Izbjeljivanje zuba: za i protiv?

Article Author

Autor: Kristian Tadić , dr. med. dent.

30.10.2019

Svi znamo da lijep osmijeh otvara sva vrata, a u današnje vrijeme lijep osmijeh, između ostaloga, podrazumijeva i bijele zube. Ono što je nekada bilo rezervirano isključivo za poznate i utjecajne osobe, danas je dostupno gotovo svima. Osim toga, ono što mnogi prvo primijete na osobi upravo je nečiji osmijeh. I dok konstantno bivamo izloženi blještavo bijelim zubima u medijima, zapitamo li se ikada je li izbjeljivanje zubi štetno za nas ili je to ipak bezopasni estetski zahvat?

Današnje metode profesionalnog izbjeljivanja zubi, ukoliko ih racionalno koristimo (ne više od jedanput godišnje) i držimo se uputa proizvođača, sasvim su sigurne za zube i ne uništavaju tvrda zubna tkiva. Pozitivni učinak izbjeljivanja uglavnom je estetski budući da ćete se zasigurno osjećati privlačnijima te ćete se radije smijati kako biste pokazali svoj obnovljeni osmijeh. Osim toga, lijep osmijeh uvijek se vezuje uz dobro opće zdravlje i uravnotežen način života. S bijelim zubima, zasigurno se ostavlja bolji prvi dojam, a takva osoba zrači i s više samopouzdanja te izgleda mlađe. Danas su pacijentima lako dostupni i proizvodi za kućno izbjeljivanje zubi, no oni ne sadrže visoke koncentracije aktivnih tvari kao što sadrže ordinacijski sustavi izbjeljivanja. Najveći pozitivni učinak izbjeljivanja zubi je nada da će novi osmijeh osobu potaknuti na još bolje i detaljnije održavanje oralne higijene kako bi se taj isti osmijeh što dulje zadržao.

S druge strane, važno je ustanoviti da nije svaka osoba kandidat za izbjeljivanje zubi. Važno je znati da unutarnja obojenja zuba, zubni ispuni kao ni bilo kakvi protetski nadomjesci ne mogu biti izbjeljeni.  Nadalje, osobe koje pretjerano konzumiraju duhan, kavu, crno vino te sve obojane napitke kao i tamnu hranu imaju brži povratak na staru boju. Izrazito je važno da su zubi zdravi, dakle bez karijesa, parodontitisa te ostalih oboljenja prije nego li se podvrgnete izbjeljivanju zubi. Prevelike koncentracije aktivnih tvari ili prečesto korištenje sredstava za izbjeljivanje zubi, može oštetiti i oslabiti zubnu caklinu čime ona postaje porozna i mekana.  Jedna od najvećih mana je ta što zubi i zubno meso tijekom zahvata i do 7 dana nakon mogu pokazivati znakove preosjetljivosti. Također, važno je znati da boja koja se postigne nakon izbjeljivanja nije doživotna. Ona traje upravo onoliko koliko se pridržavate uputa koje vam da vaš doktor. Jedan od faktora koji osobu može odagnati od izbjeljivanja zubi svakako je i cijena koja varira ovisno o korištenom sustavu kao i ordinaciji. Jedan od faktora koji pacijente može odagnati od želje za izbjeljivanjem zubi je i cijena samog zahvata koja varira od korištenog sustava izbjeljivanja, ali i dentalne klinike/ordinacije.

U svakom slučaju, odlučili se ili ne izbjeljivati zube, važno je znati da ništa nije zamjena za dobre navike oralne higijene.  Osim toga, važno je razgovarati s vašim stomatologom i utvrditi jeste li uopće pravi kandidat za izbjeljivanje zubi. Na kraju, važno je napomenuti da izbjeljivanje zubi nije obavezan I nužan zahvat te da je ponekad bolje suzdržati se od nekog zahvata ukoliko je potencijalna šteta veća od koristi za zdravlje pojedinca.