Endodoncija: liječenje korijenskih kanala

Article Author

Autor: Dajana Pavletić , dr. med. dent.

14.01.2022

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem pulpe (živca) i periapikalnih tkiva (kost i ligament zuba). Liječenjem se započinje kod simptoma kao što su bol na zagriz, osjetljivost na toplo i hladno, velikih karijesnih lezija te kod svake promjene na razini korijenskih kanala koje su vidljive na radiološkim slikama.

Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom i zahtjeva otvaranje pulpne komore kroz krunu zuba, vađenje živca, instrumentacija i čišćenje (dezinfekcija) korijenskih kanala, nakon

kojeg slijedi punjenje kanala u kojima se nalazio živac. 

Prilikom endodontskog liječenja služimo se endometrom, uz pomoć kojeg točno određujemo duljinu korijenskog kanala kojeg moramo tretirati.

Od velike je važnosti kontrolna RVG snimka (ciljana dentalna slika zuba) koja se radi pri završetku punjenja, snimanje se izvodi dok je pacijent na stomatološkoj stolici, što osigurava maksimalnu udobnost i brzinu, a daje nam detaljan uvid o duljini korijenskog kanala i punila.

Svaki je endodontski tretirani zub potrebno sanirati krunicom ili adekvatnim ispunom kako bi mu vratili čvrstoću, pravilnu funkciju i estetiku. Preosjetljivost nakon samog zahvata normalna je stvar te može trajati i do 3 tjedna.