Dental bridges

Article Author

Author: Gordana Smiljan Jagić , DMD

27.06.2022

Potpuni zubni niz preduvjet je za dobru funkciju i estetiku cijelog žvačnog sustava. Manjak zuba narušava prethodno cjelovit žvačni sustav. U tom slučaju potrebno je nadoknaditi izgubljene zube ili zaštiti preostale zube od daljnjeg propadanja.

Zubni most je često rješenje pri popunjavanju praznih prostora nastalih gubitkom zuba. To je fiksni protetski nadomjestak koji se sastoji od zubnih kruna povezanih u cjelinu. Predstavlja rješenje ukoliko nedostaje jedan ili više zuba ili ako su zubi jako oslabljeni. Glavni preduvjet je da postoji određeni broj zuba koji mogu biti nosači mosta (zubi koji se bruse) i potpora cijelom mostu.

Zubni most idealno je rješenje ukoliko vam nedostaje zub, a nemate dovoljno kosti za ugradnju implantata. Metal keramički most sastoji se od metalne baze na koju se u vanjskom, vidljivom sloju slaže keramika. Pouzdan je i ekonomičan izbor koji daje zadovoljavajuće estetske i funkcionalne rezultate. Cirkonij-oksidni keramički most te staklokeramički most su biokompatibilniji i njima je moguće postići vrhunske estetske rezultate. Izrađuju se suvremenim postupcima CAD CAM tehnologije čime je omogućena visoka preciznost te brža izrada radova.


Trajnost mosta ovisi o trajanju zuba nosača odnosno brušenih zuba na kojima je most fiksiran. Pri tome je vrlo važno održavati dobru higijenu usne šupljine te provoditi redovne kontrole kod doktora dentalne medicine.