Dezinfekcija i sterilizacija

Article Author

Autor: Maja Rasberger , gl. sestra Poreč

12.11.2021

Briga za pacijenta je na prvom mjestu u svim segmentima rada, s toga provodimo stroge mjere dezinfekcije i sterilizacije.

Svo medicinsko osoblje provodi sve higijensko preventivne mjere kako bi zaštitili pacijente, ali i sami sebe. Prva i najvažnija mjera zaštite je pranje ruku, neposredno prije, kao i nakon obrade pacijenta. U suhe ruke nakon pranja utrljavamo dezinfekcijsko sredstvo dok se koža ne osuši. Čistih ruku oblačimo jednokratne rukavice koje se mijenjaju za svakog pacijenta. U slučaju da se rukavice tijekom rada oštete, ponovno dezinficiramo ruke i navlačimo druge rukavice. U radu koristimo masku koja prekriva nos i usta, kao i zaštitne vizire ili naočale. Iznad propisane radne odjeće i obuće nose se jednokratni mantili i kaljače.

DEZINFEKCIJA

Dentalni asistenti po protokolu rada vrše dezinfekciju svi radnih površina. Dezinfekcijskim maramicama brišu nasadne instrumente, terapeutski stolac, reflektor, ploču s digitalnim komandama, lampu za polimerizaciju, fontanu kao i sav materijal koji se koristi u radu.

Instrumenti se  za vrijeme rada odlažu na jednokratne tacne koje se kao čaša, sisaljka, zaštitna pregača, igle, šprice i rukavice odlažu u infektivni otpad koji odvozi nadležna tvrtka za zbrinjavanje takve vrste otpada.

Svi instrumenti se nakon upotrebe potapaju u dezinfekcijsku tekućinu nakon čega se mehanički čiste pod mlazom vode i suše papirnatim ubrusima. Čiste instrumente pakiramo. Pakiranje štiti od vlage, prašine i onečišćenja i osigurava sterilnost instrumenata od vremena kada je isti izvađen iz sterilizatora do njegovog korištenja. Na svim se pakiranjima ljepi indikator postupka koji pokazuje da je isti bio izložen postupku sterilizacije, a na pakiranja se ispisuje datum sterilizacije.

STERILIZACIJA

Cilj sterilizacije je osigurati potpunu odsutnost živih organizama. U poliklinikama Rident koriste se autoklav sterilizatori, odnosno sterilizatori na paru i pod pritiskom. Autoklav koristi razne programe koji mijenjaju za vrstu materijala instrumenata (metal, guma, platno).

Za osiguranje besprijekornog rada sterilizatora potrebna je propisna briga, održavanje i niz provjera. Tako provodimo Vakuum test kako bismo provjerili može li sterilizator postići i zadržati uvjete odsutnosti zraka. Provodimo i Bowie Dick test kako bismo znali je li zrak u potpunosti odstranjen i može li para prodrijeti u cijelo punjenje. 

Nakon svake sterilizacije izvršavamo kontrolu postupka, a provodimo ju fizikalnim, biološkim i kemijskim postupcima. Fizikalni su kontrola temperature, vremena i tlaka. Biološka kontrola se vrši bakterijskim sporama koje su posebnom obradom integrirane u papirnatu trakicu, dok kemijski indikatori rade na principu reakcije i interakcije kemijskih supstanci u dodiru sa sterilizacijskim medijem.

Dentalni asistenti u poliklinikama Rident prolaze obuku postupka dezinfekcije i sterilizacije, a uz radne tečajeve kotinuirano obnavljaju znanje iz tog područja.

Zdravlje i sigurnost naših pacijenata je na prvom mjestu, s toga dajemo sve od sebe!