Ispuni ili plombe

Article Author

Autor: Jagoda Berber Torbarac , dr. med. dent.

01.08.2020

Bijele plombe su po sastavu kompozitne smole, spoj čestica kvarca i različitih minerala u smolastoj bazi koje u sebi ne sadržavaju metale, živu i ostale tvari koje mogu biti štetne i opasne za zdravlje pacijenata. Zbog bijele boje vraćaju zubu prirodan i estetski prihvatljiv izgled, a najnovije generacije bijelih plombi dokazano su trajnije i čvršće.

Bijele plombe – kompozitni ispuni

Bijele plombe nadograđuju dijelove zuba koji su zahvaćeni karijesom ili dijelove zuba koji su slomljeni traumom. Nekada je materijal izbora bio amalgam (tzv. crna plomba), a danas je to zdravstveno i estetski neprihvatljiv materijal te ga se preporuča zamijeniti.

Materijali koje koristimo su visoko estetski kompoziti. Ispuni se izrađuju tako da vjerno oponašaju izgled zuba. To znači da se ispunom oblikuje svaka kvržica i udubina kao kod prirodnog zuba, a prijelaz između zuba i ispuna mora biti neprimjetan. Osim estetske funkcije, bijele plombe imaju i snažnu zdravstvenu funkciju jer zbog velike sposobnosti poliranja, smanjuju mogućnost nastanka plaka i karijesa te vraćaju prirodnu čvrstinu zubima.

Postavljanje bijele plombe zahtjeva manje uklanjanja zdravog zubnog tkiva usred brušenja zuba, a za postavljanje takve plombe dovoljan je jedan posjet stomatologu. Prvo se ukloni karijes ili sanira lom, a zatim se očisti i osuši nastala šupljina te se pažljivo u slojevima postavlja bijela plomba koja vjerno oponaša izgled vašeg zuba. Zahvat je u potpunosti bezbolan.

Inlay, Onlay i Overlay izrada ispuna (plombi)

Za razliku od klasičnih ispuna koji se rade i modeliraju u ustima, Inlay, Onlay i Overlay se izrađuju u dentalnom laboratoriju na temelju otiska zuba, nakon čega se cementiraju u zub. U zub se cementiraju u jednom komadu, a zahvat je u potpunosti bezbolan.

Inlay se postavlja unutar kontura zuba  koje je izbrusio doktor dentalne medicine. Onlay je veći i ispunjava oštećenja zuba gdje je potrebno nadograditi jednu ili više kvržica ili cijelu žvačnu plohu. Dolazi u kontakt sa suprotnim zubom. Overlay prekriva i unutarnje i vanjske dijelove krune zuba.

Ovi vrlo izdržljivi ispuni najčešće se izrađuju kada su područja, koja je potrebno nadomjestiti, veća od uobičajenih, a opet nedovoljno velika da se izradi krunica. Ovaj tip protetskih nadomjestaka koristi se primarno na stražnjim zubima, dok se za prednje zube kao estetski superiorna opcija koriste keramičke ljuskice.

Zašto zamijeniti crne plombe u bijele plombe?

Zamjena crnih plombi u bijele preporučljiva je iz zdravstvenih i estetskih razloga. Bijele plombe imaju “zdravstvenu” funkciju koja do jedne mjere jača vaše zube, vraća im čvrstinu i smanjuje mogućnost nastanka karijesa.  Osim toga, njihova estetska prednost u odnosu na crne plombe je neusporediva: bijele plombe u potpunosti su prilagođene vašim zubima i njihovoj boji, a vašem osmijehu vraćaju prirodnu ljepotu i zdrav izgled.

U našim poliklinikama možete zamijeniti crne plombe bijelima u potpuno bezbolnom zahvatu pri kojem ćemo pažljivo izvaditi crne plombe, te pomoću visoko kvalitetnih suvremenih materijala postaviti nove bijele plombe koje će se u potpunosti prilagoditi vašim zubima i istaknuti ljepotu vašeg osmijeha.