Parodontitis
Autor: Ivana Senković, dr. med. dent.
31.12.2019.

Parodont je funkcijska cjelina pojedinih tkiva koja podupiru zub, čine ga gingiva (zubno meso) i pričvrsni aparat (periodontalni ligament, cement zuba i alveolarna kost). Glavna je funkcija parodontnih tkiva pričvrščivanje zuba uz koštano tkivo čeljusti, time podupiru zube, osiguravaju ograničene pokrete zuba te primaju i neutraliziraju žvačne sile.


Zdravi zub ne klima se, a gingiva oko njega je ružičaste  boje i izgledom slična površini narančine kore. Krvarenje ili povlačenje gingive popračeno lošim zadahom može biti znak bolesti gingive i parodonta.


Najčešći uzrok upale i krvarenja gingive je loša oralna higijena. Bakterijske naslage nakupljaju se na zubima koji su slabo ili uopće nisu očišćeni.  Bakterije u naslagama proizvode toksine i metaboličke produkte koji nadražuju i oštećuju gingivu  i razvijaju upalu. Ukoliko se upala ne liječi, bakterije napadaju parodont, počinje se razarati alveolarna kost koja obuhvaća zube, a ligamenti koji vezuju zub s kosti slabe i propadaju zbog mnoštva bakterija. Stvara se parodontni džep. Zubi postaju pomični, žvakanje je otežano, te se primjećuje "povlačenje zubnog mesa" koje može biti popraćeno i bolovima. Takvi zubi često su osjetljivi na hladno, toplo i slatko.

 

Koja je razlika između gingivitisa i parodontitisa?


Gingivitis je upala gingive. Simptomi su mu uglavnom crvenilo, naticanje i krvarenje gingive. Gingivitis je prvenstveno uzrokovan lošom oralnom higijenom, ali može biti uzrokovan i nekim hormonalnim promjenama, uzimanjem lijekova, sistemskim bolestima ili malnutricijom. Uz pravilnu oralnu higijenu te profesionalno čišćenje zuba kod doktora dentalne medicine gingivitis se u potpunosti može izliječiti. Ukoliko se gingivitis ne liječi na vrijeme može uznapredovati u parodontitis.


Parodontitis je upalna bolest parodonta. Parodontitis za razliku od gingivitisa zahvaća i potporni aparat zuba, postepeno dolazi do stvaranja parodontalnih džepova, te gubitka kosti. Čimbenici rizika uključuju pušenje, lošu oralnu higijenu, dijabetes, HIV / AIDS, obiteljsku povijest i određene lijekove.


Parodontitis uz karijes predstavlja najčešći uzrok gubitka zubi. Poznata je i njegova uloga na opće zdravlje te se povezuje s kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom, dijabetesom, problemima u trudnoći I sl.


Što je plak, a što kamenac?


Zubni plak  je ljepljivi, bezbojni film,  koji se sastoji od bakterija i proizvoda njihovog metabolizma. Počinje se nakupljati na zubima 10 do 20 minuta  nakon pranja zubi. Bakterije u plaku koriste šećere koji se unose hranom i pićem te se nagomilavaju sve dok se četkanjem zubi plak ne ukloni.


Plak koji se duže vremena ne ukloni s površine zuba pretvara se u kamenac jer upija minerale iz sline. Zbog svog svojstva (80% neorganskih soli, većinom kristala i minerala pri čemu su najzastupljeniji kalciju i fosfati) kamenac izgleda kao tvrda bijela ili žuta naslagu, u nekim slučajevima zbog ulaska hemoglobina iz krvi u sastav kamenca može biti i crne boje. Za razliku od plaka, zubni kamenac nije moguće očistiti samo četkanjem ili zubnim koncem, već je potrebno obaviti profesionalno čišćenje i poliranje zuba kod doktora dentalne medicine.


Kako se parodontits dijagnosticira i liječi?


Parodontitis se dijagnosticira temelju anamneze i kliničkog pregleda, pri čemu se specijalnom parodontnom sondom mjeri postojanje i dubina parodontnih džepova te pomoću parodontnih indeksa bilježe mjesta krvarenja gingive, njen oblik i boja te još mnogobrojni podaci. Za potpunu dijagnozu potrebna je i ortopantomografska snimka čeljusti na osnovi koje se određuje oštećenje alveolarne kosti.


Terapija se prilagođava svakom pacijentu ovisno o obliku i stupnju razvoja. Cilj svake terapije parodontnih bolesti jest uklanjanje bakterija kao glavnih uzročnika upale, te zaustavljanje upale i daljnjeg razaranja tkiva. Smanjene dubine džepova i pravilna oralna higijena i profesionalno održavanje dugoročno povećavaju mogućnost očuvanja prirodnih zubi i uvelike smanjuju rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih s parodontitisom.

Lista državnih blagdana i praznika

01. 01. Nova godina
06. 01. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja
04. 04. 2021. Uskrs
05. 04. 2021. Uskršnji ponedjeljak
01. 05. Praznik rada
30. 05. Dan državnosti
03. 06. 2021. Tijelovo
22. 06. Dan antifašističke borbe
05. 08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15. 08. Velika Gospa
01. 11. Dan svih svetih
18. 11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata
25. 12. Božić
26. 12. Sveti Stjepan
Čavrljaj s nama
Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?