Implantati u takozvanoj estetskoj zoni ili što kada izvadimo prednje zube?

Article Author

Autor: Matko Oguić , dr. med. dent.

02.09.2019

Osmijeh kao najmoćnija ekspresija lica zajedno sa svim strukturama koje ga čine predstavlja odraz osobe u cjelini, a u današnjem društvu gdje se sve veća važnost pridaje estetici, dizajniranje i planiranje osmijeha u svrhu postizanja optimalnog esteskog i funkcionalnog rezultata, postaje neizostavan čimbenik u svakodnevnom radu doktora dentale medicine.

Suvremena se dentalna medicina u svojoj praksi svakodnevno služi implantoprotetskom terapijom za rješavanje nedostatka prirodnih zubi, no usprkos toj činjenici, ugradnja implantata u estetskoj zoni i dalje predstavlja izazov svakom kliničaru.

Što zapravo znači estetika i što je to estetska zona u dentalnoj medicini?

U dentalnoj medicini, riječ estetika podrazumijeva uspješno oponašati ono što je priroda stvorila, naravno uz uvjet da je priroda stvorila nešto što želimo oponašati, pa je s tog aspekta estetski ono što je u skladu s izgledom i karakterom pojedinca. Ključem optimalnog estetskog rezultata u implantoprotetskoj terapiji pokazao se skladan tijek mekog tkiva (gingive) jer je upravo sklad ono što ljudsko oko percipira estetskim tj. lijepim. Samo ako je osiguran skladan tijek mekog tkiva, moguće je postići i skladan oblik zuba koji se nadomještaju.  Upravo je u tome i najveći izazov svakom kliničaru – postići skladan tijek mekog tkiva kako bi dentalni tehničar mogao oblikovati krunicu koja će se savršeno uklopiti u postojeći zubni niz.

Pojam estetska zona u dentalnoj medicini podrazumijeva sve ono što je vidljivo pri punom osmijehu pacijenta, odnosno ono što je samom pacijentu od iznimne estetske vrijednosti. Osim s tehničkog aspekta izgleda same krunice (tzv. bijela estetika), sve više pacijenata pažnju obraća na crvenu estetiku, odnosno na izgled mekih tkiva koji zube okružuju. S razvojem dentalne medicine iskristalizirali su se ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir kod svakog od terapijskih koncepata koji za cilj imaju postizanje idealnih estetskih rezultata, no više je puteva koji vode to tog cilja, a svima im je zajedničko sveobuhvatno preoperativno planiranje, precizan kirurški pristup i protetski vođena rehabilitacija koja uzima u obzir pacijentova očekivanja i sve estetske faktore.

Zub u estetskom segmentu predodređen je za vađenje, što mi je činiti?

Osjećate bolove ili smetnje na nekom od zuba, nedostaje Vam jedan ili više zuba ili vas muči estetika vašeg osmijeha? Najbolje što možete učiniti je doći na besplatan pregled u naše poliklinike gdje će Vam naše stručno osoblje uz detaljan klinički pregled i radiološku dijagnostiku napraviti individualizirani plan terapije. 

Postoji nekoliko mogućnosti protetske nadoknade nedostajućeg zuba, a jedan od najboljih je dentalni implantat s obzirom da ne uključuje potrebu za obradom susjednih zuba i time narušavanje zdrave zubne strukture preostalih zuba u čeljusti. Nakon 40 godina primjene, dentalni implantati danas predstavljaju standard u dentalnoj medicini. Radi se o titanskim vijcima koji se ugrađuju u čeljust kako bi nosili umjetne zube napravljene od suvremenih, visokovrijednih materijala. Uspješnost implantološke terapije kreće se od 95 do 100 posto, što je čini jednom od najsigurnijih i najtrajnijih terapija u dentalnoj medicini. Dentalni implantati u potpunosti nadomještaju izgubljeni zub, a osjet i funkcionalnost mogu se usporediti s prirodnim zubom.

S obzirom na brojnost terapijskih koncepata u implantološkoj terapiji, najbitnija je adekvatna dijagnostika, tako da svakom postupku ugradnje implantata u Dentalnim poliklinikama Rident prethodi detaljan 3D snimak (CBCT) čeljusti kako bi vizualizirali zubne strukture i stanje koštanog tkiva, te kako bi na taj način u potpunosti mogli individualizirati plan terapije, njeno trajanje i financijsku konstrukciju.

Kada je riječ o nekom od zuba u estetskoj zoni koji je predodređen za vađenje, najbitnije je javiti se doktoru dentalne medicine čim prije, odnosno prije vađenja zuba, jer je vrlo često moguće pristupiti tzv. imedijatnoj implantaciji – paralelno s vađenjem zuba. Radi se o postupku gdje se implantat ugrađuje odmah nakon vađenja zuba, a ne kako je najčešće slučaj, nekoliko mjeseci nakon vađenja kada kost zacijeli što za posljedicu ima gubitak određenog volumena kosti i mekog tkiva. Najveća prednost imedijatne implantacije, ukoliko je ona moguća, je u očuvanju morfologije mekog tkiva čime osiguravamo skladan tijek ginigve i optimalne uvjete za izradu krunice od najboljih materijala na tržištu.

Čak i kada imedijatna implantacija nije moguća, vrlo se često može već prilikom vađenja zuba pristupiti nekoj od metoda regeneracije kosti, kako bi nakon perioda cijeljenja od tri do četiri mjeseca imali najbolje moguće uvjete za ugradnju implantata i postizanje vrhunske estetike Vašeg osmijeha.

Zub u estetskoj zoni već je izvađen?

Nakon vađenja zuba slijedi proces prirodne (fiziološke) remodelacije kosti koji u konačnici rezultira nešto manjim volumenom kosti koji je potreban za ugradnju implantata. Na temelju 3D dijagnostike, naši će stručnjaci utvrditi sve ono što je potrebno za ugradnju impalntata kako bi u konačnici postigli rezultat visokih estetskih vrijednosti.

Postupak ugradnje implantata

Sam postupak ugradnje implantata je bezbolan. Provodi se pod lokalnom anestezijom te traje oko petnaest minuta do pola sata. Nakon ugradnje implantata u kost slijedi period cijeljenja koji traje oko tri do četiri mjeseca, a u estetskoj zoni, moguće je ukoliko je stabilnost implantata odmah po ugradnji zadovoljavajuća, pristupiti imedijatnom opterećenju implantata. Pojam imedijatno opterećenje podrazumijeva da se u istom danu implantat optereti privremenom krunicom kako bi već od prvog dana ugradnje implantata krenuli s formiranjem mekog tkiva, te tako nakon perioda potpunog cijeljenja implantata (oseointegracije) imali idealne uvjete tzv. crvene estetike tj. morfologije mekog tkiva za izradu definitivne krunice koja će se savršeno uklopiti u zubni niz.

Kvaliteta

U dentalnim poliklinikama Rident koristimo samo visokokvalitetne i certificirane implantološke sustave, a zahvaljujući visoko educiranom osoblju, najsuvremenijoj opremi, te sustavnom ulaganju u kvalitetu naših radova, možete biti sigurni da ćemo zajedno naći najbolji mogući način za Vaš savršeni osmijeh.