Laser u oralnoj kirurgiji
Autor: Dino Hošnjak, dr. med. dent.
29.11.2019.

U sve većem broju doktori dentalne medicine diljem svijeta drže korak s tehnologijom kako bi pacijentima pružali optimalnu uslugu te se pobrinuli o njihovom sveukupnom oralnom zdravlju. U te tehnologije spada i laser, naprava koja stvara koherentno  elektromagnetsko zračenje. Prvi laser je izmišljen 1960. godine, a svoju primjenu u stomatologiji nalazi od 1994. godine.


Laseri su rašireni u svim područjima i granama stomatologije te se općenito dijele na lasere za tvrda tkiva, što podrazumjevaju zube, i lasere za meka tkiva, što podrzumjeva gingivu i sluznicu. Svi laseri djeluju na principu isporuke energije u obliku svijetlosti. U praktičnom smislu to znači da laser djeluje kao instrument koji reže, zagrijava ili vaporizira tkiva.


U Poliklinikama Rident laser koristimo prvenstveno u parodontnoj kirurgiji i kirurgiji mekih tkiva. Neki od zahvata u kojima koristimo laser uključuju:

 • Liječenje „gummy smile-a“ i produljenje kliničke krune zuba: laserom se oblikuje gingiva i podliježeća kost radi uspostavljanja estetske harmonije te omogućavanje stavljanja restauracija na zube kada nedostaje zubne strukture.
 • Frenulektomije: u slučajevima jakih i dugačkih frenuluma( duplikatura sluznice koji povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom te donju stranu jezika s dnom usne šupljine) posebice kod mladih pacijenata postoje razni benefiti koje donosi upotreba lasera.
 • Uklanjanje dobroćudnih tvorbi i uzimanje biopsija.
 • Hemostaza - zaustavljanje krvarenja.
 • Liječenje parodontnih i periimplantatnih bolesti: služi kao dodatno sredstvo koje dekontaminira te uklanja bakterije te time osigurava superiorniji terapijski pristup.


Prednosti upotrebe lasera u odnosu na konvencionalne metode:

 • U nekim slučajevima zahvati su manje bolni pa smanjuje potrebu za anestezijom.
 • Minimizira krvarenje i otok tijekom kirurgije mekih tkiva.
 • Minimalno invazivna metoda koja štiti zdrava tkiva.


Nedostaci upotrebe lasera:

 • Brzina izvođenja zahvata u nekim slučajevima
 • Iako je primjena lasera veoma široka, laser još uvijek ne može u potpunosti zamijeniti neke konvencionalne kiruške metode te se često moraju kombinirati obje radi postizanja optimalnog rezultata
 • Ne uklanja u potpunosti potrebu za anestezijom


Pružanje vrhunske usluge pacijentu u modernoj stomatologiji apsolutni je imperativ, svaka tehnologija koja nam pruža superiorniji način rada je dobrodošla. Iz svega navedenog možemo zaključiti kako je laser upravo takva tehnologija te trebamo težiti njegovoj uporabi kada god je to moguće.

Lista državnih blagdana i praznika

01. 01. Nova godina
06. 01. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja
04. 04. 2021. Uskrs
05. 04. 2021. Uskršnji ponedjeljak
01. 05. Praznik rada
30. 05. Dan državnosti
03. 06. 2021. Tijelovo
22. 06. Dan antifašističke borbe
05. 08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15. 08. Velika Gospa
01. 11. Dan svih svetih
18. 11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata
25. 12. Božić
26. 12. Sveti Stjepan
Čavrljaj s nama
Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?