Zdravlje zuba kod djece: Vodič za roditelje

Article Author

Autor: Ivana Radić , dr. med. dent., spec. protetike

21.03.2024

Rani karijes je još uvijek jedan od većih zdravstvenih problema kod djece, kod predškolske dobi naziva se još i „karijesom bočice“. Nažalost, povod za prvi dolazak djeteta stomatologu bude bol izazvana dječjim karijesom, pa to rezultira nepovjerenjem i strahom kod djeteta prema doktoru dentalne medicine.

Kada doći na prvi pregled?

Odmah nakon nicanja prvih zuba, znači u dobi od 6 mjeseci do godine dana trebalo bi pregledati strukturu usne šupljine i po tom uputiti roditelje o održavanju oralne higijene, načinu prehrane i kontrolnim pregledima.

Do 2. godine života, kada već izniknu svi mliječni zubi, trebalo bi raditi već prva navikavanja djeteta koja bi više izgledali kao igra, nego kao pregled.

Prevencija karijesa:

Zašto je toliko važno sačuvati mliječne zube?

Održavanje mliječnih zuba vrlo je bitno do početka izmjene s trajnom dentacijom koja počinje već oko 6. godine djeteta, jer prerani gubitak mliječnog zuba kasnije dovodi do ortodontskih anomalija i potrebe za ortodontskom terapijom

Čime održavati oralnu higijenu kod najmlađih?

  • Sterilna gaza za čišćenje oralne šupljine
  • Mekana četkica za lagano mehaničko četkanje nakon pojave prvih mliječnih zuba
  • Četkica s pastom za zube na bazi fluorida u količini zrna graška, a kada dijere nauči samostalni ispljunuti

Pravilna njega zubi kod djeteta zahtjeva puno truda i vremena, kao i redovne kontrole. Roditelji ne trebaju zaboraviti kako je i oralno zdravlje njihove djece u njihovim rukama!

Vidimo se u Ridentu ☺