Produljenje kliničke krune

Article Author

Autor: Mario Gržančić , dr. med. dent.

06.04.2022

Stanje u kojem se pri osmjehu zubi gornje čeljusti pretjerano vide naziva se “gummy smile”. Razlozi zbog kojih dolazi do takvog stanja mogu biti mnogobrojni – od prekomjernog rasta gornje čeljusti, prerastanja mekog tkiva više no uobčajeno do hiperaktivne gornje usne. Samim time je i terapija takvog stanja različita. Bitno je naglasiti da je ovo isključivo estetski, a ne zdravstveni problem.

Kirurški zahvat kojim se ovo stanje korigira naziva se produljenje kliničke krune zuba. Terapija se planira detaljnom analizom pozicije donjeg ruba gornje usne u mirovanju i funkciji te analizom rentgenske snimke i kliničkim pregledom. Ona može uključivati samo odstranjivanje viška zubnog mesa pa se govori o gingivektomiji ili ako je potrebno odstraniti i višak kosti zajedno sa zubnim mesom pa se govori o gingivektomiji s osteotomijom i osteoplastikom. Zubno se meso uklanja skalpelom, termokauterom ili danas i laserom, a kost se uklanja i zaglađuje čeličnim i dijamantnim svrdlima.

Zubno se meso na novoj poziciji fiksira resorptivnim šavovima. Nakon ovog se zahvata zubi mogu opskrbiti protetskim namjestcima kao što su krunice, no nekad ni to nije potrebno. Ukoliko pacijent nema dovoljnu širinu pričvrsnog zubnog mesa, zahvat uključuje i pomicanje te fiksaciju istog na novoj poziciji.

Produljenje kliničke krune zuba je mali estetski zahvat koji može učiniti veliku razliku i učiniti osmjeh puno harmoničnijim i ljepšim. Zubi se vizualno povećavaju, a zubno meso učini manje vidljivim.