Uvod

U našoj Poliklinici pacijentu se izrađuje precizan plan implantološke terapije uz pomoć CT digitalnog skenera koji omogućava 3D provjeru stanja koštanog tkiva te uočavanje eventualnog nedostatka kosti neophodne za ugradnju implantata. Poliklinika Rident nudi mogućnost nadogradnje izgubljene kosti korištenjem različitih kirurških zahvata kao što su podizanje dna maksilarnog sinusa (veliko i malo podizanje sinusa), koštane regeneracije i koštane augmentacije.

U Poliklinikama Rident se ugrađuju isključivo visokovrijedni certificirani dentalni implantati i FDI odnosno CE odobreni produkti.

U pravilu je potrebno čekati nekoliko mjeseci nakon ugradnje implantata kako bi se započelo s njihovim opterećivanjem. Međutim, kod implantata za neposredno opterećenje, privremena krunica aplicira se odmah nakon ugradnje. Tip kosti pacijenta uvjetuje izbor implantata i vrijeme kada će se početi opterećivati implantat.

Implantologija

Bez obzira nedostaju li jedan, više ili svi zubi – dentalni implantati s nadomjescima imaju funkciju vlastitih zuba.

Nakon 40 godina primjene dentalni implantati su postali standard u dentalnoj medicini. Opće je poznato da su dentalni implantati titanski vijci koji se ugrađuju u čeljust kako bi nosili umjetne zube napravljene od visokovrijednih materijala.

Kada je kost dostatnog volumena i kvalitete, implantati dobrih svojstava, implantolog educiran, a pacijent nepušač i dobre oralne higijene – uspješnost je vrlo visoka. Uspješnost je naravno manja kod loše kosti, loših implantata, neiskusnih implantologa te okorjelih pušača s nedovoljnom higijenom usne šupljine. Upravo iz tih razloga u Poliklinici Rident:

 • implantolozi vladaju svim tehnikama izgradnje kosti, za što upotrebljavaju kvalitetne, certificirane proizvode te vlastitu kost pacijenta
 • stavljaju se samo certificirani implantati
 • implantate stavljaju specijalisti oralne kirurgije koji se redovito dalje usavršavaju te su i sami aktivni predavači. Broj implantata koji se ugrađuju je toliko velik, da je teško naći u svjetskim razmjerima kliničare s tako bogatim iskustvom
  pacijenti dobiju “recall” knjižicu s pozivom da se jave jedan do četiri puta godišnje na kontrolu higijene i profesionalno čišćenje. Svaka četvrta posjeta je besplatna
 • djelatnici Poliklinike Rident motiviraju svoje pacijente da prestanu ili barem reduciraju pušenje

Jedan od izazova moderne implantologije su implantati u estetskom području. Izvrsno educirani kirurzi Poliklinike Rident uspješno primjenjuju protokole implantologije u estetskom području. Zahvaljujući bogatom iskustvu i znanju koje kao predavači prenose na kongresima te posebice zahvaljujući uskoj suradnji s protetičarima i tehničarima, izvanredna estetika u našoj klinici nije slučajnost nego pravilo.

All on four – All on six

Koncept kod kojeg je zahvaljujući stavljanju implantata pod određenim kutem moguće stavljanje fiksnog provizornog mosta u roku od 24 sata nakon stavljanja 4-6 implantata po čeljusti. Nakon nekoliko mjeseci moguće je provizorni most s akrilatnim zubima zamijeniti za definitivni s keramičkim zubima.

Izgradnja čeljusne kosti

Implantolozi imaju veliki izbor između raznih proizvođača i proizvoda koji služe kao nadomjestak kosti. U Poliklinici Rident se primjenjuju samo certificirani proizvodi visoke kvalitete i dokazanog djelovanja. Umjetna kost u obliku čestica, paste, kuglica raznih veličina, strukture i svojstava je efikasna za popunjavanje (augmentaciju) defekata određene veličine i oblika. No, ako nema dovoljno vlastitih koštanih stanica koje bi urasle u augmentat, mora se na nekom drugome mjestu uzeti kost te njome (u obliku bloka, prstena, čestica potpomognutih membranama) izgraditi nedostajeća kost.

Ako je volumen kosti dostatan da se implantat može staviti u ispravnoj osi, nedostajeća kost se može rekonstruirati istovremeno kod stavljanja implantata. Kod velikih defekata potrebno je prvo izgraditi kost, najčešće blokovima vlastite kosti, koji se uzimaju od stražnjeg dijela donje čeljusti.

Širenje kosti – split crest

Ako lokalna anatomija dozvoljava, moguće je izbjeći izgradnju kosti blokovima prije stavljanja implantata (blokovi trebaju 4-7 mjeseci integracije prije nego se može implantirati). Kod manje izražene atrofije, kost se širi posebnim instrumentima. Kod izraženije atrofije, čeljusna kost se uzdužno cijepa ultrazvučnom piezokirurgijom, širi se te se u nastali prostor stavljaju implantati.

Podizanje sinusa

U gornjoj čeljusti se nalaze sinusi: zrakom ispunjeni prostori, čija je veličina individualna. Kada kutnjaci gornje čeljusti nedostaju dulje vrijeme, sinusi se spuštaju na uštrb kosti. Nedostaje visina čeljusne kosti za stavljanje implantata. Problem je još izraženiji ako su kutnjaci izvađeni radi uznapredovalog parodontitisa, jer je kost uništena kroničnom upalom.

Srećom, kirurške tehnike podizanja dna sinusa daju jako dobre rezultate. Ovisno o visini postojeće kosti, radi se ili malo (zatvoreno) ili veliko (otvoreno) podizanje dna sinusa.

Plastična kirurgija periimplantatnog mekog tkiva

Periimplantatno meko tkivo je izuzetno važno ne samo za estetiku, nego i za dugoročno dobru prognozu funkcije dentalnih implantata.

Susrećemo se s nekoliko problema ako oko implantata nema dovoljno čvrste gingive: pri žvakanju se otvara mala pukotina između gingive i implantata pa hrana može ulaziti u taj prostor. Nepričvršćena gingiva je osjetljiva, pacijenti izbjegavaju četkanje, uslijed čega može doći do upale.

Kirurzi Poliklinika Rident ne čekaju da nastupe problemi radi pomanjkanja čvrste gingive, nego ju tehnikama plastične kirurgije rekonstruiraju prije nego što implantati krenu u funkciju.

Operativno vađenje zaostalih korijena i impaktiranih zubi

Jedni od najčešćih oralno kirurških zahvata su ekstrakcije impaktiranih zubi i zaostalih korijena zuba.

Impaktirani zubi su oni zubi koji su potpuno formirani unutar kosti, ali nisu izrasli na svoje mjesto u zubnom luku zbog određene zapreke na putu nicanja. Najčešće su to gornji i donji umnjaci te gornji očnjaci. Kao takvi, potencijalno mogu uzrokovati velik broj simptoma povezanih s neuralgijama glave, bolovima vezanim uz oštećenja perifernih živaca.

Zaostali korijen zuba je onaj korijen koji ostaje nakon dugotrajnog neliječenog karijesa, što dovodi do uništenja čitave zubne krune, ostavljajući ekstrakciju korijena kao jedinu moguću opciju. Zaostali korijen je potrebno ukloniti jer je kontaminiran bakterijama i može biti uzrok infekcije te samim time imati značajno negativan učinak na Vaše zdravlje.

S obzirom na beskompromisnu stručnost, iskustvo i suvremen pristup, suočavanje s gore navedenim problemima i rješavanje istih kirurzima Poliklinike Rident ne predstavlja nikakav problem.

Apikotomija (uklanjanje infekcije na korijenu)

Manji oralno-kirurški zahvat kojim se odstranjuje vršak korijena zuba. Apikotomija se u pravilu poduzima tek ukoliko liječenjem zuba (endodontska terapija), kao ni ponovnim čišćenjem i punjenjem korijenskih kanala (revizija) nije postignut cilj, a to je povlačenje upale oko vrška korijena zuba. Ukoliko je potrebno, korijenski kanal se puni (brtvi) retrogradno, odnosno sa strane vrha korijena. Pri tome se naši kirurzi služe mikro – Piezo uređajima, s posebno zavijenim nastavkom, što olakšava provođenje zahvata i kod teže dostupnih korijenova. Nakon 6 mjeseci potrebno je napraviti kontrolu pomoću intraoralne rendgenske snimke zuba.

Korištenje lasera (Waterlase Express)

Upoznajte se sa primjenom lasera u Ridentu
Kako u poliklinici Ridentu smatramo važnim držati korak sa modernom tehnologijom, našim pacijentima pružamo mogućnost primjene dentalnih lasera. Oni se mogu primijeniti kod raznih indikacija kao što su: gingivitis, parodontitis, periimplantitis (upala oko implantata), pri manjim kirurškim zahvatima, liječenju zuba itd. Naši educirani doktori u Ridentu koriste u svom radu Waterlase express laser te diodni laser. Oni predstavljaju jedne od najmodernijih i najinovativnijih lasera u opticaju i pružaju svjež pristup dentalnoj medicini. Jednostavni za primjenu, pacijentu pružaju mogućnost rada bez ili sa puno manje anestezije, kao i brži oporavak i cijeljenje. Najbolje rezultate pokazuju u liječenju gingivitisa i parodontitisa (kao zamjena ili dodatna terapija kiretaže zuba), te liječenju periimplantitisa (čišćenje i dezifekcija oko implantata). Također se mogu koristiti pri manjim kirurškim zahvatima, kao što su frenulektomija, gingivektomija, vestibuloplastika, uklanjanje fibroma i biopsija tkiva usne šupljine. Ono što ih odlikuje je visoka efektivnost, preciznost i lakša kontrola krvarenja. Minimalno su invazivni, te su stoga zahvati puno manje neugodni, pa je i potreba za korištenjem lijekova protiv bolova manja.

U Ridentu koristimo Waterlase express laser:

 • Visoko efektivan
 • Precizan
 • Jednostavna primjena
 • Minimalno invazivan
 • Kontrola krvarenja

Primjena lasera u poliklinici Rident:

 • Gingivitis
 • Parodontitis
 • Perimplantitis (upala oko implantata)
 • Frenulektomija
 • Gingivektomija
 • Vestibuloplastika
 • Uklanjanje fibroma
 • Biopsija tkiva usne šupljine

Javite nam se!

Uz našu pomoć i Vaš će osmjeh zablistati!

  Lista državnih blagdana i praznika

  01. 01. Nova godina
  06. 01. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja
  04. 04. 2021. Uskrs
  05. 04. 2021. Uskršnji ponedjeljak
  01. 05. Praznik rada
  30. 05. Dan državnosti
  03. 06. 2021. Tijelovo
  22. 06. Dan antifašističke borbe
  05. 08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
  15. 08. Velika Gospa
  01. 11. Dan svih svetih
  18. 11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata
  25. 12. Božić
  26. 12. Sveti Stjepan
  Čavrljaj s nama
  Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?