Održavanje i čišćenje fiksnih i mobilnih radova

Article Author

Autor: Magdalena Miletić Matešić , dr. med.

10.11.2023

Kako bi protetski nadomjesci što duže estetski i funkcionalno zadovoljavali, potrebno ih je redovito i dobro čistiti. 

Mobilni radovi su zubne proteze. Zovu se tako jer se mogu izvaditi iz usta u svrhu čišćenja. Čišćenje mobilnih radova može se podijeliti na mehaničko i kemijsko

Za mehaničko čišćenje koristimo četkicu i pastu za zube, bez abrazivnih sredstava kako nebi nahrapale površinu proteze, ili četkicu i sapun. Nakon svakog jela proteza se izvadi i ispere vodom, a dva puta dnevno se čisti četkicom i pastom (sapunom). Usna šupljina se ispire vodom i vodicom za usta (bez alkohola, ne agresivna), a mekom četkicom se počisti (izmasira) zubno meso.

Za kemijsko čiščenje mobilnih radova koriste se tablete ili prahovi koji se otope u vodi i u tu otopinu se uroni proteza na neko vrijeme. Mobilni radovi koji u sebi imaju metala (vironit proteze, prečka) ne smiju se uranjati u takve otopine.

Fiksni radovi se čiste kao prirodni zubi, ali je potrebna intenzivnija njega jer su zubi ispod mosta i krunica i dalje podložni karijesu. Potrebno je posvetiti veću pažnju kod četkanja spojeva krunica i prostora između zuba. Može se korisitit i tuš za usta za lakše čišćenje interdentalnih prostora i ispod mostova, ali kao pomoćno sredstvo. Osnovno sredstvo za čišćenje je četkica i pasta.

Za ljepi osmijeh i dugi vijek svih protetskih radova potrebno je dolaziti na redovne kontrole i održavati dobru oralnu higijenu.