MINI DENTALNI IMPLANTATI

Article Author

Autor: Ivana Senković , dr. med. dent.

30.11.2023

Mini dentalni implantati su jednokomadni implantati dijametra manjeg od 3 mm.

Iako se ponekad koriste kao privremeno rješenje, mini implantati uglavnom su trajno rješenje za nadomjestak jednog ili više zuba. Mini implantati mogu služiti i kao sidrišta u ortodontskoj terapiji.

Kada se koriste u ortodontskoj terapiji služe kao sredstvo za preciznu kontrolu pomaka zuba tijekom nekih ortodontskih tretmana. Uporabom mini implantata za ispravljanje problema sa zagrizom rješavaju se kompleksniji slučajevi koji bi inače zahtijevali (ortognatsku) operaciju čeljusti.

Kada se koriste za nadomjestak zuba, najbolje ih je koristiti u bezubim čeljustima kod pacijenata koji zbog količine i kavalitete kosti nisu kandidati za tradicionalne implantate. U tim slučajevim mini implantati (4 u donjoj i 6 u gornjoj čeljusti) osiguravaju dobru stabilnost za mobilne protetske radove.

Za razliku od tradicionalnih implantata, koji zahtijevaju opsežniju operaciju, postavljanje mini dentalnih implantata manje je invazivno, i za pacijente često ugodnije. Iako mogu trajati cijeli život, mini implantati uglavnom nisu trajni kao što su konvencionalni implantati. Imaju nižu toleranciju na sile zagriza, što znači da imaju veću vjerojatnost lomljenja. Ostali čimbenici kao što su pušenje i oralna higijena također će odrediti koliko dugo će mini implantat trajati.

Nakon postave, mini implantati zahtijevaju istu njegu kao i prirodni zubi: pranje zubi dva do tri puta dnevno, čišćenje zubnim koncem jednom dnevno te  redovite posjete doktoru dentalne medicine.