L’innesto dell’impianto dentale è un processo doloroso?

Article Author

Autore: dott.ssa Aida Pašić Carrera , univ. mag., specialista in implantologia

10.06.2022

Jedno od najčešćih pitanja koje pacijenti postavljaju prilikom pregleda i planiranja terapije ugradnje dentalnih implantata je: hoće li zahvat biti bolan? 

Bol je jedan je od najčešćih razloga zašto se javlja strah od postupka ugradnje implantata.

Ugradnja implantata predstavlja oralno kirurški zahvat koji se, kao i većina oralno kirurških zahvata, izvodi uz davanje anestezije. Vrsta i količina anestezije ovisi o broju implantata te o poziciji njihove ugradnje. Najčešće koristimo lokalnu anesteziju pri čemu se određena količina anestetika aplicira na područje ugradnje implantata. Ona omogućava potpuno uklanjanje osjeta boli tijekom, ali i neko vrijeme nakon zahvata na tom području čeljusti. Potpuno odsustvo boli omogućava da pacijent tijekom kirurškog zahvata bude relaksiran. 

Nakon zahvata za očekivati je osjećaj nelagode na operiranom području koji može početi po prestanku djelovanja anestezije. On može trajati, ovisno o opsegu kirurškog zahvata i do tjedan dana. Kako bi se nelagoda ili eventualna bol spriječila pacijentima se preporučuje uzimanje lijekova protiv boli i upale u trajanju od nekoliko dana.  Nadalje se preporučuje uzimanje mekše hrane i adekvatno održavanje oralne higijene kako ne bi došlo do iritacije operiranog područja što bi moglo izazvati upalu i bol. Dva tjedna nakon zahvata pacijent ne bi trebao imati nikakvu bol ili nelagodu. Ukoliko je ona prisutna i dalje, potrebno je kontaktirati polikliniku. 

Naši specijalisti oralne kirurgije i implantologije s dugogodišnjim iskustvom, svojim radom i savjetima učinit će sve kako bi cijeli proces ugradnje implantata za pacijenta bio ugodan i bezbolan.