Zdrav osmijeh: Vodič za svakodnevnu njegu zuba

Article Author

Autor: Tea Kučić , bacc. dentalne higijene

06.05.2024

Za održavanje zdravog osmijeha neophodno je redovito četkanje zuba. To je ključno za očuvanje dobrog oralnog zdravlja i zdravih zuba i desni.

Koliko prati zube i kojom četkicom?

Zube je potrebno prati najmanje dva puta dnevno, svaki put najmanje 2 minute. Često se postavlja pitanje koju četkicu odabrati. Na raspolaganju su četkice raznih oblika i materijala, poput plastičnih, drvenih, električnih ili ultrazvučnih, no najvažnije je pravilno i temeljito četkanje zuba. Stoga je važno naučiti pravilnu tehniku četkanja. Zubi se četkaju kratkim kružnim pokretima i laganim pritiskom na zubno meso. Jedna polovina četkice treba biti prislonjena na zubno meso, a druga polovina na zub. Vlakna četkice uvijek moraju biti okrenuta prema zubnom mesu pod kutem od 45 stupnjeva. Preporučuje se korištenje četkice s mekanim ili srednje mekanim vlaknima kako bi se izbjeglo povlačenje zubnog mesa i oštećenje cakline.

Nakon svakog pranja zuba, četkicu je potrebno temeljito isprati kako bi se spriječilo nakupljanje plaka i bakterija. Također, preporučuje se redovito mijenjanje četkice svaka tri mjeseca, ili češće ako je potrebno.

Koju zubnu pastu koristiti?

Prilikom odabira zubne paste, poželjno je da sadrži fluoride koji potiču remineralizaciju tvrdih zubnih tkiva. Njezina osnovna funkcija je osigurati abrazivne čestice koje će tijekom četkanja omogućiti uklanjanje plaka.

Ostala oprema

Učinkovito uklanjanje plaka i ostataka hrane ne može se postići isključivo samo četkanjem zuba. Za teže dostupna mjesta između zuba koriste se interdentalne četkice ili zubni konac. Interdentalnu četkicu treba odabrati prema veličini međuzubnih prostora i mijenjati je svaka dva tjedna ili kada se istroše vlakna. Zubni konac treba pažljivo koristiti, uvodeći ga među zube s grizne plohe lagano dok se ne prođe najjači kontakt između dva zuba.

Tuš za zube je dodatno sredstvo u oralnoj higijeni, kao i tekućine za ispiranje usne šupljine, no ne zamjenjuju četkicu, interdentalnu četkicu niti zubni konac. Tuš je posebno koristan osobama s protetskim radovima za ispiranje prostora u kojima mogu ostati ostaci hrane.

Prevencija

Uz oralnu higijenu, iznimno je važna i prevencija. Redoviti posjeti stomatologu i dentalnom higijeničaru ključni su za sprječavanje nastanka karijesa, parodontnih bolesti i svih drugih čimbenika koji potiču razvoj bolesti. Iskusni higijeničari naučit će kako prilagoditi najbolju rutinu oralne higijene svakoj osobi, jer briga o oralnom zdravlju je ulaganje u cjelokupno zdravlje pojedinca.