Čišćenje proteza

Article Author

Autor: Magdalena Miletić Matešić , dr. med. dent.

26.05.2022

Zubna proteza predstavlja mobilni protetski nadomjestak što znači da ga pacijent može samostalno vaditi i stavljati. Zato se velika pažnja mora obratit na održavanje i higijenu proteze. Redovitim čišćenjem produžujemo vijek proteze i sprječavamo nakupljanje nečistoća, neugodan zadah, upale potpornog tkiva te gljivične i bakterijske upale sluznice.

Čišćenje proteze može biti mehaničko i kemijsko. Mehaničko čišćenje je čišćenje proteze zubnom četkicom. Kemijsko čišćenje je primjena različitih preparata u obliku praha ili tableta. Važno je naglasiti da kemijsko čišćenje NE zamjenjuje mehaničko čišćenje već ga samo nadopunjuje.

Protezu je potrebno čistiti dva puta dnevno, mekom četkicom i pastom za zube. Obavezno treba četkati sve površine proteze, uključujući i onu površinu koja naliježe na sluznicu. Prilikom čišćenje ne koristiti pretvrde četkice ili paste koje sadrže visoke udjele abrazivnih čestica, a kako bi se spriječilo oštećenje proteze. Također, treba naglasiti da se proteze nikako ne smiju stavljati u vruću vodu. Povremeno se mogu koristiti i kemijska sredstva za čišćenje (prah ili tablete) koja pomažu odstraniti nakupine nečistoće koje četkica ne uspijeva odstraniti. 

Ako proteza sadrži metalne dijelove (zglobne veze, metalnu bazu) potrebno je konzultirati se s doktorom dentalne medicine prije primjene kemijskih sredstava. Kada proteza nije u ustima preporuča se staviti ju u vodu i ne puštati na zraku. No, preporuka doktora dentalne medicine je protezu povremeno izvadi iz usta kako bi se omogućilo sluznici da se odmori. Idealno vrijeme za to bi bilo tijekom noći, odnosno spavati bez proteze

Redovito treba posjećivati doktora dentalne medicine koji će napraviti kontrolu usne šupljine i kontrolu proteze, ako je potrebno uklonit će pigmentacije i tvrdokorne mrlje s proteze. Ukoliko bude potrebno, doktor će vam dati daljnje upute o čišćenju i higijeni proteze te usne šupljine.