Ručna vs električna četkica za zube: Za i protiv

Article Author

Autor: Maja Prodan Ramač , dr. med. dent.

17.10.2023

Prije odabira četkice za zube važno je naglasiti kako je za zdravlje zuba i usne šupljine važan redovit i pravilan način četkanja. Svrha zubne četkice je odstranjivanje zubnih naslaga radi prevencije karijesa i bolesti desni. Detaljnim četkanjem, ispravnim pokretima odnosno ispravnom tehnikom četkanja i naravno pravilnim odabirom zubne četkice moguće je postići maksimalan učinak pri svakom pranju zuba.

Možemo odabrati između klasične – ručne i električne četkice, ali u obzir treba uzeti stanje zuba i usne šupljine. Neke od bitnih značajki pri odabiru četkice za zube na koje moramo obratiti pozornost su: veličina i oblik glave četkice, gustoća i tvrdoća vlakana te drška ručne četkice.

Ručna četkica

Ručna četkica je najstarija i najčešća vrsta četkice koju poznajemo. Važno je pravilno je koristiti. Korištenjem ispravne tehnike četkanja, a to su lagani, polukružni pokreti držeći četkicu pod kutem od 45 stupnjeva prema zubima, bez prejakog pritiska u trajanju od minimalno 2 minute, postići će se maksimum s ručnom četkicom.

Ručna četkica

Električna četkica

Električna četkica ima izvor energije koji ju pokreće. Pomicanje glave četkice (rotacije, vibracije) koja je manja od glave klasične ručne četkice, već je postavljeno kako bi se optimalno postigli dovoljni i pravilni pokreti u svrhu čišćenja čak i teško dostupnih površina stražnjih zuba. Neke električne četkice imaju ugrađen mjerač za vrijeme (timer) i senzor pritiska koji pomažu u dovoljno dugom četkanju bez prejakog pritiska. Električne četkice moderno su i učinkovito rješenje, pogotovo za osobe koje nemaju spretnost ili sposobnost pravilnog korištenja ručne četkice, te uvelike mogu olakšati četkanje zuba. Skuplje su od klasične ručne četkice, ovisno o modelu. 

Električna četkica

Pojednostavimo, kvalitetna četkica za zube mora imati prikladno manju glavu oblika dijamanta (uža na vrhu), mora imati što više tankih i zaobljenih vlakana koja ne smiju biti pretvrda (jer se koristi i za masažu desni), te je iznimno važno da se zubi ne četkaju pregrubo, izbjegavajući prejaki pritisak te drška koja omogućava dobar dohvat što znači da drška četkice mora biti dovoljno široka/tanka kako bi stala i u ruku i u usta.

Zaključno, bez obzira za koju se četkicu odlučili važno je znati koristiti četkicu na pravilan način. Odluka odabira između klasične ručne i električne četkice osobni je izbor koji ovisi o potrebama, mogućnostima i stanju usne šupljine.