Utjecaj veganske prehrane na zdravlje zubi

Article Author

Autor: Anđela Goretić Šarić , dr. med. dent.

11.04.2024

Veganstvo je način prehrane u kojemu se ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla. Bazira se na prehrani povrćem, žitaricama, orašastim plodovima, voćem te njihovim produktima. U današnje vrijeme sve je popularniji način prehrane jer zagovara način života u kojemu se izbjegava iskorištavanje životinja.

Prednosti i mane

Prema brojnim studijama ovakav način prehrane smanjuje rizik od nekih oboljenja kao što su kardiovaskularne bolesti, diabetes tipa 2, bolest masne jetre ne alkoholno uzrokovana i pretilost. Iako ima benefita ovakve prehrane, javaljaju se također i bolesti uzrokovane manjkom unosa nekih nutrijenata. Vegani unose manju količinu esencijalnih aminokiselina, vitamina B, vitamina D, cinka i kalcija. Ukoliko se njihov nedostatak ne nadomjesti on može imati utjecaj na veći rizik za pojavu karcinoma, depresiju, oboljenja neurološkog i imunološkog sustava, manju gostoću kosti i veći rizik za prijelome kosti.

Prevencija i održavanje

Veganska prehrana većinom je bazirana na unosu ugljikohidrata i manjem unosu proteina. Proteini doprinose alkalnosti sline, dok ugljikohidrati nakon fermentacije uzrokju kiselost. Zato dolazi do povećanog rizika od pojavljivanja karijesa i erozije zuba. Kalcij doprinosti remineralizaciji zuba pa se stoga savjetuje unos sojinog mlijeka koje ima veće vrijedosti kalcija od svih drugih mlijeka koje nisu životinjskog podrijetla ili treba potražiti mlijeka s dodanim kalcijem. Mlijeka ne životinjskog podrijetla često su zaslađena pa treba potražiti manje zaslađena mlijeka.

Neke veganske namirnice mogu biti otežane za konzumaciju tijekom ortodontskog liječenja ili nakon kirurških zahvata. Sirovo povrće tipa mrkve teško je prožvakati pa je savjet iskuhati tvrde namirnice nakon kirurških zahvata. Ukoliko su  tijekom ortodonskog liječenja postavljene zubne bravice otežano je ćišćenje zuba pa je preporuka izbjegavati orašaste plodove koji se teško čiste i zapinju između zubnih bravica i zuba.

Nedostatan unos vitamina dovodi i do veće pojavnosti parodontne bolesti u veganskom načinu ishrane. Vitamin B potreban je u mnogim metaboličkim procesima oragnizma i njegov nedostatak kao i posljedični nedostatak folne kiseline povezan je sa upalnim procesima usne šupljine. Vitamin D povezan je sa inhibicijom upalnih procesa, ima antioksidativni učinak. Manjak vitamina D povezan je sa odbacivanjem implantata, slabim i upalnim cijeljenjem rane. 

Preporuča se kontrolirati razine vitamina u krvi i nadomjestiti deficite farmakološkim pripravcima.