Mobilna proteza

Article Author

Autor: Gabrijela Senković , dr. med. dent.

20.03.2023

Gubitak većeg broja zuba ili potpuna bezubost u jednoj ili obje čeljusti dovodi do velikih nedostataka u svakodnevnoj funkciji žvakanja, govora, izgledu i sveukupnoj kvaliteti života. Stoga je vrlo bitno rekonstruirati i vratiti funkciju i estetiku kod bezubih pacijenata.  Kada zbog rasporeda preostalih zuba ili manjka kosti nije moguća fiksno protetska ili implantološka terapija na raspolaganju nam stoji mobilna protetika. Mobilni protetski nadomjestak je vrsta dentalnog pomagala kojeg pacijent može samostalno izvaditi iz usta. Mobilna proteza može biti totalna (potpuna) kada nedostaju svi zubi u čeljusti ili parcijalna (djelomična), kada nedostaje nekoliko zuba.

Totalna proteza

Totalna proteza se izrađuje u slučaju potpunog gubitka zuba i njome nadoknađujemo uz zube i resorbiranu kost i zubno meso. Sastoji se od baze proteze na koju su postavljeni umjetni zubi. Baza proteze prijanja uz sluznicu i svojim tijesnim prijanjanjem osigurava retenciju i stabilnost proteze. Izrađuje se od ružičastog akrilata koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu. Gornja baza prekriva cijele nepce, a donja ima oblik potkove tako ostavljajući slobodan prostor za jezik. Gornja proteza je obično bitno stabilnija od donje jer pokriva veću količinu mekog tkiva. Proteze je potrebno svakodnevno skidati, najbolje poslije svakog obroka i čistiti pastom i četkicom.  Na protezu se treba priviknuti što nije uvijek jednostavno i to je proces koji kod svakog pacijenta različito traje.

Parcijalna proteza

Parcijalnu protezu izrađujemo kada još postoji nekoliko zuba u čeljusti. Osnovni uvijet je da su ti preostali zubi zdravi i sanirani i da mogu nositi protezu. Najčešće se izrađuje od Wironit materijala, metalne legure koja se sa posebno izrađenim lijevanim kvačicama pričvršćuje za preostale zube. Sama parcijalna proteza je puno stabilnija i čvršća prilikom žvakanja i govora i puno ugodnija za nošenje. Zbog metalnih dijelova koji mogu biti vidljivi parcijalna proteza se ne smatra idealnim estetskim rješenjem. Zato postoji opcija tzv. kombiniranog rada gdje preostale zube prekrivamo keramičkim krunicama i mostovima koji su fiksni  i nevidljivim kopčama povežemo sa parcijalnom protezom koja je mobilna i koju pacijent svakodnevno skida zbog čišćenja.

Mobilne proteze su brz, jednostavan i cjenovno prihvatljiv način za vraćanje funkcionalnosti i prirodnog izgleda zuba. Ako patite od djelomične ili potpune bezubosti obratite nam se s povjerenjem i naći ćemo najbolje rješenje za Vas.