Zamjena starog protetskog rada

Article Author

Autor: Ivana Radić , dr.med.dent., specijalistica protetike

06.06.2020

Oralno zdravlje je važan dio općeg zdravlja te time usko povezano i s kvalitetom života. Protetski radovi moraju ispuniti funkcijske (žvakanje) i estetske preduvjete. Estetiku definiramo kao postizanje prirodnog izgleda zuba, kako u slučaju cijele čeljusti ili uklopljenosti uz ostale zube i okolne strukture (boja i oblik ostalih zuba, boja kože, izgled lica itd.).

Kada, kako i zašto?

Stari protetski radovi se mijenjaju kada pacijent nije zadovoljan funkcijom, estetikom ili s oboje, nevezano za vremenski period.

U današnje vrijeme uz korištenje naprednih materijala i tehnologija, protetski radovi su dugotrajniji i estetski zadovoljavajući. Kod cijelog koncepta izrade protetskog rada, vrlo je bitno dobro planiranje terapije, neovisno radi li se o „bezmetalnoj“ tj. potpuno keramičkoj krunici ili mostu ili radu na implantatima.

Napretkom digitalne tehnologije danas je moguće i digitalno planiranje cijelog rada s naglaskom na estetiku. Radi se o Digital Smile Designu, softverskom rješenju koji nam pomaže u planiranju i predviđanju konačnog rezultata te omogućava bolju komunikaciju pacijenta i doktora, analizirajući predloženi rad prije ikakve intervencije u ustima.

Estetski materijali koji se koriste za izradu krunica i mostova danas su najčešće potpune keramike jer nam omogućavaju efekt translucencije i prozirnosti tj. prirodnosti. Protetski radovi od potpune keramike izgledaju poput prirodnog zuba i imaju bolje estetske značajke od metal-keramičkih krunica.

Prije početka terapije kliničkim pregledom i analizom terapeut procjenjuje stanje usne šupljine i u dogovoru s pacijentom odlučuje koje je nabolje protetsko rješenje: krunica, most ili rad na implantatima.

Ispravno održavanje higijene po uputama doktora dentalne medicine i redovne kontrole svakako će doprinijeti funkcijskoj i estetskoj trajnosti protetskog rada.