Ortodoncija iznad estetike: dobrobiti za zdravlje

Article Author

Autor: Šime Lovrić , dr. med. dent.

24.06.2024

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanje nepravilnog položaja zubi i odnosa među čeljustima. Važnost estetike lica i lijepog osmijeha je mnogima razlog za nošenje aparatića ali ortodontska terapija je mnogo više od same estetike.

Ortodontska terapija je najbolja preventivna mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesnih lezija na mjestima koja nisu bila dostupna čišćenju prije ortodontske terapije. Istraživanja su pokazala da je broj patoloških mikroorganizama puno veći oko zbijenih u odnosu na ravno postavljene zube.

Pravilan odnos zubi i čeljusti pozitivno utječe na zdravlje cijelog žvačnog sustava.

Izgled i položaj zuba je važan za pravilan govor i izgovor. Ortodontska terapija pridonosi skladnijem profilu lica i pravilnom žvakanju. Reducirana mogućnost pojave drugih problema, primjerice nepravilna trošenja površine zuba.

Moderna ortodoncija nije ograničena starosnom dobi i često je usko povezana s ostalim specijalističkim granama dentalne medicine: protetikom, parodontologijom i implantologijom. Takva interdisciplinarna suradnja je jako važna i poželjna, jer se njome nadopunjava osnovno dentalno liječenje, te se postižu maksimalni estetski i funkcionalni rezultati.