DIGITAL SMILE DESIGN: što? kako? zašto?
Autor: Goran Popović, dr. med. dent. i DSD master
30.09.2019.

Razvojem novih tehnologija u dentalnoj medicini i dentalnoj tehnici, te dostupnosti informacija na internetu sve više pacijenata postavlja upite za planetarno popularni DSD. Digital Smile Design (DSD) je digitalno dizajniranje osmijeha na principu proučavanja odnosa pacijentovih zubi, gingive, usnica, lica i osmijeha s virtualnim određivanjem plana terapije.


Ovaj način planiranja primjenjiv je i dostupan svim pacijentima koji imaju potrebu za protetskom ili implantoprotetskom terapijom uključujući krunice i mostove na zubima i implantatima, ljuskice, proteze, pa čak i ortodontske terapije.


Tehnika je zamišljena kao odgovor na sve veća i zahtjevnija estetska očekivanja pacijenta, te omogućuje vizualizaciju terapije i krajnjeg ishoda čak i prije početka terapije.


Pomoću te višenamjenske tehnike ostvaraju se značajne prednosti za dentalni tim i pacijenta:

  • olakšana je dijagnostika pomoću analize ekstraoralnih i intraoralnih foto i video protokola (doktor cijelu terapiju može isplanirati precizno u milimetar, te prikazati pacijentu i suradnicima i time izbjeći neugodna iznenađenja);
  • poboljšana je komunikacija između terapeutskog tima. Pomoću DSD-a komunikacija i diskusija između protetičara, kirurga, ortodonta i dentalnog tehničara dozvoljava planiranje idealnog plana terapije, te omogućava dentalnom tehničaru da sve informacije prenese i proizvede vjerodostojni prikaz krajnjeg produkta koji pacijent može proučiti prije započinjanja zahvata;
  • poboljšana je komunikacija između terapeuta i pacijenta. Vizualni prikaz omogućava pacijentu bolje razumijevanje zahvata koji je potrebno napraviti, te krajnjeg ishoda. Pacijent zajedno s doktorom sudjeluje kao co-dizajner u stvaranju novog osmijeha. Analizom fotografija i kratkih video snimaka prije početka i tijekom terapije pacijent izražava svoje želje i očekivanja, te zajedno s doktorom nakon što se zadovolje sve tehničke potrebitosti stvara put do željenog osmijeha.


Kako bismo čitateljima zornije pokazali DSD protokol prikazat ćemo tipičan slučaja izveden po DSD konceptu:


  1. Pacijentica dolazi na prvi pregled i konzultacije radi višegodišnjeg problema sa zagrizom i neprivlačnog osmijeha, s ciljem poboljšanja funkcije i estetike. U ustima su prisutni stari protetski nadomjesci, neadekvatni ispuni, sekundarni karijesi te generalizirana abrazija.  1. Napravljene su potrebne fotografije i video snimke s kvalitetnim DSLR fotoaparatom, skenirane su obje čeljusti s 3SHAPE TRIOS intraoralnim skenerom. Na taj način se izbjegavaju dugotrajni i za pacijenta vrlo nelagodni otisci silikonskim masama.


  1. Analizom fotografija i video snimaka tada se izradi dvodimenzionalni dizajn novog osmijeha, a pacijentu je moguće pokazati virtualni prikaz željenog rada.  1. Nakon toga slijedi izrada trodimenzionalnog plana te modela izrađenih pomoću 3D printera za izradu vjerodostojnog prikaza novog osmijeha (maketa ili “mock up”), kojeg pacijent može vidjeti i probati izravno u ustima.  1. Napokon sada možemo krenuti s pripremom zuba te izradom privremenih i potom definitivnih krunica po prethodno napravljenom planu.


  1. Pacijentica dobiva svoj dugo očekivani osmjeh:Iz svega navedenog možemo zaključiti da Digital Smile Design nije samo tehnika za virtualno planiranje osmijeha već i način razmišljanja kojim omogućavamo bolju kontrolu i provedbu zamišljene terapije na zadovoljstvo pacijenta i interdisciplinarnog terapeutskog tima.

Lista državnih blagdana i praznika

01. 01. Nova godina
06. 01. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja
04. 04. 2021. Uskrs
05. 04. 2021. Uskršnji ponedjeljak
01. 05. Praznik rada
30. 05. Dan državnosti
03. 06. 2021. Tijelovo
22. 06. Dan antifašističke borbe
05. 08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15. 08. Velika Gospa
01. 11. Dan svih svetih
18. 11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata
25. 12. Božić
26. 12. Sveti Stjepan
Čavrljaj s nama
Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?