Cirkonske krunice

Article Author

Autor: Radmila Miljković , dr. med. dent.

31.05.2023

U svakoj grani medicinskih znanosti tehnologija dramatično napreduje, te su mogućnosti i koristi tog razvoja promijenili, kako bazične, tako i složene terapije. Dentalna medicina obilno koristi resurse napretka. Osnovna fiksno-protetska jedinica je zubna krunica.

Izrada i materijal

Različiti su načini i materijali za izradu zubnih krunica. Keramičke krunice gdje se keramika slaže na metalnoj bazi i cirkonske krunice. Metal-keramička krunica je još uvijek najčešća vrsta krunice koja se koristi u fiksno-protetskoj terapiji. Djelomično je razlog što ispunjava sve potrebne kriterije estetske i funkcijske rekonstrukcije i niže je cijene. Međutim, zadnjih petnaestak godina nameće se novi materijal, estetski superiorniji, a to je cirkonska krunica. Ključ je bolje estetike cirkonskih krunica transparentnost koja je karakteristična za prirodne zube, izbjegnut je sivi podton metala metal-keramičke krunice. Također, jedna od važnih osobina cirkona je da ne izaziva alergijske reakcije i gingiva, uz naravno optimalnu higijenu, ostaje zdrava, bez ikakvih promjena. 

Kako se tijekom života stanje u ustima fiziološki mijenja, u smislu povlačenja gingive, te promjene ostaju neprimjetne. Bijeli rub krunice ne ističe se u odnosu na okolno zubno tkivo i ostaje estetski prihvatljivo za razliku od tamnosivog ruba metal-keramičke krunice. 

Digitalni otisak

Svakako je važno spomenuti da je klasično uzimanje otisaka otisnim masama zamijenjeno digitalnim otiskom, skenerom. Precizan je i daleko ugodniji za pacijenta, te omogućava digitalnu vezu s dentalnim laboratorijem. Tu se u CAD/CAM uređaju precizno izrađuju individualizirani protetski nadomjesci.

Cijena

Da, cirkonska krunice ima veću cijenu od metal-keramičke. Neminovno je da skuplja tehnologija izrade povećava cijenu, ali sve prednosti koje ima još uvijek je čine kvalitetnim izborom za sve one koji žele besprijekoran osmijeh.