Nevidljivi ortodonski aparatić

Autor: Rident

28.08.2019

Što je to nevidljivi ortodonski aparatić?

Invisalign aligneri sastoje se od serije prozirnih plastičnih uklonjivih aparatića koji pomiču zube u malim pomacima kombinirajući dentalnu dijagnozu i preporuku sa sofisticiranom računalnom grafičkom tehnologijom za razvoj plana tretmana koji specificira željena pomicanja zuba tijekom tretmana. Nakon odobrenja plana tretmana koji je razvio vaš specijalist ortodoncije, serija prilagođenih alignera Invisalign proizvodi se posebno za vaš tretman.

KOJE SU PREDNOSTI NEVIDLJIVIH APARATIĆA?

 • predstavljaju bolju estetsku alternativu tradicionalnim aparatićima obzirom da više nema metalnih bravica ni žica
 • gotovo su nevidljivi, pa mnogi neće niti primijetiti da ih nosite
 • Planovi tretmana mogu se pregledati u ClinCheck softveru
 • omogućuju normalno četkanje i čišćenje zuba koncem, što je uglavnom otežano kod tradicionalnih aparatića
 • nema boli zbog prejakog stezanja žica i bravica.
 • nema ozljeda zubnog mesa zbog potrganih žica i bravica.
 • nemaju metalne žice ili bravice koje se inače nalaze kod tradicionalnih aparatića
 • njihovo nošenje može poboljšati navike oralne higijene tijekom tretmana
 • obzirom da je čišćenje interdentalnih prostora kao i zubnog mesa korištenjem ovih aparatića olakšano, može se primijetiti poboljšanje periodontalnog zdravlja (zubnog mesa)

POSTUPAK

Za početak Vaš će specijalist ortodoncije obaviti rutinski ortodontski pregled, uključujući rendgensko snimanje i fotografiranje, uzeti će se otiscu zuba, provesti intraoralno snimanje zuba te otiske i snimke poslati s preporukom laboratoriju Align. Tehničari tvrtke Align slijedit će preporuku Vašeg specijalista ortodoncije pri izradi softverskog modela ClinCheck® za vaš preporučeni tretman. Nakon što ortodont odobri ClinCheck plan tretmana, Align će proizvesti i poslati seriju prilagođenih alignera. Ukupni broj alignera ovisit će od složenosti malokluzije i dentalnog plana tretmana. Aligneri će biti pojedinačno numerirani i ortodont će ih izdavati s određenim uputama za uporabu. Prema uputama ortodonta prijeći ćete na sljedeći aligner iz serije svaka dva tjedna ili kada vam kaže Vaš ortodont. Ukupno trajanje tretmana ovisit će o složenosti dentalne preporuke. Ako nije drugačije navedeno, trebate odlaziti na kontrolne preglede kod ortodonta svakih 6 do 8 tjedana. Nekim pacijentima mogu biti potrebni vezani estetski dodaci i/ili primjena elastičnih trakica tijekom tretmana kako bi se olakšala određena ortodontska pomicanja. Nakon primjene početne serije alignera može biti potrebno ponovno uzeti otiske zuba ili napraviti intraoralna snimanja i/ili alignere usavršivače.

NA ŠTO TREBA PRIPAZITI TIJEKOM TERAPIJE NEVIDLJIVIM ORTODONTSKIM APARATIĆEM?

 • Tijekom terapije nevidljivim ortodontskim aparatićem preporučljivo je izbjegavati obojenu hranu i piće, kao npr. kavu, crno vino, coca – colu. Isto se tako preporuča ne pušiti
 • Preporuča se udlagu nositi tijekom 22 sata u jednome danu, a skidati ju isključivo za vrijeme obroka
 • Udlagu prije spavanja treba oprati četkicom ili vodom