Kako spriječiti razvoj parodontitisa?

Article Author

Autor: Anđela Goretić-Šarić , dr. med. dent.

30.10.2021

Što je parodontitis i zašto se pojavljuje?

Parodontitis je upalna bolest potpornog tkiva zuba kojemu je zadaća povezivanje zuba s kosti čeljusti. U svijetu u prosjeku 20% do 50% stanovništva boluje od ove bolesti. Za njen razvoj odgovorni su jedan ili više povezanih čimbenika rizika, a to su pušenje, loša oralna higijena, hormonalne promjene u žena, šećerna bolest, lijekovi koji smanjuju protok sline u ustima i stres.

Kako prepoznati ovu bolest?

Bolest najčešće počinje kao gingivitis, tj. upala zubnih desni koje tada karakterizira crvenilo, oteklina i krvarenje. Ukoliko se bolest ne liječi u tom stadiju, progredira u parodontitis kada dolazi do stvaranja sve većeg zubnog džepa. U njemu se nalaze bakterije koje izazivaju  upalu zubnih desni, ligamenta koji pričvršćuje zub uz kost i kosti. Krajnji rezultat te upale je nepovratno povlačenje zubnog mesa, kosti i ligamenta i gubitak stabilnosti zuba, odnosno klimavost zuba i gubitak zuba.


Bolest se može prepoznati već u početnom stadiju gingivitisa ukoliko se uoči crvenilo, oteklina i krvarenje zubnog mesa prilikom četkanja. Progresijom bolesti stvara se i sve više naslaga bakterija koje kalcificiraju te se stvara kamenac na zubima koji je lako uočljiv i osjeti se pod zubima. U kasnijim stadijima dolazi do povlačenja zubnog mesa i vidljivosti zubnih vratova.

Kako spriječiti razvoj parodontitisa?

Razvoj parodontitisa i daljnje destrukcije potpornih tkiva zuba sprječavaju se u četiri faze. Te faze ne odvijaju se nužno u odvojenim posjetama doktoru dentalne medicine no dugotrajan su proces koji zahtijeva promjene nekih navika pacijenta, kao i povjerenje te dobar odnos pacijenta s doktorom dentalne medicine.


U prvoj fazi doktor dentalne medicine iz razgovora i pregledom pacijenta doznaje koji je uzrok ove bolesti. Ova faza je ujedno i najbitnija faza u sprječavanju parodontitisa jer se eliminacijom uzroka uklanja i bolest. Ukoliko želimo spriječiti bolest pacijent mora mijenjati navike.


Pušenje cigareta uzrokuje manju prokrvljenost potpornih tkiva zuba i manji protok sline u ustima te je prema nekim istraživanjima u 42% pacijenata s parodontitisom pušenje uzrok pojave ove bolesti. Prestanak pušenja cigareta nužan je korak u sprječavanju parodontitisa.

Loša oralna higijena uzrokuje nakupljanje bakterija, stvaranje plaka i kamenca na zubima te posljedično parodontitis. Održavanje oralne higijene u smislu obveznog četkanja zubi dva puta na dan, upotreba interdentalnih četkica, zubnog konca, vodica za ispiranje usta nužno je u sprječavanju bolesti. Doktor dentalne medicine educirati će vas kako pravilno održavati oralnu higijenu.


Ukoliko su uzrok ove bolesti hormonalne promjene, šećerna bolest ili upotreba nekih lijekova koji smanjuju protok sline doktor dentalne medicine, pacijent i doktor obiteljske medicine u zajedničkoj suradnji mogu spriječiti razvoj parodontitisa.


Druga faza uključuje profesionalno čišćenje zubnih naslaga koje obavlja doktor dentalne medicine u ordinaciji. One se uklanjaju ultrasoničnim instrumentima, poliranjem zuba posebnim pastama, pjeskarenjem zuba ili ručnim struganjem zubnih korijena (kiretiranjem).

U trećoj fazi uklanjaju se posljedice koje je uzrokovala ova bolest. Ovisno o posljedicama bolesti ova faza obuhvaća uklanjanje karijesa, endodontsko liječenje zuba, protetsku ili implanto-protetsku terapiju, parodontnu kirurgiju.  
Četvrta faza u liječenju uključuje stvaranje plana posjeta i dogovor s pacijentom o redovnim kontrolama i profesionalnom čišćenju zuba. Vrlo je bitno pridržavanje tih dogovora kako bi se održalo zdravlje usne šupljine i zuba.