Prozirne udlage: Moderno ortodontsko rješenje za odrasle i djecu

Article Author

Autor: Ana Mikuličić , dr. med. dent.

15.06.2021

Veliki broj ljudi, uključujući djecu i odrasle susreće se s problemom nepravilnih zuba. Nepravilni zubi osim estetskih izazivaju i funkcijske  probleme kao povećano nakupljanje plaka i kamenca, otežanu oralnu higijenu, povlačenje zubnog mesa, prekomjerno trošenje zuba, bolove u čeljusti itd. U današnje doba sve su zastupljeniji aparatići i u odraslih te se promijenilo mišljenje da su aparatići rezervirani samo za djecu.

U prvi plan uz svijest o zdravlju zuba polako dolazi do izražaja i estetika (odnosno prozirni aparatići ili udlage kao Invisalign, F22 i sl.) uključujući i smile design, keramičke ljuskice, izbjeljivanje zuba itd.

Ne smijemo zaboraviti da su prema nekim istraživanjima zubi i osmijeh prvo što uočimo kod sugovornika prilikom prvog kontakta.

Aligneri: Kombinacija estetike i funkcionalnosti

Ortodoncija alignerima bazira se na mobilnoj ortodonciji jer se udlage, kojima se ispravljaju zubi, mogu skidati. Danas postoji više vrsta prozirnih aparatića, a mi u Ridentu koristimo Invisalign kao prvi brend koji se pojavio na tržištu te F22 kao njegov prateći brend.

Najveća prednost kod tretmana alignerom je njihova transparentnost. Udlage su prozirne i gotovo ne mijenjaju izgled lica tijekom terapije.  Terapija se planira pomoću softvera, nakon uzimanja klasičnih otisaka ili nakon korištenja intraoralnog skenera koji je ugodniji i brži za pacijenta. Druga velika prednost udlaga što ih pacijent sam mijenja doma svaka 2 tjedna, što znači da je broj posjeta kod ortodonta smanjen. Danas se zahvaljujući intraoralnom skeneru može i lakše pratiti tijek terapije te motivirati pacijenta.

Održavanje i oralna higijena

Održavanje oralne higijene također je lakše nego kod fiksnih ortodontskih aparatića. Nema nikakvog posebnog protokola, osim što je bitno da se udlage operu prije ponovnog stavljanja u usta.

Udlage se nose 20-24 sata dnevno (optimalno 22h). Skidaju se samo prije jela i prilikom pranja zuba, odnosno nekoliko puta dnevno ali na kratko vrijeme.

Kod terapije alignerima pacijent sam mijenja udlage kod kuće svaka 2 tjedna; radi se o setu udlaga. Vrlo je važno da je pacijent motiviran i uporan  jer u protivnome izostaje željeni rezultat.   Broj udlaga ovisi o anomaliji koja se ispravlja, stoga je i vrijeme terapije individualno.

Prilikom promjene udlaga pacijent može osjetiti laganu bol, no znatno manje nego kod nošenja fiksnog ortodontskog aparata. To traje nekoliko dana dok se zubi ne naviknu na pritisak.

Ne postoji dobna granica za ovakvu vrstu terapije.