Digital Smile Design – Priprema pacijenta za fiksno protetsku terapiju

Article Author

Autor: Daniela Grgić Miljanić , dr.med.dent, DSD master

01.07.2020

Što je Digital Smile Design?

Digital Smile Design ili DSD je suvremeni postupak digitalnog planiranja i dizajniranja osmijeha.

Na osnovu kvalitetno snimljenih fotografija osmijeha pacijenta te video isječaka lica u govoru i pokretu, radi se detaljna kompjuterska analiza osmijeha. DSD program analizira i obrađuje sve zubne proporcije pacijenta, izgled lica pri različitim kretnjama i emotivnim reakcijama,

a posebice osmijeh. Na tim parametrima se stvara digitalni prikaz idealnog osmijeha koji je optimalno prilagođen izrazu lica svake osobe. Pacijent tako dobije jasan uvid u postojeću situaciju u

usporedbi s prijedlogom novog osmijeha. Najbolja osobina DSD koncepta je što pacijent postaje članom DSD tima te svoje želje i očekivanja može obrazložiti timu dentalnih stručnjaka, kako bi zajedno izvršili eventualne dodatne korekcije novog osmijeh. Pacijenti tako sudjeluju u svakom koraku kreiranja novog, blistavog i prirodnog osmijeha koji vraća samopouzdanje.

Rident DSD Team

DSD tim čine naši DSD masteri te po njima odabrani oralni kirurzi i dentalni tehničari. DSD koncept osigurava efikasnu komunikaciju u timu protetičara, kirurga i dentalnih tehničara s ciljem kreiranja optimalnog plana terapije u skladu s Vašom osobnošću.

Estetske restauracije

Vrsta rada:

Krunice

Fasete

Vrsta materijala:

Bezmetalna keramika

Cirkonska keramika

Precizna preparacija

Minimalno invazivne tehnike preparacije zuba za keramičke krune i ljuske izvode se pomoću optičkih pomagala kao što su lupe i mikroskopi, a sve u cilju što preciznije preparacije.

Dentalni skener

Koristimo dentalne skenere koji omogućavaju maksimalnu preciznost, neophodnu kod minimalno invazivnih tehnika u svrhu očuvanja zubnog tkiva.

Zdrave desni

Ukoliko na dan preparacije Vaši desni nisu u potpunosti zdrave i na najmanji dodir krvare, doktor dentalne medicine neće moći preparirati zube s potrebnom preciznošću. Stoga prije zakazanog brušenja treba slijediti određene upute oralne higijene.

Oralna higijena

U svakodnevnu oralnu higijenu uvode se postupci:

  1. Ispiranje usne šupljine otopinama klorheksidina u različitim postotcima, predlažemo Curasept ADS 220. Koncentracija klorheksidina je 0,20%. Intenzivno ispiranje 2-3 puta dnevno, 2 tjedna prije zakazanog brušenja.
  2. Nakon brušenja zuba i skeniranja odlazite kući s privremenim nadomjescima. Nastavljate ispirati usnu šupljinu s Curasept otopinama, ali u nižim koncentracijama sve dok protetska terapija traje. Curasept ADS 212, koncentracija kloreheksidin je 0,12%.
  3. Preporučamo korištenje Curaprox ili Paradontax paste za zube.
  4. Preporučamo isključivo korištenje soničnih četkica za zube.
  5. Održavanje interdentalne higijene zubnim koncem

Rezultat koji želimo postići: