Mobilna protetika

Kada je situacija u usnoj šupljini takva da fiksni protetski nadomjesci nisu izvedivi, dentalna medicina nudi mogućnosti mobilnih ili kombiniranih protetskih nadomjestaka. Mobilne proteze mogu biti totalne ili parcijalne. Dok se totalne proteze izrađuju isključivo od akrilata, djelomične proteze mogu biti izrađene od dvije vrste materijala: akrilata ili wirona (s metalnom bazom). Koje će se rješenje ponuditi pacijentu ovisi ponajprije o situaciji zatečenoj u usnoj šupljini.

Pokrovna proteza na implantatima

Idealno rješenje za protetsku rehabilitaciju bezube čeljusti. Za razliku od potpuno fiksnog protetskog nadomjeska, za pokrovnu protezu je potreban manji broj postavljenih implantata, što uz veću vjerojatnost provedbe planirane terapije (gledajući količinu i kvalitetu preostale kosti) te manje invazivan zahvat, uvelike smanjuje i financijski aspekt terapije. Glavni retencijski element predstavlja prečka, koja fikisirana na četiri prije postavljena implantata čini primar (patricu), dok se sekundar (matrica) nalazi unutar proteze. Uz izvrsnu retenciju i potpuno reduciranu bazu proteze, pokrovna proteza na implantatima predstavlja idealan i pacijentu vrlo ugodan za nošenje protetski nadomjestak.

Wiron proteze (s metalnom bazom)

Klasična wiron proteza je mobilna akrilatna proteza s metalnom bazom. Koristi se kao trajno rješenje djelomične bezubosti ukoliko druge opcije nisu moguće. Retencija je ostvarena u obliku lijevanih kvačica koje precizno obuhvaćaju zub nosač te se na taj način povoljno prenosi žvačni pritisak na zub i kost, a mogućnost reduciranja baze proteze od velike je uloge za ugodnost nošenja pacijentu.

Kombinirani protetski nadomjesci

Ukoliko je raspored preostalih zubi povoljan, postoji mogućnost modificiranja wiron proteze na način da se kvačice kao reten acijski elementi zamijene zglobnim vezama (attachment). U tom slučaju preostali zubi u čeljusti se bruse i pokrivaju metal keramičkim mostom koji na svojim krajevima ima ugrađene zglobne veze koji na principu patrice i matrice ostvaruju retenciju. Tada govorimo o kombiniranom radu odnosno kombinaciji fiksnog i mobilnog protetskog nadomjestka.

Teleskopski sustavi

Predstavljaju modificiranu wironit protezu koja je idealno rješenje za protetsku rehabilitaciju subtotalne bezubosti s nepovoljnim položajem zubi. Preostali zubi se bruse i pokrivaju primarnom potpunom kovinskom krunicom (zlato), dok se sekundarna krunica nalazi unutar wiron proteze te se pomoću trenja dvaju metala na principu patrice i matrice ostvaruje izvrsna retencija.

Akrilatna proteza

Potpuna akrilatna proteza je mobilni protetski nadomijestak izrađen iz akrilata. Jedino je rješenje za protetsku rehabilitaciju bezube čeljusti ukoliko implantati nisu mogući. Retencijski elementi su mekane gingivne i tvrde koštane strukture te negativni tlak i rezilijencija sluznice. Djelomična akrilatna proteza najčešće se koristi kao privremeno rješenje nedostatka pojedinih zubi. Razlika od potpune proteze je u retenciji koja se ostvaruje kvačicama oko postojećih zubi.

Kombinirani protetski nadomjesci podrazumijevaju one koji su samo parcijalno fiksirani u ustima, dok je ostali dio proteze mobilan i neophodno ga je skidati zbog oralne higijene.

Fiksna protetika

Cirkon-oksid keramika

Cirkon je relativno nov materijal u dentalnoj medicini i zasigurno najveće otkriće od metal keramičke krunice. Cirkon je kao materijal biokompatibilan, nema alergijskih reakcija na okolno tkivo, slab je promotor topline i elektriciteta, stoga je preosjetljivost zuba svedena na minimum; nepovoljna je podloga za nakupljanje plaka što uvelike olakšava provođenje oralne higijene i usporava recesiju gingive. Uz sve navedene prednosti cirkon je dovoljno čvrst materijal da podnese žvačne sile lateralne regije bez da frakturira, a nema metalne baze. Estetske karakteristike su iznimne i daju tehničaru mogućnost da izmodelira krunicu koju je teško razlikovati od prirodnog zuba.

Bezmetalna keramika (Press)

Koristi se u frontalnoj i lateralnoj regiji da bi se postigla visoka estetika zuba u obliku krunice ili minimalno invazivnom tehnikom za ljuskice (veneers), inlaye, onlaye i overlaye. Pošto nema baze koja daje čvrstinu i otpornost nije podobna za izradu mostova u lateralnoj regiji zbog jakih žvačnih sila.

Metal-keramika

Razvojem dentalne medicine i dentalnih materijala, izbacuje se iz upotrebe potpuna kovinska krunica i uvodi metal keramička krunica. Sastoji se od metalne baze (kobalt – krom – molibden, nikal – titan, zlato) na koju se pod posebnim laboratorijskim uvijetima nanosi keramika. Na taj način krunica poprima izgled zuba te se postiže zadovoljavajuća estetika. Čvrstoća metalne baze i estetika keramike omogućuju upotrebu metal keramičke krunice i mostova i u lateralnoj i u frontalnoj regiji.

SLM tehnologija

(skraćenica za selective laser melting, što u prijevodu znači selektivno lasersko topljenje)

Ovom metodom se metalni prah sloj po sloj učvršćuje pomoću laserske zrake.

Skeniranjem situacije u usnoj šupljini se ona prenosi u digitalni oblik na zaslon. Na njemu dentalni tehničar potom virtualno modelira konstrukciju. Tako dobiveni trodimenzionalni podaci se zatim pretvaraju u dvodimenzionalni presjek kojeg SLM stroj nanosi sloj po sloj te tako izrađuje konstrukciju.

BEGO je prvi 2001. prezentirao ovu tehnologiju u Njemačkoj. Upravo u firmi BEGO se izrađuju protetske konstrukcije za naše pacijente. Njemačka preciznost i kvaliteta garantiraju našim pacijentima sigurni i dugovjeki proizvod.

Javite nam se!

Uz našu pomoć i Vaš će osmjeh zablistati!

  Lista državnih blagdana i praznika

  01. 01. Nova godina
  06. 01. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja
  04. 04. 2021. Uskrs
  05. 04. 2021. Uskršnji ponedjeljak
  01. 05. Praznik rada
  30. 05. Dan državnosti
  03. 06. 2021. Tijelovo
  22. 06. Dan antifašističke borbe
  05. 08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
  15. 08. Velika Gospa
  01. 11. Dan svih svetih
  18. 11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata
  25. 12. Božić
  26. 12. Sveti Stjepan
  Čavrljaj s nama
  Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?