Izgradnja alveolarnog grebena

Article Author

Autor: Matko Oguić , dr. med. dent.

19.09.2022

Vađenje zuba jedan je od najčešće izvođenih zahvata u dentalnoj medicini. Činjenica da vađenje zuba uzrokuje značajne promjene u dimenzijama alveolarnog grebena dobro je dokumentirana i može imati negativan učinak na postavu dentalnih implantata, ili u slučaju izrade klasičnih protetskih nadomjestaka, gubitak volumena mekih i tvrdih tkiva nakon ekstrakcije zuba, ima značajne estetske i funkcionalne posljedice.

Iako je resorpcija kosti i mekih tkiva nakon vađenja zuba dugotrajan proces, statistički se najveći gubitak događa u prvom mjesecu nakon ekstrakcije, a utvrđeno je da rezultira gubitkom horizontalne dimenzije alveolarne kosti od 29 do 63 posto, dok gubitak vertikalne dimenzije iznosi 11 do 22 posto u prvih šest mjeseci nakon vađenja zuba. Sve ove dimenzionalne promjene imaju posljedice kao što su promjena morfologije alveolarnog grebena, atrofija i potpuno uklanjanje kosti alveolarnog grebena, što otežava protetsku ili implantoprotetsku rehabilitaciju za pacijenta.

Očuvanje alveolarnog grebena je postupak koji se koristi za minimiziranje resorpcije kosti nakon vađenja zuba za buduću protetsku obradu ili ugradnju dentalnog implantata. Očuvanje koštane mase alveolarnog grebena može se postići različitim kirurškim zahvatima, a u dentalnim poliklinikama Rident nastojimo kada god je to moguće, koristiti vlastito tkivo pacijenta s obzirom da ono predstavlja zlatni standard kada je riječ o odabiru materijala u oralnoj kirurgiji. 

Na primjeru slučaja prikazano je kako uz pomoć posebne tehnike koju koristimo u dentalnim poliklinikama Rident u jednom aktu možemo izvaditi zub, te augmentirati meko i tvrdo tkivo pacijenta, bez korištenja umjetnih materijala. Zahvat je potpuno bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom, a dodatna je prednost što zahtijeva samo jednu posjetu čime izbjegavamo dodatne kirurške zahvate koji su često potrebni kako bi se ovakva vrsta defekta sanirala ukoliko se ista uz pomoću raznih umjetnih materijala.