj površini jezika.

Tek na drugom mjestu su bolesti iz kruga ORL oboljenja ili drugih dijelova tijela. Želudac je samo rijetko odgovoran za neugodan zadah. Optimalnom kućnom higijenom, terapijom upale zubnog mesa i parodontitisa se automatski rješava problem lošeg zadaha, ako je usna šupljina izvor istoga.

Keramičke fasete ili ljuskice su tanke, pojedinačno izrađene presvlake koje prekrivaju prednji dio zuba te na taj način korigiraju njegove nedostatke.

Izrađuju se u cijelosti od keramike te u potpunosti mogu oponašati prirodnu boju i izgled zuba. Keramičke fasete su estetsko rješenje uz čiju je pomoć moguće nadoknaditi manji dio zuba, korigirati blage nepravilnosti u položaju zuba te trajno korigirati boju. Idealne su za zatvaranje manjih prostora između zubi, nadoknađivanje puknute ili potrošene cakline.

Najveća prednost korištenja keramičkih faseta je maksimalna pošteda zdravog zubnog tkiva. U pripremi zuba za keramičke fasete dovoljno je odstraniti samo 0,5 mm zubne cakline. Otporne su na obojenja od kave, čaja i dima cigareta. Poliklinika Rident nudi mogućnost postavljanja keramičkih faseta.

Dođite po svoj novi, potpuno prirodan, pravilan i lijep osmijeh!