Laser u oralnoj kirurgiji

Article Author

Autor: Dino Hošnjak , dr. med. dent.

29.11.2019

U sve većem broju doktori dentalne medicine diljem svijeta drže korak s tehnologijom kako bi pacijentima pružali optimalnu uslugu te se pobrinuli o njihovom sveukupnom oralnom zdravlju. U te tehnologije spada i laser, naprava koja stvara koherentno  elektromagnetsko zračenje. Prvi laser je izmišljen 1960. godine, a svoju primjenu u stomatologiji nalazi od 1994. godine.

Laseri su rašireni u svim područjima i granama stomatologije te se općenito dijele na lasere za tvrda tkiva, što podrazumjevaju zube, i lasere za meka tkiva, što podrzumjeva gingivu i sluznicu. Svi laseri djeluju na principu isporuke energije u obliku svijetlosti. U praktičnom smislu to znači da laser djeluje kao instrument koji reže, zagrijava ili vaporizira tkiva.

U Poliklinikama Rident laser koristimo prvenstveno u parodontnoj kirurgiji i kirurgiji mekih tkiva. Neki od zahvata u kojima koristimo laser uključuju:

Prednosti upotrebe lasera u odnosu na konvencionalne metode:

Nedostaci upotrebe lasera:

Pružanje vrhunske usluge pacijentu u modernoj stomatologiji apsolutni je imperativ, svaka tehnologija koja nam pruža superiorniji način rada je dobrodošla. Iz svega navedenog možemo zaključiti kako je laser upravo takva tehnologija te trebamo težiti njegovoj uporabi kada god je to moguće.