Zubna protetika: sve što trebate znati!

Autor: Rident

22.02.2021

Mi u Ridentu dobro znamo koliko je osmijeh važan za naše pacijente, upravo zato što predstavlja svojevrsnu osobnu “posjetnicu”. Također dobro poznajemo neugodnosti izazvane neadekvatnim protezama  ili bezubim čeljustima,odnosno potpunim ili djelomičnim nedostatkom zubi.

Želite li saznati više o svijetu protetskih nadomjestaka? U ovom ćete članku pronaći sve korisne informacije kako biste razumjeli koja vrsta zubnih nadomjestaka može zadovoljiti Vaše potrebe i ispuniti Vaše želje!

Totalne i parcijalne zubne proteze

Parcijalne zubne proteze dizajnirane su za trajno učvršćivanje, ali samo djelomično. Ova vrsta protetskog nadomjestka predviđa mobilni dio koji se skida kako bi se osigurala pravilna oralna higijena.

Postoje različite vrste mobilnih zubnih proteza, kako totalnih tako i parcijalnih, koje se prilagođavaju različitim potrebama naših pacijenata:

  • Akrilna proteza: ovo zubno-protetsko rješenje može biti potpuno ili djelomično i izrađeno je od akrilata. Totalna akrilatna proteza predstavlja jedino rješenje kako bi se nadomjetili zubi koji nedostaju, odnosno rehabilitaciju bezube čeljusti u slučaju da studija slučaja isključi mogućnost postavljanja implantata. Privremena akrilatna proteza, s druge strane, obično se koristi kao privremeno rješenje kako bi se nadomjestili zubi koji nedostaju.
  • Skeletirana proteza: to je proteza izrađena od akrilata s metalnom bazom i jedno je od najboljih trajnih rješenja za rješavanje slučaja djelomične bezubosti. Metalne kvačice jamče izvrsno prijanjanje jer precizno obuhvaćaju zub i uravnotežuju žvačni pritisak.
  • Teleskopski sustavi: predstavljaju modificiranu wironit protezu, koja je idealno riješenje za protetsku rehabilitaciju parcijalne bezubosti s nepovoljnim položajem zubi.
    Postupak započinje brušenjem zuba te prikrivanje primarnom metalnom krunicom, dok se sekundarna krunica nalazi unutar wironit proteze, te se pomoću spoja dvaju materijala ostvaruje izvrsna retencija.
  • Pokrovna proteza na implantatima: ova vrsta zubne proteze idealna je slučajeve bezube čeljusti. Prečka fiksirana na prethodno četiri postavljena implantata pacijentu osigurava čvrstoću, prijanjanje i visoku razinu udobnosti.

Fiksna protetika

Ukoliko će Vašem slučaju bolje odgovarati fiksna protetika, odrediti ćemo koja će biti najbolja za Vas, te koja će zadovoljiti Vaše potrebe među ovim različitim vrstama:

  • Metal-keramička krunica: u ovom se slučaju keramički sloj nanosi preko metalne baze. Mogu se koristiti i u frontalnom i u bočnom području. Ova nova vrsta fiksnog protetskog nadomjestka jamči izvrsne estetske rezultate koje je teško razlikovati od prirodnih zubi.
  • Keramička krunica na cirkon oksidu: ova vrsta materijala predstavlja novost u dentalnoj medicini te ima široku primjenu zahvaljujući svojim dragocjenim karakteristikama, poput biokompatibilnosti s tkivima, manje mogućnosti nakupljanja plaka, olakšane oralne higijene, otpornosti i još mnogo toga.
  • Keramička krunica bez metalne baze (press): ovi se protetski nadomjesci koriste kako bi se nadomjestili zubi koji nedostaju u frontalnom području, upravo zato što je u tom području smanjena sila žvakanja, a time i potreba za prisutnošću metalne podloge.

Rješenje za savršen osmijeh!

Upoznali smo Vas sa svim vrstama protetskih nadomjestaka koje izrađujemo u zubnom laboratoriju naših poliklinika, te smo opisali sve njihove karakteristike.

Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu i kontinuiranom usavršavanju našeg osoblja, u mogućnosti smo Vam ponuditi najbolje rješenje za osmijeh o kojem sanjate.

Darujte sebe, vjerujte našoj profesionalnosti i uskoro ćete se opet smijati!