Bruksizam: kako nam stres uništava zube?

Article Author

Autor: Radmila Miljković , dr. med. dent.

08.09.2021

Danas svi živimo vrlo brzim tempom i logičan slijed toga je da smo pod stresom. Stres je stanje koje ostavlja posljedice na cijeli organizam, pa tako se određene promjene, uslijed stresa, događaju i unutar usne šupljine, tj žvačnog sistema. Abradirani, potrošeni zubi su vidljiviji dio zbog kojeg pacijenti najčešće dolaze kod stomatologa. Uzrok trošenja zuba je stiskanje ili škripanje zuba noću kada toga nismo svjesni i zove se bruksizam, a odgovor je na svakodnevni stres. Neki pacijenti stišću zube i danju, te se ta pojava zove bruksomanija. 

Naravno da je bruksizam puno štetniji jer ga nismo svjesni i često se počinje s terapijom kada su već vidljive posljedice kao što su trošenje zuba, bol u temporo-mandibularnom zglobu (TMZ), bolnost mišića žvakača, glavobolje i sl.

Terapije kod bruksizma su različite vrste udlaga koje odgovaraju stadiju, tj. stanju koje je bruksizam uzrokovao. Udlaga je vrlo jednostavan i brz način na koji se može pomoći pacijentu koji ima bruksizam. Nosi se noću, prozirna je i pokriva sve zube jedne čeljusti. Čini određenu vrstu izolacije između gornjih i donjih zuba koji više nisu u kontaktu i na taj način se onemogućuje daljnje trošenje zuba. Ujedno, razmak između zuba koji nastaje zbog debljine udlage dopušta da se opuste mišići žvakači i tako se otklanja bolnost mišića.

Udlaga svojom debljinom i podiže zagriz te će se blagotvorno odraziti na TMZ u vidu prestanka bola ili škljocanja u zglobu. 

Udlaga se može također nositi i tijekom dana kada gledamo TV, kada smo pod stresom, u teretani, kod nošenja teških tereta ili bilo kojih situacija kada obično stišćemo zube.