Prava pacijenata

Molimo Vas da vrlo pa┼żljivo i u cijelosti pro─Źitate obavijest o za┼ítiti podataka!

Slu┼żbenom web stranicom www.rident.hr upravlja POLIKLINIKA RIDENT dru┼ítvo s ograni─Źenom odgovorno┼í─çu za obavljanje zdravstvene djelatnosti iz podru─Źja dentalne medicine i dentalni laboratorij (u daljnjem tekstu: Poliklinika RIDENT d.o.o.), sa sjedi┼ítem u Rijeci, na adresi: Franje ─îandeka 39, i podru┼żnicom Pore─Ź na adresi: Istarska 1a, 52440 Pore─Ź, registrirana pri Trgova─Źkom sudu u Rijeci MBS: 040188653, MB: 1766333 i OIB: 57260863791.

Posje─çivanjem na┼íe web lokacije, web server Poliklinike RIDENT d.o.o. bilje┼żi i prikuplja samo Va┼íu IP adresu putem koje imamo uvid u web-lokaciju s koje ste nas posjetili.

Niti jedan drugi osobni podatak ne─çe biti zabilje┼żen na na┼íem web serveru ukoliko ga sami, dobrovoljno ne unesete u neki od na┼íih obrazaca. Prije prikupljanja i bilo kakve obrade Va┼íih podataka Poliklinika RIDENT d.o.o. Vas je obvezna informirati o kategoriji podataka koji se prikupljaju, na─Źinu i svrsi prikupljanja i obrade te pravima koja Vam pripadaju.

Ukoliko nam dobrovoljno po┼íaljete svoje osobne podatke, ispunjavanjem nekog od obrazaca ili slanjem online upita, iste ne─çemo upotrebljavati, obra─Ĺivati ili prenositi izvan ograni─Źenja koje nam dopu┼ítaju propisi koji ure─Ĺuju za┼ítitu podataka, ili koje ste sami odredili u svojoj izjavi o pristanku. Nadalje, va┼íe ─çemo podatke prenositi ili otkrivati tre─çim osobama samo ukoliko nas na to obvezuju propisi.

Bilo koje izmjene ove Politike o privatnosti bit ─çe objavljene na ovoj stranici tako da u svakom trenutku mo┼żete biti informirani o tome koje podatke prikupljamo, pohranjujemo te na koji na─Źin i u koju svrhu ih obra─Ĺujemo.

Poliklinika RIDENT d.o.o. po┼ítuje i ┼ítiti privatnost svojih pacijenata, strogo ─Źuva povjerljivost njihovih osobnih i medicinskih podataka te je u svrhu tu poduzela sve prikladne organizacijske i tehni─Źke mjere za┼ítite osobnih podataka i privatnosti svojih zaposlenika, pacijenata i poslovnih partnera.

Za┼ítita Va┼íe privatnosti pri obradi osobnih podataka Poliklinici RIDENT d.o.o. je vrlo bitna stoga sve osobne podatke prikupljene tijekom posjeta na┼íim web stranicama ili samoj Poliklinici obra─Ĺujemo u skladu s propisima u podru─Źju za┼ítite podataka i privatnosti koji nas obvezuju.

Pristup bazama osobnih podataka imaju isklju─Źivo ovla┼ítene osobe Poliklinike RIDENT d.o.o. kao i pojedini poslovni partneri na temelju ugovornih i zakonskih obveza. Osim navedenog, svi osobni podaci koje pohranjujemo predstavljaju profesionalnu dentalnu tajnu sukladno Zakonu o dentalnoj medicini te Kodeksu stomatolo┼íke etike i deontologije stoga Poliklinika RIDENT d.o.o. vodi ra─Źuna da Va┼íe osobne podatke kao profesionalnu dentalnu tajnu ─Źuvaju i sve osobe koje su zaposlene u Poliklinici RIDENT d.o.o.

Zaposlenici Poliklinike kao i naši poslovni partneri educirani su u pogledu zaštite podataka s ciljem što veće zaštite privatnosti.

Poliklinika RIDENT d.o.o. koristi tehni─Źke i organizacijske sigurnosne mjere opreza kako bi se svi podaci koje pohranjujemo u svojim bazama podataka za┼ítitili od nehoti─Źne ili namjerne manipulacije, gubitka ili uni┼ítenja te pristupa neovla┼ítenih osoba, a iste ─çemo konstantno usavr┼íavati u skladu s propisima koji ure─Ĺuju sigurnost i za┼ítitu podataka.

Sve mjere informacijske sigurnosti u Poliklinici RIDENT d.o.o. primijenjene su po standardu ISO 27001.

Poštujemo Vašu privatnost i zato:

 • Nikada ne─çemo zloupotrijebiti Va┼íe osobne podatke na bilo koji na─Źin;
 • Va┼í kontakt i osobne podatke ne─çemo nikada dati bilo kojoj tre─çoj strani;
 • Va┼í kontakt i osobni podaci mogu se otkriti tre─çoj strani samo uz Va┼íu privolu;
 • ┬áU bilo kojem trenutku se mo┼żete odjaviti s liste za primanje elektronskih obavijesti.

1. Koje podatke prikuplja Poliklinika RIDENT d.o.o.?

Poliklinika RIDENT d.o.o. mo┼że prikupljati podatke o Va┼íoj lokaciji temeljem Va┼íe IP adrese (Internet Protocol Address) obzirom da samim pretra┼żivanjem web stranice Poliklinike RIDENT d.o.o. dolazi do prikupljanja Va┼íe IP adrese koja se potom analizira putem Google Analytics platforme, isklju─Źivo u svrhu unaprje─Ĺenja na┼íih usluga i osiguranja ┼íto bolje kvalitete usluga koje nudimo te kako bismo u isto vrijeme mogli postupati sukladno na┼íim pravnim obvezama, a sve u skladu s na┼íim legitimnim interesom za pru┼żanjem i konstantnim pobolj┼íavanjem usluga dentalne medicine koje Vam ve─ç pru┼żamo.

U tom slu─Źaju mogu─ça je pohrana odre─Ĺenih podataka od strane platforme Google Analytics, o kojoj platformi i njenim pravilima privatnosti mo┼żete doznati vi┼íe na linku https://policies.google.com/privacy?hl=hr

Na┼íe usluge dostupne su Vam i putem online obrazaca na na┼íoj web stranici koji Vam omogu─çuju izravan kontakt s Poliklinikom RIDENT d.o.o. u svrhu postavljanja upita ili ugovaranja termina za posjet na┼íoj Poliklinici te je mogu─çe da od Vas zatra┼żimo odre─Ĺene osobne podatke isklju─Źivo kako bi Poliklinika RIDENT d.o.o. putem svojih djelatnika mogla ─Źim prije postupiti po Va┼íem zahtjevu odnosno odgovoriti na Va┼í upit.

Zbog prednje navedenog, Va┼íi osobni podaci kao ┼íto su: e-mail adresa, ime, prezime, broj mobitela itd. su neophodni za postupanje po Va┼íem zahtjevu ili upitu, stoga je obrazac kojim potvr─Ĺujete da ste upoznati s pravilima o privatnosti, potrebno potvrdno ozna─Źiti za nastavak dobivanja usluge.

Osim navedenog, Poliklinika RIDENT d.o.o. koristi Facebook Massenger, Live Chat i WhatsApp komunikacijske alate koji slu┼że za online komunikaciju. Kori┼ítenjem ovih alata Poliklinika RIDENT d.o.o. ne vr┼íi posebnu obradu niti pohranu podataka, ve─ç se isti koriste isklju─Źivo radi lak┼íe komunikacije s Vama. Me─Ĺutim, ukoliko prilikom kori┼ítenja ovih usluga na┼íim djelatnicima postavite upit i zatra┼żite pru┼żanje usluga u vidu ugovaranja termina, na┼íi djelatnici zatra┼żit ─çe Vas kontakt podatke kako bi Vas mogli identificirati te postupiti po Va┼íem zahtjevu, upitu ili zamolbi koju nam uputite.

Pristupom web stranicama Poliklinike RIDENT d.o.o. pristajete na uvjete kori┼ítenja iste te obrazaca i komunikacijskih dodataka koji su Vam raspolo┼żivi.

2. Razlog iz kojeg Poliklinika RIDENT d.o.o. prikuplja i obra─Ĺuje Va┼íe podatke?

Va┼íe podatke Poliklinika RIDENT d.o.o. prikuplja i obra─Ĺuje u svrhu:

 • kvalitetnijeg i br┼żeg pru┼żanja usluga dentalne medicine;
 • za ogla┼íavanje i slanje informativno-promotivnih materijala Poliklinike RIDENT d.o.o.;
 • radi unaprje─Ĺenja na┼íeg poslovanja i razvoja usluga dentalne medicine koje Vam pru┼żamo;
 • radi lak┼íe i br┼że komunikacije s Vama;
 • u druge svrhe, uz Va┼í izri─Źiti pristanak.

Va┼íe osobne podatke ne─çemo ─Źuvati du┼że nego ┼íto je potrebno u svrhu za koju su prikupljeni. To zna─Źi da ─çe se podaci uni┼ítiti ili izbrisati iz na┼íih sustava kada nam vi┼íe ne budu potrebni.

Va┼íe osobne podatke ne─çemo javno objavljivati te ─çemo voditi osobitu brigu o tome kome i kako proslje─Ĺujemo Va┼íe podatke. Poliklinika RIDENT d.o.o. u tu je svrhu poduzela sve organizacijske i tehni─Źke mjere za┼ítite podataka u skladu s razvojem tehnologije.

Otkrivanje Va┼íih osobnih podataka i dijeljenje istih mogu─çe je jedino s na┼íim pouzdanim i sigurnim poslovnim partnerima s kojima imamo sklopljene Ugovore o za┼ítiti osobnih podataka i to isklju─Źivo za potrebe pru┼żanja usluga u na┼íe ime, a istima je onemogu─çeno kori┼ítenje Va┼íih podataka u svrhe koje nadilaze pru┼żanje usluge.

Osim navedenog, mo┼że do─çi do otkrivanja podataka drugim primateljima kao nadle┼żnim tijelima samo ukoliko:

 • bi nam to bilo nalo┼żeno zakonom, odlukom upravnog ili sudbenog tijela;
 • kako bismo se uskladili sa zakonom ili odgovorili na obavezne pravne postupke, te
 • kako bismo postigli uskla─Ĺenost s pravilima kojima se vode na┼íe usluge.

Sigurnost i povjerljivost Va┼íih osobnih podataka Poliklinici RIDENT d.o.o. je na prvom mjestu. Za prijenose Va┼íih osobnih podataka drugim primateljima koji nadilaze legitimne interese Poliklinike RIDENT d.o.o. koji nisu nu┼żni za visoku razinu pru┼żanja usluga, pravovremeno ─çemo Vas obavijestiti i zatra┼żiti Va┼í pristanak.

Upozoravamo da uslijed brzog razvoja tehnologije, svaki korisnik Internet sustava mora biti svjestan da niti jedan sustav nije apsolutno siguran i kako objektivno nije mogu─çe unaprijed predvidjeti sve rizike koji mogu nastati kori┼ítenjem Interneta. U svakom slu─Źaju, Poliklinici RIDENT d.o.o. je sigurnost i povjerljivost Va┼íih osobnih podataka na prvom mjestu, stoga ─çe ustrajati u nastojanjima da sustav za┼ítite osobnih podataka u─Źini ┼íto je mogu─çe sigurnijim i za┼íti─çenijim.

3. Dru┼ítvene mre┼że?

Dru┼ítvena mre┼ża je online zajednica koja dopu┼íta korisnicima da me─Ĺusobno komuniciraju u virtualnom prostoru.

Na┼íe Usluge koriste dodatke za dru┼ítvene mre┼że (ÔÇťDodaciÔÇŁ). Prilikom kori┼ítenja usluge koja sadr┼żi Dodatke, podaci se mogu izravno prenositi s Va┼íeg ure─Ĺaja operateru dru┼ítvene mre┼że. Poliklinika RIDENT d.o.o. nema utjecaja na podatke koje prikuplja Dodatak.

Ukoliko ste prijavljeni na dru┼ítvenu mre┼żu, Va┼ía uporaba Usluge mo┼że se referirati na Va┼í ra─Źun na dru┼ítvenoj mre┼żi. Ako stupite u interakciju s Dodacima, na primjer ozna─Źavanjem ÔÇťSvi─Ĺa mi seÔÇŁ, ÔÇťPratiÔÇŁ ili ÔÇťPodijeliÔÇŁ ili unesete komentar, podaci se mogu automatski prikazati na Va┼íem profilu na dru┼ítvenoj mre┼żi. ─îak i ako niste prijavljeni na dru┼ítvenu mre┼żu, mogu─çe je da Dodaci prenesu va┼íu IP adresu operaterima dru┼ítvenih mre┼ża. Imajte to na umu prilikom uporabe na┼íih Usluga.

Informacije o operaterima dodataka koji se koriste u našim online uslugama

Svaki put kada je ispitanik prijavljen na neku od dru┼ítvenih mre┼ża, a u isto vrijeme pristupa web stranici www.rident.hr i sadr┼żaju na web stranici, dru┼ítvena mre┼ża ─çe primiti informaciju o tome.

Ukoliko ne ┼żelite da dru┼ítvena mre┼ża pove┼że podatke koji se odnose na Va┼íu uporabu Usluga na web stranici Poliklinike Rident s Va┼íim ─Źlanskim podacima koje je Operater ve─ç pohranio,┬áobvezno se odjavite s dru┼ítvene mre┼że prije upotrebe na┼íih online Usluga.

Facebook

Facebook je vlasni┼ítvo tvrtke┬áFacebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, SAD. Ukoliko se ispitanik nalazi izvan SAD-a, u tom slu─Źaju Voditelj obrade podataka je:┬áFacebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Ireland.

Dodatne informacije i smjernice o za┼ítiti osobnih podataka mo┼żete prona─çi na adresi: https://www.facebook.com/about/privacy/.

Instagram

Vlasnik usluge Instagram je Instagram LLC, 1 Hacker Way, Building 14 First Floor, Menlo Park, CA, SAD.

Instagram prikuplja informacije putem Instagram komponente uz uvjet da je ispitanik prijavljen na Instagram za vrijeme pregleda web stranice bez obzira je li ispitanik kliknuo na Instagram gumb ili ne.

Dodatne informacije i Instagram smjernice za za┼ítitu osobnih podataka mo┼żete prona─çi na adresi https://help.instagram.com/155833707900388 i https://www.instagram.com/about/legal/privacy/.

LinkedIn

https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy?trk=homepage-basic_footer-privacy-policy

YouTube

Vlasnik usluge YouTube je┬áYouTube, LLC, 901 Cherry Ave., San Bruno, CA 94066, SAD. The YouTube, LLC┬ákoji je podru┼żnica tvrtke Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, SAD.

YouTube smjernice za za┼ítitu osobnih podataka mo┼żete prona─çi na adresi: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/ pru┼żaju informacije o prikupljanju, obradi i kori┼ítenju osobnih informacija od strane YouTubea i Googlea.

Google+

Dru┼ítvena mre┼ża Google+ svojim korisnicima dopu┼íta izradu privatnih profila, u─Źitavanje slika i povezivanje putem zahtjeva za prijateljstvo.

Vlasnik dru┼ítvene mre┼że je┬áGoogle Inc., Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD (ÔÇ×GoogleÔÇŁ). Dodatne informacije i Googleove smjernice vezane uz za┼ítitu osobnih podataka mo┼żete prona─çi na adresi: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy/.

WhatsApp

WhatsApp je mobilna aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa putem mobilnog interneta pametnim telefonima. WhatsApp je u vlasni┼ítvu tvrtke┬áFacebook, Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, CA 94025, SAD. WhatsApp ne sprema poruke na svoje poslu┼żitelje jednom kada ih dostavi, a end-to-end ┼íifriranje zna─Źi da ih WhatsApp niti tre─çe strane bez obzira ne mogu ─Źitati.

U svakom trenutku zajam─Źena su Vam sljede─ça prava:

Pravo na pristup osobnim podacima

Va┼íe je pravo od Poliklinike RIDENT d.o.o. dobiti potvrdu obra─Ĺuju li se Va┼íi osobni podaci, informacije o svrsi obrade, kategorijama podataka koji se obra─Ĺuju, primateljima, vremenu pohrane, te postojanju prava da se zatra┼żi ispravak, brisanje, ograni─Źenje obrade ili prigovor na obradu.

Pravo na ispravak

Ukoliko unato─Ź na┼íim naporima da Va┼íe podatke odr┼żavamo to─Źnima i a┼żuriranima ipak budu pohranjeni neto─Źni podaci, uvijek imate pravo zatra┼żiti ispravak neto─Źnih podataka ili zatra┼żiti da se dopune nepotpuni podaci koji se na Vas odnose.

Pravo na brisanje

Imate pravo usprotiviti se obradi osobnih podataka u navedenu svrhu te od Poliklinike RIDENT d.o.o. ishoditi brisanje osobnih podataka koji se na Vas odnose, osim ukoliko njihovo ─Źuvanje nije propisano zakonom.

Pravo na ograni─Źenje obrade osobnih podatka

Imate pravo od Poliklinike RIDENT d.o.o. ishoditi ograni─Źenje obrade koje se na Vas odnose pod odre─Ĺenim uvjetima.

Pravo na ulaganje prigovora na obradu

Imate uvijek pravo ulo┼żiti prigovor na obradu Va┼íih osobnih podataka.

Pravo na prenosivost podataka

Imate pravo prenijeti svoje osobne podatke kod drugog voditelja obrade, a ukoliko je tehni─Źki izvedivo, prijenos ─çe se izvr┼íiti automatiziranim putem.

Pravo na podnošenje prigovora nadzornom tijelu

*Sva navedena prava u bilo kojem trenutku mo┼żete ostvariti pisanim putem na adresu Poliklinike RIDENT d.o.o. ili putem slu┼żbenika za za┼ítitu osobnih podataka.

Kontakt podaci slu┼żbenika za za┼ítitu osobnih podataka Poliklinike RIDENT:

Adresa i mjesto rada: Franje ─îandeka 39, 51 000 Rijeka
E-mail adresa: info@rident.hr
Broj telefona: +385 (0)51 648 900
Broj faxa: +385 (0)51 648 928

PODACI KOJE SMO VAM OBVEZNI PRU┼ŻITI SUKLADNO PROPISIMA KOJI URE─ÉUJU ZA┼áTITU OSOBNIH PODATAKA

Voditelj obrade osobnih podataka:

POLIKLINIKA RIDENT dru┼ítvo s ograni─Źenom odgovorno┼í─çu za obavljanje zdravstvene djelatnosti iz podru─Źja dentalne medicine i dentalni laboratorij, Franje ─îandeka 39, 51000 Rijeka, Podru┼żnica Pore─Ź, Istarska 1a, 52440 Pore─Ź, OIB: 57260863791 (u daljnjem tekstu: Poliklinika RIDENT d.o.o.).

Izvršitelj obrade:

SECURITAS HRVATSKA d.o.o., Zagreba─Źka cesta 145a, 10000 Zagreb, OIB: 33679708526.

Kategorije osobnih podataka koje Poliklinika RIDENT d.o.o. prikuplja i obra─Ĺuje:

Poliklinika RIDENT d.o.o. opremljena je sustavom video nadzora stoga prikuplja i obra─Ĺuje osobne podatke kori┼ítenjem sustava video nadzora koji bilje┼żi podatke izgleda i kretanja osoba a podrazumjeva stvaranje snimke (video zapisa) koja ─Źini ili je namijenjena da ─Źini dio sustava pohrane.

Kontakt podaci slu┼żbenika za za┼ítitu osobnih podataka Poliklinike RIDENT d.o.o.:

Adresa i mjesto rada: Franje ─îandeka 39, 51 000 Rijeka

E-mail adresa: info@rident.hr

Broj telefona: +385 (0)51 648 900

Broj faxa: +385 (0)51 648 928

 

Svrha obrade Vaših osobnih podataka:

Poliklinika RIDENT d.o.o. koristi sustav video nadzora radi sprje─Źavanja incidenata u vezi sa sigurno┼í─çu i za┼ítitom zaposlenika, pacijenata, drugih posjetitelja i imovine Poliklinike RIDENT d.o.o. odnosno za sprje─Źavanje protupravnih radnji usmjerenih prema navedenim osobama i imovini Poliklinike.

Opseg prikupljanja i daljnja obrada osobnih podataka kori┼ítenjem sustava video nadzora ograni─Źena je na ispunjenje svrhe koja je nu┼żna i opravdana za za┼ítitu i sigurnost zaposlenika, pacijenata, posjetitelja kao i imovine Poliklinike.

Video nadzorom su obuhva─çene prostorije ─Źekaonice, prostor oko Poliklinike, vanjsko parkirali┼íte i zatvorena gara┼ża, a ─Źiji je nadzor nu┼żan radi postizanja gore navedene svrhe.

Sustavom video nadzora nadzire se, dakle, minimalno podru─Źje potrebno za jam─Źenje sigurnosti osobama i imovini Poliklinike RIDENT d.o.o.koja obra─Ĺuje Va┼íe osobne podatke samo u opisane svrhe.

Na─Źin obrade osobnih podataka:

Osobni podaci prikupljeni putem video nadzorne kamere pohranjuju se na elektronskom mediju uz primjenu svih propisanih i prikladnih mjera za┼ítite osobnih podataka u tehni─Źkom, organizacijskom i kadrovskom smislu na na─Źin kojim se osigurava odgovaraju─ça razina sigurnosti i povjerljivosti, uklju─Źuju─çi za┼ítitu od neovla┼ítene ili nezakonite obrade te od slu─Źajnog gubitka, uni┼ítenja ili o┼íte─çenja.

Pristup video snima─Źu i bazi podataka snimljenog materijala omogu─çen je samo odgovornim osobama Poliklinike RIDENT d.o.o.i od njih ovla┼ítenih osoba, putem korisni─Źkog imena i lozinke, te odgovornim osobama Izv┼íitelja obrade, a sve kako bi se osigurala povjerljivost podataka i sprije─Źio daljnji neovla┼íteni pristup i obrada.

Sustav video nadzora ima uspostavljen automatizirani zapis za evidentiranje pristupa snimkama video nadzora (sustav logova), a evidencija sadr┼żava vrijeme i mjesto pristupa te oznaku osoba koje su izvr┼íile pristup podacima.

Pravna osnova obrade osobnih podataka prikupljenih putem videonadzora:

Pravna osnova obrade osobnih podataka prikupljenih putem video┬ánadzora je legitimni interes Poliklinike Rident d.o.o. za za┼ítitu osoba i imovine.┬áPoliklinika RIDENT d.o.o. prikuplja i obra─Ĺuje Va┼íe osobne podatke u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 o za┼ítiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Op─çom uredbom o za┼ítiti podataka) i Zakonom o provedbi op─çe uredbe o za┼ítiti podataka

Razdoblje pohrane osobnih podataka prikupljenih videonadzorom:

Podaci dobiveni video nadzornom kamerom (video snimke) se pohranjuju na razdoblje od 15 dana te se nakon proteka tog vremena video zapisi bri┼íu ili trajno uni┼ítavaju na odgovaraju─çi na─Źin. U slu─Źaju opravdane potrebe, podaci dobiveni video nadzorom mogu se ─Źuvati dulje od navedenog razdoblja uz ispunjenje odre─Ĺenih uvjeta propisanih Zakonom o provedbi Op─çe uredbe o za┼ítiti podataka.

Zbog Va┼íe sigurnosti i zadovoljstva, te izgradnje me─Ĺusobnog povjerenja, razumijevanja i partnerskog odnosa Vas kao pacijenta i zdravstvenih djelatnika, ┼żelimo Vas podsjetiti na Va┼ía osnovna prava regulirana Zakonom o za┼ítiti prava pacijenata (NN 169/04 i 37/08).

PRAVO NA SUODLU─îIVANJE

Pravo na suodlu─Źivanje obuhva─ça pravo na obavije┼ítenost i pravo na prihva─çanje ili odbijanje odre─Ĺenog dijagnosti─Źkog ili terapijskog postupka.

Iznimno, ova prava mogu biti ograni─Źena kada je to opravdano Va┼íim zdravstvenim stanjem u slu─Źajevima i na na─Źin koji propisuje Zakon o za┼ítiti prava pacijenata.

 

Pravo na obaviještenost

 

Imate pravo na Vama razumljiv i pristupa─Źan na─Źin biti potpuno obavije┼íteni o:

 • Va┼íem zdravstvenom stanju i medicinskoj procjeni rezultata i ishoda dijagnosti─Źkog ili terapijskog postupka,
 • preporu─Źenim pregledima i zahvatima te prednostima i rizicima njihovog obavljanja ili neobavljanja kao i planiranim datumima za njihovo obavljanje,
 • ishodu lije─Źenja,
 • Va┼íem pravu na odlu─Źivanje o preporu─Źenim pregledima ili zahvatima,
 • mogu─çim zamjenama za preporu─Źene postupke,
 • tijeku postupaka prilikom pru┼żanja zdravstvene za┼ítite,
 • preporu─Źenom na─Źinu ┼żivota,
 • pravima iz zdravstvenoga osiguranja te postupcima za ostvarivanje tih prava.

Obavijest ─çe Vam, na Va┼í usmeni ili pisani zahtjev, dati lije─Źnik koji Vam izravno pru┼ża zdravstvenu uslugu. Va┼íe je pravo uvijek tra┼żiti drugo stru─Źno mi┼íljenje o Va┼íem zdravstvenom stanju, koje je na Va┼í usmeni ili pisani zahtjev obvezan dati lije─Źnik odgovaraju─çe specijalizacije, koji vam nije izravno pru┼żio odre─Ĺenu zdravstvenu uslugu.

Va┼íe je pravo da prije svakog postupka budete obavije┼íteni o imenima i osposobljenosti osoblja koje Vam izravno pru┼ża zdravstvenu uslugu, te da nakon svakog postupka budete obavije┼íteni o uspjehu ili neuspjehu i rezultatima postupka, kao i o razlozima eventualnih razli─Źitosti rezultata od o─Źekivanih.

 

Va┼íe je pravo pisanom i potpisanom izjavom odbiti primitak obavijesti o prirodi svoga zdravstvenoga stanja i o─Źekivanom ishodu predlo┼żenih i/ili poduzetih postupaka i mjera.

Ukoliko ste osoba s punom poslovnom sposobno┼í─çu, ne mo┼żete se odre─çi prava na obavije┼ítenost u slu─Źajevima u kojima morate biti svjesni prirode svoje bolesti, kako ne biste ugrozili zdravlje drugih osoba, ali imate pravo u pisanom obliku ili na bilo koji drugi vjerodostojan na─Źin odrediti osobu koja ─çe biti obavije┼ítena umjesto Vas.

Pravo na obavije┼ítenost o pacijentu s umanjenom sposobno┼í─çu rasu─Ĺivanja, u skladu s dobi, odnosno s fizi─Źkim, mentalnim i psihi─Źkim stanjem ima njegov zakonski zastupnik/skrbnik.

 

Pravo na prihva─çanje ili odbijanje dijagnosti─Źkog ili terapijskog postupka

 

Va┼íe je pravo prihvatiti ili odbiti pojedini dijagnosti─Źki ili terapijski postupak, osim u slu─Źaju neodgodive medicinske intervencije ─Źije bi nepoduzimanje ugrozilo ┼żivot i zdravlje ili izazvalo trajna o┼íte─çenja zdravlja Vas samih ili drugih osoba. Prihva─çanje pojedinoga dijagnosti─Źkog ili terapijskog postupka izra┼żavate potpisivanjem suglasnosti.

Slijepa osoba, gluha osoba koja ne zna ─Źitati, nijema osoba koja ne zna pisati i gluho-slijepa osoba, prihva─ça pojedini dijagnosti─Źki, odnosno terapijski postupak izjavom u obliku javnobilje┼żni─Źkog akta ili iskazanom izjavom pred dva svjedoka o imenovanju poslovno sposobne osobe koja ─çe u njeno ime prihva─çati ili odbijati pojedini takav postupak.

PRAVO NA POVJERLJIVOST

Imate pravo na povjerljivost podataka koji se odnose na stanje Vašeg zdravlja te imate pravo dati pisanu izjavu o osobama koje mogu biti obaviještene o Vašem zdravstvenom stanju te imenovati osobe kojima zabranjujete davanje tih podataka.

PRAVO NA PRIVATNOST

Pri pregledu, odnosno lije─Źenju, a naro─Źito prilikom pru┼żanja osobne njege imate pravo na uvjete koji osiguravaju privatnost.

PRAVO NA PRISTUP MEDICINSKOJ DOKUMENTACIJI

Va┼íe je pravo dobiti pristup cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji koja se odnosi na dijagnostiku i lije─Źenje Va┼íe bolesti te o svome tro┼íku zahtijevati presliku medicinske dokumentacije.

U slu─Źaju smrti pacijenta, ako to pacijent nije za ┼żivota izrijekom zabranio, pravo na uvid i zahtjev preslike medicinske dokumentacije ima bra─Źni ili izvanbra─Źni drug, punoljetno dijete, roditelj, punoljetni brat ili sestra te zakonski zastupnik/skrbnik. Protivljenje uvidu u medicinsku dokumentaciju pacijent daje pisanom izjavom solemniziranom od javnog bilje┼żnika.

PRAVO NA ZA┼áTITU PACIJENATA KOD SUDJELOVANJA U ZNANSTVENIM ISTRA┼ŻIVANJA

Ukoliko sudjelujete u znanstvenom istra┼żivanju, Va┼íe je pravo dobiti preciznu i razumljivo pisanu obavijest o prirodi, va┼żnosti, posljedicama kao i rizicima istra┼żivanja te dati svoj izri─Źiti pristanak u vidu pisane suglasnosti za sudjelovanje u istra┼żivanju ili medicinskoj nastavi.

Za poslovno nesposobnog ili maloljetnog pacijenta, pristanak daje njegov zakonski zastupnik/skrbnik, koji u interesu pacijenta mo┼że suglasnost povu─çi u bilo koje vrijeme.

PRAVO NA NAKNADU ŠTETE

Va┼íe je pravo na naknadu ┼ítete sukladno op─çim propisima obveznoga prava. Ukoliko smatrate da Vam je pri pru┼żanju zdravstvene za┼ítite nanesena ┼íteta, istu ─çete mo─çi potra┼żivati podno┼íenjem tu┼żbe nadle┼żnom sudu. Molimo Vas da prije podno┼íenja tu┼żbe upoznate Upravu sa zahtjevom za naknadu ┼ítete kako bi spor poku┼íali rije┼íiti mirnim putem.