Dentalni implantati: sve što trebaš znati

Autor: Rident Poliklinike

29.11.2021

Osmijeh govori puno o nama: to je jedna od prvih stvari koju drugi ljudi primjećuju i jedna je od naših karakterističnih osobina. Ako već neko vrijeme razmišljate o tome kako poboljšati ili rekonstruirati svoje zube, Poliklinike Rident mogu naći rješenje za vaše specifične potrebe!

Rident sa sjedištem u Rijeci i Poreču već godinama djeluje na području dentalne medicine i implantologije, svake godine uljepšavajući i vraćajući puno osmijeha svojim pacijentima. S visokokvalificiranim i strukturiranim timom, koji danas broji skoro 200 zaposlenika, Poliklinike Rident su referentna točka za sve koji se žele podvgnuti oralnokirurškom zahvatu te nadoknaditi nedostatak jednog ili više zuba i tako pronaći mir.

Kako biramo dentalni implantat?

Nakon više od 40 godina primjene i dorade, dentalni implantati postali su svakodnevnica u svijetu dentalne medicine. Naši kirurzi razvijaju personalizirani plan terapije za svakog pacijenta, procjenjujući različite aspekte dentalnih struktura putem 3D skenera.

Kako bi osigurali uspjeh implantološke terapije, naši stručnjaci posebnim instrumentima osiguravaju da je kvaliteta kosti prikladna za intervenciju i da pacijent pazi na održavanje pravilne oralne higijene.

Dakle, koji je čimbenik koji utječe na izbor vrste zubnog implantata? Stanje kosti pacijenta vrlo je važno i uvelike utječe na izbor vrste implantata prikladnog za klinički slučaj, upravo zato što dentalni implantati imaju različite oblike i površine.

Koji tipovi dentalnih implantata postoje?

Osoblje Ridenta uvijek je vrlo pažljivo prema potrebama i zahtjevima svojih pacijenata, ali također zna procijeniti koju vrstu terapije i zahvata preporučiti na temelju početnih karakteristika, a posebno potreba.

Ako se nađemo u situaciji da nedostaje samo jedan zub, savjet je da ga nadomjestimo zubnom krunicom koja će savršeno oponašati izgled i kvalitetu prirodnog zuba. Ako, pak, nedostaje više zuba, možete se odlučiti za most na implantatima koji ima minimalno dva ili tri potporna stupa.

U slučaju totalne bezubosti jedne ili obje čeljusti, naši stručnjaci preporučuju dva rješenja na temelju dva različita slučaja:

  • Pacijenti koji već koriste  mobilnu protezu i nalaze se u poteškoćama: u ovom slučaju naši doktori preporučuju da se nastavi s polufiksnim radom, tj. radom koji je moguće skinuti radi osiguravanja oralne higijene, ali fiksnim i stabilnim tijekom njegove uporabe. Ova vrsta protetskog rada podrazumijeva postavljanje četiri dentalna implantata, iznad kojih će se postaviti metalna šipka koja će se pričvrstiti u novu protezu. Ova vrsta zubnih proteza nadomješta i izgubljena meka tkiva stvarajući potporu za usnu i obraz.
  • Pacijenti koji nikada nisu nosili mobilnu zubnu protezu: ako nema velikog gubitka mekog tkiva i ako je međučeljusni odnos adekvatan, preporuča se fiksni rad na implantatima. Ugradi se šest ili osam dentalnih implantata koji će podržati fiksni most. O čemu ovisi broj implantata? Svakako od kvalitete kosti, međučeljusnog odnosa i materijala koji će se odabrati za fiksni rad. Iznad implantata postavljaju se nadgradnje koje podupiru most,a iste mogu biti na vijak ili se mogu cementirati.

Što su sustavi “all-on-four” i “all-on-six”?

Ističemo dvije najčešće vrste terapija dentalnim implantatima u našim poliklinikama.

Njihov naziv određuje se na temelju broja implantata na koji su postavljeni (4 ili 6). Riječ je o fiksnim protetskim radovima u kojima se zubni implantati, koji se pojavljuju kao zadnji u čeljusti, postavljaju pod određenim kutom kako bi se izbjegle određene anatomske strukture u gornjoj ili donjoj čeljusti.. 

Kada se preporučuju? Indicirani su u slučajevima kada postoji nedostatak kosti u bočnim regijama čeljusti. 

Zašto odabrati Rident?

Uz svakodnevni profesionalni pristup tima Rident, bit ćete u više nego sigurnim rukama. Naši doktori su školovani i stalno se educiraju kako bi bili u korak s izazovima moderne dentalne medicine te kako bi vam jamčili zadovoljavajući rezultat, kako s estetske točke gledišta tako i u smislu funkcionalnosti.

Svaki pacijent ima svog doktora dentalne medicine kao referentnog stručnjaka i zato neće izostati individualan pristup i izgradnja povjerenja. Istina, naše poliklinike su velike, ali pažnja koju posvećujemo svakom našem pacijentu je posebna!

Nakon razgovora u kojem ćete predstaviti Vaše želje, očekivanja i potrebe, Vaš doktor će nastaviti s dijagnostičkim postupcima kako bi shvatio koje je najbolje rješenje za Vas: koristimo CT i ortopantomografiju kako bismo analizirali početno stanje usne šupljine i učinili sve potrebne procjene.

Ne samo to, čimbenik koji određuje uspjeh naših poliklinika proizlazi i iz ekonomske pogodnosti, što ujedno ne utječe na kvalitetu izvedenih radova. Kirurzi poznaju i primjenjuju sve tehnike koštanih konstrukcija i rekonstrukcija (u slučajevima kada pacijentova kost nije  adekvatnih dimenzija za postavu implantata). Nadalje, svi materijali koje koristimo u radu su certificirane kvalitete i podrijetla.

Kao što smo ranije napomenuli, naši zaposlenici stalno sudjeluju na raznim kongresima u struci, povremeno i kao predavači ili instruktori, a kako bi osigurali stalnu primjenu novih tehnika i tehnologija.  Broj ugrađenih dentalnih implantata u poliklinikama Rident je toliki da je teško i u svjetskim razmjerima pronaći specijaliste poput naših, odnosno s tako bogatim iskustvom u ovom području.