Dentalni implantati u estetskoj zoni – kongresna turneja po Kini

Autor: Rident

10.10.2015

1. dio – predavanje na kongresu u Guangzhou

U kolovozu ove godine, voditeljica Odjela za oralnu kirurgiju Poliklinike Rident, dr. Snježana Pohl održala je predavanja na tri kongresa u Kini. Pozivi su uslijedili na preporuku poznate njemačke tvrtke BEGO, iza koje je već više od 25 godina tradicije u proizvodnji najkvalitetnijih zubnih implantata, a s kojom Rident usko surađuje.

Sami kongresi protekli su u ozračju uzajamnog zadovoljstva, zapravo uzajamnog ushićenja, a doktorica se s Dalekog istoka vratila puna prekrasnih dojmova.

Doktorica je predstavila svoju shemu za izbor kirurškog protokola za stavljanje dentalnih implantata u estetskoj zoni. Predavanje je zasnovano na znanstvenim činjenicama a uz animacije i operacijske filmove, sadrži i opis mnogobrojnih kirurških postupaka koje je dr. Pohl obavila tijekom svoje 20-godišnje karijere. Na svakom koraku bila je okružena kolegama, organizatorima kongresa te djelatnicima kineske tvrtke Fudent koja zastupa BEGO implantate na ekspandirajućem kineskom tržištu.

Kao aktivan i iskusan predavač na kongresima i seminarima diljem Hrvatske i Europe, doktorica Pohl je svugdje dočekana s osobitom pažnjom a njena se predavanja prate s velikim zanimanjem. Opet, poštovanje i interes kojim je bila okružena tijekom čitavog boravka u dalekoj Kini, ne mogu se usporediti s ničim do sada doživljenim.

Prvi kongres održao se u jednom od najvećih i gospodarski najrazvijenijih kineskih gradova, Guangzhou. Sam grad, čiji počeci datiraju još od 214. godine pr. Kr., ima gotovo 12,5 milijuna stanovnika te nekoliko vrlo cijenjenih sveučilišta zapadnjačke i tradicionalne kineske medicine. Bio je to osmi po redu “Kongres oralne implantologije južne Kine, Taiwana, Hong Konga i Macaa”. Već sam pogled na prekrasnu kongresnu dvoranu za 800 učesnika, izbrisao je tragove umora nakupljenog nakon ukupno 35 sati putovanja.

Osim što je svjetski priznati stručnjak u oralnoj kirurgiji, dr. Pohl je u dalekoj Kini razotkrila još jedan u nizu svojih skrivenih talenata. Umorna od dugog puta i pretrpanog rasporeda, svejedno je našla vremena za dostojnu promociju hrvatskih ljepota, koja je oduševila sve nazočne. Čitajte dalje …

Ispred kongresne dvorane

Posteri ispred kongresne dvorane najavljuju tri glavna predavača: Prof. Dr. R. Schmelzeisen, voditelj Odjela za oralnu i maksilofacijalnu kirurgiju univerzitetske bolnice Freiburg; Prof. Li Dehua, predsjednik Odjela za oralnu implantologiju 4. vojnog medicinskog sveučilišta Xi’an Dr. Snježana Pohl

Kinezi poklanjaju veliku pažnju ceremonijalnom dijelu kongresa. Svečano i na visokom nivou, sve je vrhunski organizirano. Uvodni govori predsjednika Stomatološke komore Kine i dekana pomno su praćeni. Zajednička fotografija je obavezni dio ceremonijala, a na početku se prikazuje kraći film koji sadrži isječke s prethodnih kongresa.

Foto učesnika kongresa

Foto predavača i važnih sudionika kongresa

Detalj sa stola u kongresnoj dvorani:

Već sam aranžman na stolu poseban je estetski dozivljaj. Doktorica tvrdi da “nikada prije nije vidjela tako oštro zašiljenu olovku”. Papiri za bilješke na kožnom predlošku, bočica vode, mint bomboni (bez sećera!)… Neuobičajena pažnja poklonjena i najsitnijim detaljima otkriva ozbiljnost kojom su kineski organizatori pristupili ovom velikom događaju. Doktorica je “unaprijeđena” u profesora, što je na velikim kongresima uobičajeno za glavne predavače.

Uvodno predstavljanje uz film o Poliklinici Rident


Doktorica Pohl se predstavila uvodnim filmom koji prikazuje Polikliniku Rident i njene djelatnike. Ljepši je uvod u predavanje teško i zamisliti, pogotovo kada se film prikazuje na ogromnom LED ekranu uz popratnu glazbu.

Za vrijeme predavanja

Za vrijeme predavanja

Pitanja učesnika:

Predavanje, koje su zajedno s učesnicima pratili dekan, sveučilišni profesori i predsjednik komore, trajalo je dva i pol sata. Po završetku predavanja doktorica je narednih sat vremena odgovarala na pitanja učesnika, koja su postavljana dijelom usmeno, a dijelom putem mobitela. Zbog bolje komunikacije i lakšeg snalaženja, postavljena pitanja su se također u pisanom obliku pojavljivala na tri postranična ekrana, pri čemu je prateća tehnika čitavo vrijeme besprijekorno funkcionirala.

Uručivanje diplome

Dodjela diploma predavačima nije samo velika svečanost, već i poseban estetski doživljaj, pošto su same diplome izrađene s puno ljubavi i smisla za detalje.

Beauty Croatia

Poslije razgovora s učesnicima kongresa, doktorica Pohl je svim nazočnim gostima prikazala četverominutni film o ljepotama Hrvatske, popraćen prigodnom skladbom “Vilo moja”. Dva i pol sata predavanja na engleskom jeziku prošla su bez treme i podrhtavanja glasnica. Međutim, dok se prikazivao film o Hrvatskoj, nostalgija je učinila svoje i našoj se doktorici grlo po prvi put steglo. Svejedno, auditorium je bio oduševljen viđenim! Očekujemo skori dolazak dragih gostiju iz Kine!

2. dio – predavanje na kongresu u Nanchangu

Drugo je predavanje doktorica Pohl održala u Nanchangu. Smješten u unutrašnjosti jugoistočne Kine, zahvaljujući svojoj strateškoj poziciji, s vemenom je postao glavna željeznička poveznica između južnih i istočnih pokrajina. Sam grad, čije ime doslovno znači “južnjačko blagostanje”, ima gotovo 2,5 milijuna stanovnika što ga prema ljestvici naseljenosti svrstava na 43. poziciju, pa ga Kinezi doživljavaju tek kao “manji grad”.
Kongres je organizirao Stomatološki odbor provincije Jiangxi u suradnji sa sveučilištem Nanchang, koje je osnovano još 1921. godine. S obzirom na natrpani raspored i velike udaljenosti između pojedinih gradova, u Nanchangu se boravilo vrlo kratko – samo jedno prijepodne, tek dovoljno vremena za održavanje predavanja koje je trajalo tri I pol sata. Ovaj puta je čak bila uključena i kratka pauza!
Unatoč ogromnom broju putnika koji svakodnevno prodefiliraju, kolodvori su čisti i bez gužvi. ICE vlak koji razvija putnu brzinu od 350 km/h
Unatoč velikoj brzini, put od Guangzhoua do gotovo 700 km udaljenog Nanchanga je trajao 5,5 sati. Hot Pot – ukusno i opasno … Nakon zahvale organizatorima, doktorica Pohl je rekla kako se nada da će razumljivo izlagati, s obzirom na opekotine na nepcu. A opekotine su bile posljedica Hot Pot-a, iliti doslovno prevedno “vrućeg lonca”. Obično ili svi za stolom dijele jednu posudu u kojoj ključa začinjena juha, ili svaki gost ima svoj “Hot Pot”. Prijesne, tanko narezane namirnice se ubacuju u posudu s ključalom juhom te konzumiraju nakon što su kratko kuhale. Jedno prepeličje jaje je imalo prekratki put od “Hot Pota” do doktoričinog nepca! A kako ga relativno diskretno izbaciti, kada na raspolaganju nisu žlice, nego samo štapići? Tako je nastao i drugi mjehurić na nepcu…
Širom Azije postoji puno različitih načina spravljanja hrane u “vrućem loncu”, no pošto nije samo riječ o jelu već i o društvenom događaju, ipak postoji jedno univerzalno pravilo kojeg se svi Azijati pridržavaju: ne jedi iz “vrućeg lonca” s osobama koje ti nisu drage …

3. dio – predavanje na kongresu u Fuzhou

Posljednje te doktorici Pohl ujedno i najdraže predavanje, održalo se u gradu Fuzhou. Sam grad, koji ima 7,5 milijuna stanovnika, ponosi se prekrasnom gradskom jezgrom te burnom i bogatom poviješću kroz sva razdoblja drevnih kineskih dinastija. “5. implantološki simpozij zapadne obale” organiziran je i održan na samom fakultetu. Stomatološki fakultet u Fuzhou je vrlo ugledna multikulturalna institucija, koja od samih početaka postojanja puno pažnje posvećuje međunarodnoj suradnji.
Predavanje doktorice Pohl trebalo je trajati sat i pol, no zahvaljujući pozitivnim izvještajima s prva dva predavanja ( koji su se proširili nevjerojatnom brzinom ), sam dekan fakulteta osobno je odlučio “osloboditi” čitavo prijepodne za ovaj događaj. Time joj je ukazana velika čast, posebno jer se predavanje odvijalo pred visoko educiranim auditorijem.
Također, vizualna prezentacija implantološkog kirurškog protokola pri nedostatku bukalne kosti u estetskoj zoni, a čiji je autor dr. Pohl, uvrštena je na prestižnu internet stranicu DentalXP, najbrže rastuću specijaliziranu “online” obrazovnu stranicu s posjetiteljima iz više od 140 zemalja.
Sadržaj na stranicama omogućili su stomatolozi koji su svjetski poznati stručnjaci u svojim područjima. Sadržaj stranice uključuje “online” predavanja i obrazovne videozapise, članke, informacije o proizvodima te “online” tečajeve. Kako bi se osigurala iznimna kvaliteta, sve što se objavljuje na web stranici prethodno je pregledano od strane znanstvenog vijeća DentalXP. Osim toga, uprava je isključivo odgovorna za odabir teme, CE tečajeve i instruktore, potpuno neovisno o bilo kakvim komercijalnim utjecajima.
Omogućivši dentalnim stručnjacima “online” pristup ka najvećem broju najsvježijih informacija, DentalXP je revolucionirao način na koji stomatolozi diljem svijeta stječu nova znanja.

Bila je velika čast i zadovoljstvo prezentirati pred tako zainteresiranim i educiranim auditorijem

I ovaj puta je doktorica Pohl preuzela na sebe ulogu turističkog ambasadora i uspješno promovirala ljepote Hrvatske

Uvijek je lijep osjećaj odgovarati na dobro osmišljena pitanja brojnih učesnika kongresa, od kojih su mnogi proveli više godina na edukaciji u Europi i Americi.

Još jedna prekrasna kineska diploma!

I divna uspomena na ovo jedinstveno iskustvo.

Poslije predavanja slijedio je interview za TV.

Dekan je pozvao dr. Pohl na obilazak univerzitetske stomatološke bolnice. Ovaj natpis dobrodošlice je dočekao doktoricu na ulazu u šesterokatno zdanje. Uistinu dirljivo.

Kolaž fotografija prilikom obilaska bolnice. Šefovi odjela su nakratko prekinuli rad i pokazali svoje odjele. Bolnica je sjajno opremljena svom modernom aparaturom (mikroskopi, laseri, CAD CAM…)