Fiksna dentalna proteza

Article Author

Autor: Iva Kurevija Vukoja , dr. med. dent.

18.09.2023

Pod ovim pojmom podrazumijevaju se radovi na implantatima koji se ugrađuju u kost kada nedostaju svi zubi ili kada su preostali zubi pomični i indicirani za vađenje. Nakon detaljne analize CT snimke te ovisno o kvaliteti i kvantiteti kosti ugrađuju se 4, 5  ili 6 implantata

Najčešće rađena metoda je ALL-ON-FOUR. To je revolucionarni koncept u implanto-protetici gdje se u samo jednoj posjeti ugrađuju četiri (4) implantata, moguće i odmah nakon ekstrakcije zuba. Prednja dva implantata postavljaju se okomito na kost, a zadnja dva pod nagibom od 45 stupnjeva. Zbog tih osobitosti, ovo je dobro riješenje za pacijente koji nemaju dovoljno kosti u stražnjim regijama.

Fiksna dentalna proteza

Nakon ugradnje implantata, a unutar 48 sati pričvršćuje se funkcionalan i estetski prihvatljhiv privremeni most. Ovakva vrsta opterećenja naziva se imedijatno opterećenje. Prednost takve vrsta opterećenja je i kraće trajanje terapije i održavanje visine mekih tkiva oko implantata. U tom slučaju nema mobilnih nadomjestaka u ustima što je olakšavajuća okolnost za pacijenta.

Nakon  3-4 mjeseca koliko traje proces osteointegracije izrađuje se definitivni fiksni rad koji funkcionalno i estetski u potpunosti oponaša izgled prirodnih zuba.

Koncept ALL-ON-SIX je metoda koja se preporučuje u bezuboj gornjoj čeljusti zbog manje gustoće kosti. Zbog nagiba stražnja dva implantata i njihovog postavljanje neposredno ispred maksilarnog sinusa, nije potrebno podizanje sinusa, čime se smanjuje trajanje terapije kao i cijena cjelokupnog rada.

Postavljanje implantata, izrada fiksnog privremenog i konačnog definitivnog rada identična je ALL-ON-4 metodi. Ove metode predstavljaju najbrže rješenje za rekonstrukciju čeljusti i osmijeha uz minimalno invazivni postupak te minimalno vrijeme oporavka nakon zahvata.

Fiksna dentalna proteza

Prednost ovakve vrste fiksnog rada je i jednostavno održavanje oralne higijene i mogućnost skidanja rada od strane doktora dentalne medicine prilikom redovitih kontrola.

Zbog navedenih prednosti pacijenti se sve više odlučuju za ovakvu vrstu terapije jer u relativno kratkom vremenu dobiju optimalan rad koji funkcijski i estetski skoro  u potpunosti  oponaša izgled prirodnih zuba. Ovim tipom implanto-protetskog rada bezubim pacijentima uvelike je poboljšana kvaliteta života.