Kako stres utječe na zube


Gabrijela Senković

Autor: Gabrijela Senković, dr. med. dent.
16.04.2021.

Stres je jedan od vodećih problema današnjice. Više od 80% modernog društva ima barem jedan od pokazatelja stresa. Sve veća briga za zdravlje, ekonomska neizvjesnost, borba za posao, depresija, samo su neki od uzročnika stresa. Znamo da stres negativno utječe na naše mentalno zdravlje, ali stres također oštećuje i naše zube i desni.


Posljedice stresa na oralno zdravlje obuhvaćaju:

  • sindrom suhih usta, afte
  • škrgutanje zubima (bruksizam)
  • loša oralna higijena i nezdrave navike u prehrani
  • paradentozu ili pogoršavanje postojećih problema s desnima


Afte, neugodne ranice u ustima uglavnom su posljedica oslabljenog imunološkog sustava, nedostatka vitamina B i visoke razine stresa. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine (jezik, obrazna sluznica, sluznica usana), jako su bolne i uzrokuju poteškoće kod jedenja, gutanja pa čak i govora.  Afte u pravilu prolaze same od sebe, nakon 10 do 14 dana.


Kod mnogih ljudi stres se može manifestirati i kao suhoća usta, odnosno smanjena proizvodnja sline. Kako je slina prva linija obrane od mikroorganizama to posljedično dovodi do pojačanog razvoja karijesa, ali i parodontnih bolesti. Još jedna neugodna posljedica suhoće usta je i loš zadah. Bakterije u usnoj šupljini proizvode kiseline neugodnog mirisa, a kada nema sline da ih ispere, ti mirisi su intenzivniji.


Škrgutanje zubima ili bruksizam, koji je najčešće nesvjesna radnja koja se događa noću, pod utjecajem stresa može se pogoršati i naposljetku izazvati probleme s čeljusnim zglobovima, glavobolje i skraćivanje zubnih ploha kojima grizemo. Prednji zubi postaju „istrošeni“. Rješenje za bruksizam je relaksacijska udlaga koja će sačuvati zube od trošenja i parodontni ligament od preopterećenja. Izrađuje se i individualno prilagođava pacijentu na način da relaksira žvačne mišiće i čeljusne zglobove.

 

1

Stres i užurbani način života često utječu na naše navike poput pravilne prehrane i oralne higijene. Pod stresom smo često skloniji konzumiranju nezdrave hrane i ispijanju gaziranih sokova, što u kombinaciji sa zanemarivanjem svakodnevne oralne higijene može dovesti do pojave karijesa i oboljenja desni.


Zbog svega navedenoga potrebno je smanjiti stresne situacije u najvećoj mogućoj mjeri. Posvetite se sebi i svom zdravlju, bavite se fizičkom aktivnošću, provodite vrijeme s obitelji i prijateljima. Ako primijetite da stres ostavlja posljedice i na vašim zubima, javite se što prije svom doktoru dentalne medicine!

Lista državnih blagdana i praznika

01. 01. Nova godina
06. 01. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja
04. 04. 2021. Uskrs
05. 04. 2021. Uskršnji ponedjeljak
01. 05. Praznik rada
30. 05. Dan državnosti
03. 06. 2021. Tijelovo
22. 06. Dan antifašističke borbe
05. 08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15. 08. Velika Gospa
01. 11. Dan svih svetih
18. 11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata
25. 12. Božić
26. 12. Sveti Stjepan
Čavrljaj s nama
Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?