Čišćenje zubnog kamenca

Article Author

Autor: Tea Kučić , dentalni higijeničar

01.04.2020

Zubni kamenac s vremenom dovodi do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir. Ako se upala zubnog mesa ne liječi može se proširiti na druge strukture zuba, uključuju gubitak kliničkog pričvrstka i potporne kosti, stvaranje parodontnih džepova. Često onda vidimo povlačenje i krvarenje zubnog mesa, te povećanu prokrvljenost koja može dovesti do ispadanja zuba. U takvim kroničnim oblicima govorimo o parodontitisu.

U ustima postoji velika količina mikroorganizama koji se miješaju s proteinima i nusproizvodima hrane, stvarajući pritom kiseline koje ne samo da su štetne za zubnu caklinu, već mogu dovesti do karijesa a formiranjem ljepljivog filma stvoriti zubni plak. Zubni plak se uobičajeno formira 30 min nakon obroka.

Ukoliko se zubni plak neredovito uklanja, bilo lošom osobnom oralnom higijenom ili rijetkim odlascima doktoru dentalne medicine, nakon nekog vremena plak prelazi u zubni kamenac, mineralizira se i više nije mekan. Takve formacije su otporne na ručno čišćenje četkicom za zube, a može ih se ukloniti jedino profesionalnim čišćenjem u ordinaciji.

Čišćenje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u ordinaciji dentalne medicine je najučinkovitiji i u potpunosti bezbolan postupak. U slučaju potrebe koriste se i ručni instrumenti, tzv. “strugači”, za skidanje kamenca i plaka. Ukoliko pacijent već ima razvijeni parodontitis, doktor dentalne medicine će morati izvesti struganje i poliranje korijena zuba (kiretaža) ručnim i ultrazvučnim aparatom. Tretirano područje može se anestezirati, pa je tako postupak apsolutno bezbolan.

Preporuča se postupak profesionalnog čišćenja zubnog kamenca ponavljati 2-3 puta godišnje. Ukupno trajanje postupka je 30-ak minuta.

Nakon postupka čišćenja zubnog kamenca obavezno se učini poliranje, a kako bi površina zuba bila glatka i tako manje podložna stvaranju zubnog kamenca. Nažalost, stvaranje zubnog kamenca ne možemo spriječiti, no dobrom oralnom higijenom i kontrolnim pregledima te pravovremenim odstranjivanjem možemo u velikoj mjeri zubni kamenac držati pod kontrolom i utjecati na period stvaranja istog. Pravilnom oralnom higijenom i stalnom brigom spriječit ćemo nastajanje parodontitisa i očuvati blistav osmijeh.