DIGITAL SMILE DESIGN: što? kako? zašto?

Article Author

Autor: Goran Popović , dr. med. dent. i DSD master

30.09.2019

Razvojem novih tehnologija u dentalnoj medicini i dentalnoj tehnici, te dostupnosti informacija na internetu sve više pacijenata postavlja upite za planetarno popularni DSD. Digital Smile Design (DSD) je digitalno dizajniranje osmijeha na principu proučavanja odnosa pacijentovih zubi, gingive, usnica, lica i osmijeha s virtualnim određivanjem plana terapije.

Ovaj način planiranja primjenjiv je i dostupan svim pacijentima koji imaju potrebu za protetskom ili implantoprotetskom terapijom uključujući krunice i mostove na zubima i implantatima, ljuskice, proteze, pa čak i ortodontske terapije.

Tehnika je zamišljena kao odgovor na sve veća i zahtjevnija estetska očekivanja pacijenta, te omogućuje vizualizaciju terapije i krajnjeg ishoda čak i prije početka terapije.

Pomoću te višenamjenske tehnike ostvaraju se značajne prednosti za dentalni tim i pacijenta:

Kako bismo čitateljima zornije pokazali DSD protokol prikazat ćemo tipičan slučaja izveden po DSD konceptu:

1.Pacijentica dolazi na prvi pregled i konzultacije radi višegodišnjeg problema sa zagrizom i neprivlačnog osmijeha, s ciljem poboljšanja funkcije i estetike. U ustima su prisutni stari protetski nadomjesci, neadekvatni ispuni, sekundarni karijesi te generalizirana abrazija.

2.Napravljene su potrebne fotografije i video snimke s kvalitetnim DSLR fotoaparatom, skenirane su obje čeljusti s 3SHAPE TRIOS intraoralnim skenerom. Na taj način se izbjegavaju dugotrajni i za pacijenta vrlo nelagodni otisci silikonskim masama.

3.Analizom fotografija i video snimaka tada se izradi dvodimenzionalni dizajn novog osmijeha, a pacijentu je moguće pokazati virtualni prikaz željenog rada.

4.Nakon toga slijedi izrada trodimenzionalnog plana te modela izrađenih pomoću 3D printera za izradu vjerodostojnog prikaza novog osmijeha (maketa ili “mock up”), kojeg pacijent može vidjeti i probati izravno u ustima.

5.Napokon sada možemo krenuti s pripremom zuba te izradom privremenih i potom definitivnih krunica po prethodno napravljenom planu.

6.Pacijentica dobiva svoj dugo očekivani osmjeh:

Iz svega navedenog možemo zaključiti da Digital Smile Design nije samo tehnika za virtualno planiranje osmijeha već i način razmišljanja kojim omogućavamo bolju kontrolu i provedbu zamišljene terapije na zadovoljstvo pacijenta i interdisciplinarnog terapeutskog tima.