Oralna higijena protetskih radova nošenih implantatima

Article Author

Autor: Aida Pašić Carrera , dr. med. dent.

31.08.2020

Kako bi razumjeli važnost higijene implantata moramo znati da se oni znatno razlikuju od prirodnih zuba. Glavne razlike između implantata i zuba jesu:

Zbog navedenih razlika implantati su općenito osjetljiviji od prirodnih zuba. Jedan od glavnih čimbenika upale sluznice oko implantata je postojanje plaka (biofilma) na protetskom nadomjesku.

Prije ugradnje implantata pacijent treba dobiti individualne upute o metodama održavanja oralne higijene. To je važno jer znamo da bakterije iz zaostalih parodontnih džepova na zubima mogu preći na tkiva oko implantata. Također je znanstveno dokazano da i nakon vađenja svih zuba, bakterije i dalje nalazimo u usnoj šupljini jer one ulaze u stanice sluznice.

Pod individualnim uputama podrazumijevamo korištenje samo najnužnijih sredstava za održavanje oralne higijene izbjegavajući preopterećivanje pacijenta sa kompliciranim protokolima i uređajima od kojih mnogi odustaju.

Za svakodnevno održavanje oralne higijene preporuča se rotirajuća tehnika četkanja sa mekom četkicom ili upotreba električne četkice koje su atraumatične i učinkovite. Naglasak se više stavlja na temeljitosti. Pri tome treba naglasiti i važnost četkanja jezika jer se bakterije i na njemu zadržavaju.

Obavezno se mora uključiti i čišćenje interdentalnih prostora s interdentalnim četkicama ili koncem ovisno o njihovoj veličini. Za čišćenje nekih protetskih nadomjestaka preporuča se upotreba i vodenog tuša koji efikasno uklanja plak.

Povremeno pacijenti trebaju koristiti i vodice za ispiranje usta koje sadrže klorheksidin koji je vrlo učinkovit u uklanjanju bakterija kao i gel sa klorheksidinom koji mogu nanijeti na interdentalnu četkicu.

Osim kućne oralne higijene, budući da su implantati osjetljiviji od prirodnih zuba, pacijentu se mora naglasiti važnost kontrolnih pregleda u ordinaciji dentalne medicine svakih 6 mjeseci. Tijekom tih pregleda radi se dekontaminacija ili profesionalno čišćenje implantata i protetskih radova poput ultrazvučne instrumentacije, pjeskarenja, terapije laserom i fotodinamske terapije.

Na kraju možemo zaključiti da je za dugotrajnu uspješnost implantološke terapije važno učinkovito održavanje oralne higijene i redovne kontrole u ordinaciji dentalne medicine.