Zamjena starog protetskog rada
Autorica: Ivana Radić, dr.med.dent., specijalistica protetike
02.06.2020.


Oralno zdravlje je važan dio općeg zdravlja te time usko povezano i s kvalitetom života. Protetski radovi moraju ispuniti funkcijske (žvakanje) i estetske preduvjete. Estetiku definiramo kao postizanje prirodnog izgleda zuba, kako u slučaju cijele čeljusti ili uklopljenosti uz ostale zube i okolne strukture (boja i oblik ostalih zuba, boja kože, izgled lica itd.).


Kada, kako i zašto?


Stari protetski radovi se mijenjaju kada pacijent nije zadovoljan funkcijom, estetikom ili s oboje, nevezano za vremenski period.


U današnje vrijeme uz korištenje naprednih materijala i tehnologija, protetski radovi su dugotrajniji i estetski zadovoljavajući. Kod cijelog koncepta izrade protetskog rada, vrlo je bitno dobro planiranje terapije, neovisno radi li se o „bezmetalnoj“ tj. potpuno keramičkoj krunici ili mostu ili radu na implantatima.


Napretkom digitalne tehnologije danas je moguće i digitalno planiranje cijelog rada s naglaskom na estetiku. Radi se o Digital Smile Designu, softverskom rješenju koji nam pomaže u planiranju i predviđanju konačnog rezultata te omogućava bolju komunikaciju pacijenta i doktora, analizirajući predloženi rad prije ikakve intervencije u ustima.


Estetski materijali koji se koriste za izradu krunica i mostova danas su najčešće potpune keramike jer nam omogućavaju efekt translucencije i prozirnosti tj. prirodnosti. Protetski radovi od potpune keramike izgledaju poput prirodnog zuba i imaju bolje estetske značajke od metal-keramičkih krunica.


Prije početka terapije kliničkim pregledom i analizom terapeut procjenjuje stanje usne šupljine i u dogovoru s pacijentom odlučuje koje je nabolje protetsko rješenje: krunica, most ili rad na implantatima.


Ispravno održavanje higijene po uputama doktora dentalne medicine i redovne kontrole svakako će doprinijeti funkcijskoj i estetskoj trajnosti protetskog rada.


Lista državnih blagdana i praznika

01. 01. Nova godina
06. 01. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja
04. 04. 2021. Uskrs
05. 04. 2021. Uskršnji ponedjeljak
01. 05. Praznik rada
30. 05. Dan državnosti
03. 06. 2021. Tijelovo
22. 06. Dan antifašističke borbe
05. 08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
15. 08. Velika Gospa
01. 11. Dan svih svetih
18. 11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata
25. 12. Božić
26. 12. Sveti Stjepan
Čavrljaj s nama
Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?