Jesu li implantati zamjena zuba za cijeli život?

Article Author

Autor: Aida Pašić Carrera , dr. med. dent.

01.08.2019

Kako bismo u potpunosti razumjeli pitanje koliko implantati traju potrebno je prvo naglasiti da se implanto-protetski nadomjestak sastoji od tri (3) komponente.

1. IMPLANTAT

Implantat je izrađen od titana i kirurški se postavlja u kost i oponaša korijen zuba.

2. ABUTMENT ili NADOGRADNJA

Nadogradnja se fiksira na implantat i drži krunicu na njemu.

3. KRUNICA

Krunica je keramički ili kompozitni zub koji je povezan s abutmentom te ima izgled i oblik prirodnog zuba.

Dentalni implantat je dizajniran da postane trajni nadomjestak zuba koji nedostaje i postao je standardna metoda zamjene zuba. Tehnologija dentalnih implantata je postala toliko napredna tijekom godina da su neuspjesi zbog odbacivanja implantata ili problema nefunkcionalnosti protetskog nadomjestka uglavnom rijetki.

Prema istraživanjima 95% implantata traje duže od 5 godina. Implantati su izdržljivi i neodređeno dugotrajni, no ima nekoliko čimbenika koji mogu uzrokovati njihovo prijevremeno ispadanje. Općenito, izloženi abutment i krunica su više podložni oštećenjima nego sam implantat u kosti.

Trajanje protetskog nadomjestka na implantatima ovisi o više čimbenika:

Kada se implantati pravilno održavaju uz redovito i prikladno četkanje, korištenje konca,  interdentalnih četkica i antiseptičke tekućine za ispiranje usne šupljine, oni mogu trajati zauvijek samo uz dodatnu pretpostavku da pacijent obavlja redovite kontrole dva (2) puta godišnje.

Što se tiče krunica i nadogradnji na implantatima njihova je trajnost 10-15 godina. Međutim, uz savršenu higijenu i sve ostale pozitivne čimbenike krunica može trajati i duže od 15 godina.

Položaj implantata u usnoj šupljini je također čimbenik koji utječe na trajanje implantata. Implantati i nadomjesci u stražnjim regijama usne šupljine izloženiji su žvačnim silama i teže pristupačni čišćenju pa se oni prije izgube nego implantati na prednjim zubima.

Pacijenti koji pate od dijabetesa, karcinoma, osteoporoze, pušači, osobe s lošom oralnom higijenom, imaju naravno veći rizik za neuspjeh implantološke terapije.

Tehnologija nam posljednjih godina omogućuje sve bolje i preciznije rezultate u izradi protetskih nadomjestatka tako da su neuspjesi zbog neadekvatne tehničke izrade  nadomjestaka svedeni na minimum.

Na kraju nam ostaje zaključak da je za trajnost protetskog rada najvažnije održavanje oralne higijene budući da su implantati osjetljiviji od naših zuba. Istodobno, redovite kontrole omogućavaju doktoru da redovno procjenjuje stanje implantata i na vrijeme ukaže na potrebu zamjene nadogradnje i krunice koje nisu za cijeli život.