Preosjetljivost zuba

Article Author

Autor: Nina Petrinić , dr. med. dent.

29.03.2023

Preosjetljivost zuba je kratkotrajna, oštra bol zuba koja se javlja nakon temperaturnih ili kemijskih podražaja. Uzrok preosjetljivosti može biti svako stanje koje dovodi do prekida kontinuiteta cakline i cementa (površinskih slojeva  zuba koji služe zaštiti krune i korijena). Prekidom kontinuiteta navedenih struktura se vanjskim utjecajima izlaže dentin (unutarnji dio tvrde zube strukture) čiji živčani završeci bolno reagiraju. Najčešći podražaji na koje zubi bolno reagiraju su hladna i topla hrana i piće, kisela hrana, četkanje zuba, ispuhivanje zuba zrakom pri posjeti doktoru dentalne medicine i sl.

Česti uzroci preosjetljivosti zuba su:

Preosjetljivost zuba može biti trajna ili privremena. Kod trajne preosjetljivosti nelagoda većinom raste s vremenom sve dok se ne riješi sam uzrok preosjetljivosti promjenom loših navika ili intervencijom stomatologa. Privremena osjetljivost zuba je normalna pojava nakon različitih radova na zubima (ortodoncija, protetski radovi, izbjeljivanje, pa čak i ispuni) i uglavnom prolazi spontano unutar 6 mjeseci. Doktor dentalne medicine će nakon navedenih radova istaknuti pacijentu da je normalno u narednom periodu doživjeti preosjetljivost zuba i dati mu upute za oralnu higijenu.

Kod posjete doktoru dentalne medicine bitno je opisati kada se javlja bol, koliko je jaka, na koje podražaje se javlja pa će uz intraoralni pregled stomatolog procijeniti koje je najbolje terapijsko riješenje. Ukoliko se radi o bruksizmu preporuka je napraviti udlagu, karijes ili loši ispuni se saniraju novim ispunom, a kod povlačenja zubnog mesa može se razmotriti i opcija kirurškog prekrivanja zubnih vratova. 

Ukoliko doktor dentalne medicine ne pronalazi uzrok preosjetljivosti zuba može primijeniti desenzibilizirajuća sredstva, npr. lak s fluoridom koji se nanosi na površinu zuba te doprinosi remineralizaciji cakline.

Kao prevencija preosjetljivosti zuba predlaže se korištenje mekane četkice i paste niske abrazivnosti (zubne paste za osjetljive zube), te četkanje nježnim rotirajućim pokretima.