Usporedba metal keramičkih, cirkonskih i staklokeramičkih krunica

Article Author

Autor: Nina Petrinić , dr. med. dent.

27.07.2021

Krunice su protetski nadomjesci koji estetski i funkcionalno nadomještaju oštećeno zubno tkivo uslijed karijesa, traume, abrazije ili drugih vrsta nepravilnosti. Kada zbog opsega tih oštećenja ne možemo zub popraviti ispunima rade se krunice koje štite od pucanja, u isto vrijeme imitirajući oblik, veličinu i boju zuba. One se fiksiraju za zube i pacijent ih ne može skinuti. S obzirom na materijal izrade u suvremenoj dentalnoj medicini krunice dijelimo na metal keramičke, cirkonske i staklokeramičke.

Metal keramičke krunice su i dalje najzastupljenije, prije svega zbog cijene, ali i zbog mehaničke otpornosti koja im omogućava široku primjenu, od solo krunice do mostova velikih raspona. Imaju metalnu bazu na koju se peče keramika. Pozitivno svojstvo ove vrste krunice je čvrstoća koja osigurava dugovječnost uz zadovoljavajuću estetiku. Metalna baza ne propušta svjetlost što onemogućava vrhunsku estetiku i transparentnost kao u prirodnog zuba. U današnje vrijeme sve veći broj pacijenata ima visoke estetske zahtjeve pa se rijetko odlučuju za ovu vrstu krunice zbog mat izgleda i metalnog ruba koji s vremenom može prosijavati ako dođe do povlačenja zubnog mesa. Mogućnost alergijske reakcije je vrlo mala pošto je iz većine metalnih legura izbačen nikal, no i dalje postoji u odnosu na modernije materijale.

Tehnološki napredak omogućio je cirkonskim krunicama da skoro u potpunosti zamijene metal keramiku kao „zlatni standard“ u dentalnoj medicini. Popularnost ove krunice duguju izuzetnoj čvrstoći, biokompatibilnosti i vrhunskoj estetici, stoga ne čudi da je cijena i do dvostruko veća od metal keramike. Čvrsta bijela cirkonska baza djelomično propušta svjetlost čime uspješnije imitira prozirnost zubne cakline. Pomoću CAD CAM tehnologije intraoralnim skenerom se kreira precizan model čeljusti što rezultira protetskim radom na kojeg se pacijent brže i lakše navikava, a zbog glatkoće i sjaja krunice manje se nakuplja hrana. Pacijentu je terapija ugodnija, nisu potrebni otisci čeljusti, minimizira se mogućnost pogreške i kraće se čeka na finalni proizvod. Unatoč mnogim pozitivnim stranama, cirkonske krunice i dalje nisu materijal izbora kod mostova velikih raspona na manjem broju zuba nosača.

Staklokeramičke krunice imaju estetski najbolja svojstva. Propuštaju svjetlost u istoj mjeri kao i prirodne zubne strukture što ih čini idealnim izborom materijala za solo krunice ili ljuskice prednjih zuba kada je potrebno u potpunosti imitirati izgled susjednih zuba. Nedostatak čvrste metalne ili cirkonske baze znači i da ova vrsta materijala nije pogodna za jake žvačne sile, pacijente koji škripe zubima, veće zubne mostove itd. Cijena im je slična cijeni cirkonskih krunica.

Razlika između spomenutih krunica je pitanje koje pacijenti često pitaju u ordinaciji dentalne medicine jer sve one mogu u potpunosti rehabilitirati oštećeni zub i postići dobru estetiku, a cijena sugerira velike razlike. Svaki pacijent je različit, stoga ishod terapije i zadovoljstvo pacijenta ovisi prvenstveno o dobroj i otvorenoj komunikaciji stomatologa i pacijenta prilikom prvog pregleda. Na konzultacijama za krunice pacijent iznosi svoje prioritete, bilo da se radi o vrhunskoj estetici, mogućnosti žvakanja, vraćanju funkcije pričanja, što ranijem završetku terapije ili financijskom aspektu. Stomatolog tako može nakon detaljnog pregleda usne šupljine odabrati materijal izbora za pacijenta kao individualca, što će sigurno rezultirati lijepim i zdravim osmijehom.