Fiksni protetski rad

Article Author

Autor: Manda Hrstić , dr. med. dent.

28.04.2023

Fiksni protetski rad je dentalni rad koji se trajno veže ili cementira na preostale zube ili implantate, rad koji pacijent ne može skinuti. Ovaj tip rada se koristi za zamjenu jednog ili više izgubljenih zuba, ili u slučaju implantologije čak i sanacije potpuno bezube čeljusti. 

Naspram mobilnih proteza, koje se mogu pomicati ili klizati prilikom govora ili jela, fiksni protetski rad ostaje sigurno na mjestu pružajući pacijentu udobnost i sigurnost. Također, to je vrsta rada koja osigurava pacijentu estetiku jer može biti dizajniran kako bi se potpuno uklopio s postojećim zubima po obliku, boji i veličini, ili kako bi potpuno rekonstruirao osmjeh koji je pacijent nekad imao. 

Fiksni radovi traju duže nego mobilni uz odgovarajuću higijenu, redovne kontrole i održavanje. 

Krunice su najčešći oblik fiksnog protetskog rada. Izrađuju se za svakog pacijenta individualno i pričvršćuju na postojeći zub koristeći adhezivne tehnike. Koriste se kako bi se obnovio izgled i funkcija zuba kojem je šteta nanijeta zbog karijesa, kraktura ili drugih uzroka. 

Mostovi su još jedna opcija fiksnog protetskog rada koji se koriste za nadoknadu zuba koji nedostaju. Most se sastoji od krunice koja se pričvršćuje na postojeće zube kako bi se stvorio konstruktivni most za zamjenu nedostajućeg zuba. 

Fiksni protetski rad na implantatima je još jedna opcija za zamjenu nedostajućih zuba. Implantati su “umjetni korijeni zuba” koji se ugrađuju u čeljust kako bi zamjenili nedostatak zuba. Fiksni rad na implantatima uključuje izradu krunice, mosta ili proteze koja se pričvršćuje na implantate. Ovaj tip protetskog rada može biti jednako funkcionalan i estetski privlačan kao i stvarni zubi. Radovi na implantatima su često korišteni za zamjenu jednog ili više zuba bez potrebe za brušenjem zdravih susjednih zuba kako bi se stvorio prostor za most.

Zaključno, sve vrste fiksnih protetskih radova mogu biti odlična opcija za one koji žele obnoviti izgled i funkciju nakon gubitka zuba. No, kao i za svaku proceduru u dentalnoj medicini, potrebno se konzultirati s doktorima dentalne medicine kako bi se izabrala najbolja opcija za pojedini slučaj.