Temporary teeth

Article Author

Author: Jagoda Berber Torbarac , DMD

18.07.2022

Napokon ste odlučili urediti svoje zube, a na putu do savršenog osmjeha doktor dok vam objašnjava plan terapije spominje neke privremene zube. Što su zapravo privremeni zubi, čemu oni služe, te kakvi privremeni zubi postoje?

Što su privremeni zubi?

Privremeni zubi su zapravo privremene krunice ili proteze koji služe kao privremeno protetsko rješenje. Najveći strah svih pacijenta je da moraju biti bez zuba dok čekaju definitivni protetski rad. Privremeni zubi predstavljaju samo privremeno rješenje do izrade definitivnog rada, stoga oni nisu čvrsti i otporni kao definitivni zubi, s njima treba oprezno jesti i žvakati hranu jer su krhkiji i lakše pucaju, ali barem nismo bezubi.

Čemu služe privremeni zubi?

Funkcija privremenih zuba nije samo estetske prirode, njihova primarna svrha je uspostavljanje funkcije žvakanja, govora, te prevencija smetnji u funkciji čeljusnih zglobova. Upravo zato, vrlo je važno na bilo koji način nadomjestiti zub tj. zube koji nedostaju, čak i onda kada je u pitanju kraće vremensko razdoblje čekanja izrade definitivnog protetskog rada. Oni su ujedno i svojevrsna premijera definitivnog rada, pa ukoliko je potrebno i moguće mogu se na definitivnom radu vršiti korekcije estetske prirode u odnosu na privremene zube, poput promjene boje i oblika zuba.

Kakvi privremeni zubi postoje?

Privremene krunice

Privremene krunice se stavljaju na brušene zube, za vrijeme čekanja definitivnih zuba, razlog zašto se stavljaju je da se zaštite brušeni zubi, koji mogu biti osjetljivi na promjenu temperature te zbog toga mogu boljeti. Privremene krunice nose se 2-4 tjedna tj.do postave definitivnog rada.

Privremene proteze

Privremene proteze najčešće su zamjena za  sve zube koji nedostaju, što znači da nakon što ste izvadili zube dobit ćete privremenu protezu koju nosite ovisno o vrsti protetskog rada od mjesec, tri i više mjeseci.

 Privremeni zubi na implantatima

 Privremene krunice koje se stavljaju na implantate, prema procjeni kirurga, u nekim slučajevima moguće ih je staviti odmah nakon postave implantata,a ukoliko nije, onda se  stavljaju  kad  kost u potpunosti  zaraste,  uglavnom 3-6 mjeseci nakon postave implantata.

Svaki je slučaj jedinstven, sva usta drugačija te je svaki plan i tijek terapije u potpunosti individualan. Stoga je najbolje doći na kontrolu te o svemu razgovarati s doktorom, koji će sve objasniti te odgovoriti na sva dodatna pitanja.