Sreća u nesreći: strah od zubara je izlječiva fobija

Article Author

Autor: Petra De Visintini , dr. med. dent.

31.05.2021

Fobija se definira kao ograničeni strah od određenih predmeta, situacija ili aktivnosti, nečeg nepoznatog. Kod dentalne fobije najintenzivniji je osjećaj straha od doktora dentalne medicine, koji se javlja kod djece i kod odraslih. Takve osobe se panično boje zubara i izbjegavaju posjete i zahvate sve dok ne dođe do psihičkog i fizičkog problema s kojim se pacijent samostalno ne može nositi. Ovaj sindrom ima tri komponente: iščekujući anksioznost, sam strah i izbjegavajuće ponašanje kojim osoba smanjuje anksioznost.

Kod specifičnih fobija strah obično nije od samog predmeta, situacije ili aktivnost, već od nekog strašnog ishoda.

STRAH OD BOLOVA

Pacijent može imati nizak prag tolerancije boli ili je umislio da će ga boljeti u većoj mjeri. U današnje vrijeme postoji više opcija ublažavanja boli: pacijent može dobiti površinsku i lokalnu anesteziju, a nakon zahvata lijekove protiv bolova

STRAH OD IGLE ILI ZVUKA BUŠILICE

Pacijent može zbog prijašnjih loših iskustava imati strah od bušilice ili od igle. Na mjesto uboda se može staviti površinska anestezija u obliku spreja kako pacijent ne bi osjetio ubod te kako bismo mu odvratili pažnju prilikom samog uboda. Neugodan zvuk bušilice može se anulirati stavljanjem slušalica na uši i slušanjem ugodne glazbe.

LOŠE ISKUSTVO U PROŠLOSTI

Često pacijenti imaju traumatična iskustva iz djetinjstva ili loša iskustva iz neke druge ordinacije. Prilikom prvog pregleda u razgovoru pacijentu treba dopustiti da iznese svoje strahove kako bi se na to mogla obratiti pažnja prilikom rada.

OSIJEĆAJ SRAMA ZBOG SITUACIJE U USTIMA

Pacijent može imati strah povezan s osjećajem sramote zbog zapuštenih zuba, brine da ga doktor dentalne medicine ne bi kritizirao. Bitno je da se pacijentu da do znanja da je iskusni doktor dentalne medicine već vidio različite situacije i ništa mu nije strano te za sve postoji rješenje.

BRIGA OKO TROŠKOVA ZAHVATA

Pacijent može odgađati posjet doktoru dentalne medicine zbog velikih troškova koje njegovo osiguranje ne pokriva. Treba imati na umu da odgađanje jednostavnih zahvata može rezultirati povećanjem troškova.

SAVJETI KAKO PREVLADATI STRAHOVE